Het uitgebreide vaardighedenraamwerk is de afgelopen jaren ontwikkeld en onderbouwd met betrokkenheid van de Erasmus Universiteit. Inmiddels hebben Penta Scala Rietvelden en Scholengemeenschap Hugo de Groot deze QuickScan getest. Ook een derde vo-school sluit binnenkort aan bij het testen.
Monique Herwegen (educational designer Erasmus Universiteit) en Adrie Oosterom (relatiebeheerder Hogeschool Inholland) presenteerden de meest recente versie van de QuickScan aan de deelnemers van deze deelsessie. Met dit instrument kunnen scholen in kaart brengen hoe vaardigheden een plek krijgen binnen het onderwijs.
Beleidsmakers, docenten en leerlingen vullen vragen in over verschillende vaardigheden. Ze geven aan in welke vakken ze daaraan werken, in hoeverre ze het beheersen, wat er goed gaat en wat er beter kan. Aan de hand van een gesprekskaart gaan docenten en schoolleiders later aan de slag met de interpretatie van de resultaten.
Digitale handigheid
Bij de discussie in de deelsessie concluderen enkele docenten dat ze het werken aan vaardigheden vaak niet bewust aan de orde stellen in hun lessen. "Bij het plannen van taken gaan we er vaak van uit dat leerlingen dat wel kunnen", zegt een docent. "Maar we ontdekken dat ze daar grote moeite mee hebben. We zien bijvoorbeeld dat leerlingen digitaal heel handig kunnen zijn, maar toch geen idee hebben waar ze een document opslaan op de computer.”
De docenten gaven de ontwikkelaars diverse tips, bijvoorbeeld om met meer visuele informatie te werken. Met deze feedback zal de QuickScan nog verder worden verbeterd. De Quickscan komt eind februari via het platform vo-ho beschikbaar.
Meer informatie over de Quickscan
|