Aansluiting vo-hbo Rotterdam
Samenwerken aan een betere aansluiting vo-ho
Experiment: Profielwerkstukken op hoger niveau
Het Farel College heeft een interactieve powerpoint met de leerlingenhandleiding ontwikkeld, die via het digitale platform vo-ho voor alle scholen beschikbaar komt. Deze handleiding is ontwikkeld via deelname aan een experiment van de WERKplaats Aansluiting vo-ho. 
 
De eerste voorbereidingen voor dit experiment begonnen in 2022, toen het Farel College een leerlingen-enquête uitzette over het profielwerkstuk. Op de vraag of leerlingen zich voldoende geïnformeerd voelden over het profielwerkstuk, antwoordde meer dan de helft van de leerlingen van niet.  

Het maken van het verslag en een presentatie vonden ze het moeilijkst. Een logboek vonden ze wel prima te doen, maar over dit onderdeel waren de docenten juist niet tevreden. “Het moet meer zijn dan een urenverantwoording”, merkte Lowi Sturres tijdens de sessie op.  

Ook de profielwerkstukken zelf vond hij niet om over naar huis te schrijven. “In de beste gevallen hadden de leerlingen een literatuurstudie gedaan met een enquête erbij. Maar leerden ze wel de goede processtappen? Dat wisten we helemaal niet. Ook wilden we dat de eindresultaten minder afhankelijk werden van de begeleidende docent.” 

Onderzoeksplan staat centraal 
Op basis van deze uitkomsten ontwikkelde het Farel College een handleiding voor leerlingen. De nadruk ligt op de voorbereidingsfase, die nu ruim twee maanden in beslag neemt. In het voorlaatste studiejaar krijgen leerlingen van havo en vwo 12 opdrachten voorgeschoteld. Daarin bepalen ze niet alleen hun vraagstelling, maar ook de aanpak via kwalitatief of kwantitatief onderzoek. Ook maken ze de bijbehorende planning. “Aan het einde vragen we ze al deze opdrachten bij elkaar te voegen en dan hebben zij hun onderzoeksplan. Het eindproduct is heel belangrijk, maar het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden nog meer.” 

Ook wil het Farel College dat leerlingen samenwerken in groepen van drie en nog liever vier personen. “Vroeger lieten we dat vrij en werkten de leerlingen vaak samen in duo’s. Maar we willen nu juist dat ze leren samenwerken en de rollen verdelen.” 
De school laat leerlingen vooraf een contract opstellen. Daarbij bepalen ze onder meer wat ze gaan doen als een van de groepsleden de afspraken niet nakomt. “Het helpt al als ze hierover nagedacht hebben.” 

De heldere structuur voor het onderzoeksplan lijkt goede resultaten af te werpen. Er zit een betere lijn in de verslagen, ziet Lowi Sturres. “De interactieve PowerPoint is heel goed gebruikt en biedt betere kwaliteit. Leerlingen weten beter waar ze aan toe zijn.” 

Zie de presentatie
Website