|
Vaardighedenraamwerk
Het Rotterdams Vaardighedenraamwerk geeft inzicht in de belangrijkste vaardigheden voor een soepele overgang naar het hoger onderwijs en hoe je aan een doorlopende leerlijn werkt.
Het raamwerk bestaat uit drie verschillende categorieën:
- Persoonlijke vaardigheden om je individueel te ontwikkelen en de regie te nemen over je eigen leven. Dat varieert van het omgaan met tegenslagen en gemotiveerd blijven tot keuzes leren maken.
- Sociale vaardigheden, zoals het geven van feedback en samenwerken aan een project.
- Studievaardigheden die je nodig hebt om succesvol te leren.
Zie de presentatie en het Rotterdamse Vaardighedenraamwerk
Quickscan Vaardigheden
Om het vaardighedenraamwerk te vertalen naar een doorlopende leerlijn die is geborgd in het curriculum, is een tool nodig om te kunnen meten of en hoe er al aan bepaalde vaardigheden wordt gewerkt.
Daarom wordt er nu binnen een van de werkplaatsen van het samenwerkingsverband gewerkt aan de ontwikkeling van een Quickscan. De uitkomsten van deze scan geven inzicht aan welke vaardigheden op welke wijze gewerkt kan worden en hoe dit verbeterd kan worden. Zie de presentatie informatie over de WERKplaats aansluiting vo-ho.
Ace yourself app
Ook is er een app in de maak als concreet hulpmiddel om vaardigheden te borgen in het curriculum. De ‘ace yourself app’ bouwt voort op het vaardighedenraamwerk en helpt om de overgang naar het hoger onderwijs beter behapbaar en minder stressvol te maken. De app helpt bijvoorbeeld om meer inzicht te geven hoe ze leren en wat effectieve leerstrategieën zijn.
De content zit niet in de app, want dit krijgen ze van docenten. De app gaat erover wat je doet om de bijbehorende vaardigheden eigen te maken, zoals samenwerken of creatief denken. Op die manier moet het voor leerlingen ook makkelijker worden om de verbanden te zien: de presentatievaardigheden bij Nederlands zijn ook belangrijk bij een presentatie voor een ander vak.
Het is belangrijk om in de les de vaardigheden expliciet benoemen, liefst met dezelfde woorden. Herkenbaarheid is erg belangrijk, aldus Rowan Beijk-Huijgen (Erasmus Universiteit), “bij een project kun je bijvoorbeeld leerlingen leren samenwerken. Maar geef ook expliciet aan hoe je bijvoorbeeld afspraken maakt met elkaar.” Zie de presentatie |
|
|
|
|
|