Bekijk en lees de terugblik op de conferentie
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Aansluiting vo-hbo Rotterdam
‘Niet lulle maar poetse’ in de samenwerking vo-ho regio Rotterdam! |  online versie
Aansluiting vo-hbo Rotterdam
Samen werken aan een betere aansluiting
Terugblik op de conferentie van 26 maart 2024
Beste collega,
De tweede conferentie van dit school-/studiejaar in het kader van het Samenwerkingsverband ‘Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho’ vond op 26 maart plaats. Het thema was: Vo-ho: door sa­men te wer­ken met an­de­ren, leer je veel over je­zelf!

Met deze terugblik geven we een weergave van de conferentie en delen we het materiaal en de opbrengsten van de experimenten van de WERKplaats Aansluiting vo-ho. In onderstaand filmpje krijg je een impressie.
Wij versturen deze terugblik naar alle contactpersonen binnen het vo-ho netwerk. Voel je vrij deze te delen met je collega’s.

Graag ontmoeten we je ook volgend school-/studiejaar bij de conferenties! Noteer de volgende data alvast in je agenda:
  • 17 september (16.00-17.00 uur) schoolleiders-/managersbijeenkomst (online) 
  • 12 november en 10 april 2025 (14.00-17.00 uur) conferentie vo-ho (fysiek)
Wil je meer informatie? Mail ons via: samenwerkingvo-ho@hr.nl, dan nemen we contact met je op.
‘Zet in op open communicatie en ondersteuning’
Een luisterend oor is vaak al een deel van de oplossing voor studentenwelzijn
  Het studentenwelzijn baart zorgen, vooral vanwege de gevoelens van uitputting onder studenten. Docenten en begeleiders dienen daar goed op te letten, zegt onderzoeker Elisabeth Klinkenberg. “Een open en betrokken docent kan leiden tot een open en betrokken klas. Een luisterend oor is vaak al een deel van de oplossing.”

> Lees het hele artikel
Ruimte voor nieuwe experimenten WERKplaats vo-ho
Maak gebruik van financiële middelen
  Heb je als school of opleiding interesse om een experiment uit te voeren voor een betere aansluiting naar het hoger onderwijs of meer studentsucces? Meld je dan vóór 28 mei aan bij de WERKplaats Aansluiting vo-ho, want in september gaat de vijfde ronde experimenten van start.
> Lees het hele artikel
Materialen en voorbeelden op Digitaal platform vo-ho
Kennisbank voor vo en ho
  Het samenwerkingsverband vo-ho heeft een nieuw digitaal platform, waar je veel inspiratie op kunt doen. Hier vind je bijvoorbeeld het maandelijkse interview met deelnemers aan het samenwerkingsverband. Ook de opbrengsten van de experimenten binnen de WERKplaats zijn hier terug te vinden, zoals de interactieve leerlingenhandleiding van het Farelcollege, de sneak preview van de quickscan vaardigheden en tools voor taalontwikkelend lesgeven (TOL).
‘Onderzoekvaardiger de bovenbouw in’
Experiment met pre-PWS in havo-3
  Hoe kunnen we de vaardigheden van leerlingen in havo-3 verbeteren, zodat ze beter toegerust zijn voor het uitvoeren van onderzoek in de bovenbouw? Het Walburg College voert daarvoor een experiment uit met werkstukken voor leerlingen die geschiedenis niet in hun profiel kiezen.
> Lees het hele artikel
‘Ga op je handen zitten en vul niets in’
Loopbaanreflectiegesprekken voeren
  Een decaan heeft soms de neiging om een technische opleiding aan te bevelen aan een leerling met uitstekende cijfers voor exacte vakken. Of een docent neemt aan dat een leerling al voldoende weet wat ie wil en besteedt er verder geen aandacht meer aan. Dat kan beter, vinden Jannie Steegenga (onderwijsconsultant) en Kitty van Veen (coördinator LOB). In hun presentatie deelden ze suggesties voor betere loopbaangesprekken met meer diepgang.
> Lees het hele artikel
Walburg College: routekaart vaardigheden, van impliciet naar expliciet
Experiment Leerlijn vaardigheden
  De havo-leerlingen doen het goed bij het Walburg College. Toch is de aansluiting op het vervolgonderwijs moeizaam en vallen leerlingen vaker uit dan gemiddeld. Vaardigheden zijn één van de struikelblokken in de overstap naar het hbo. Door leerlingen doelgericht en bewust aan metacognitieve-, studie-, organisatie- en persoonlijke vaardigheden te laten werken, worden zij beter voorbereid op de overstap. De focus van het experiment is gelegd op het samenstellen van een vaardighedenset.
> Lees het hele artikel
Heel Rotterdam Leest
 Hoe maak je het verschil in een onderwijslandschap waar alles is gekanaliseerd?
  Geert Vermeegen, onderwijsadviseur Lezen in PO & digitale geletterdheid, CED-groep, deelde zijn ervaring en kennis rondom ‘The braided river theory’. Centraal stond de vraag: hoe ver gaat de cirkel van invloed van de school als het aankomt op taal- en leesontwikkeling? Welke Red Flags zien we in het taalonderwijs?
> Lees het hele artikel
Agenda
Noteer alvast de volgende data voor studiejaar 2024-2025.
17
SEP
'24
 
Schoolleiders-/managersbijeenkomst
Online: 16.00-17.00 uur
12
NOV
'24
 
Conferentie vo-ho
Fysiek: 14.00-17.00 uur
10
APR
'25
 
Conferentie vo-ho
Fysiek: 14.00-17.00 uur
Samenwerkingsverband vo-ho
Ellis Wertenbroek en Carla Spek (Programmaleiders)

Wil je reageren of heb je een vraag over deze nieuwsbrief, neem dan contact op met de redactie. Stuur een mail naar samenwerkingvo-ho@hr.nl.
Actueel Nieuws vanuit het Samenwerkingsverband vo-ho
Lid worden van de Linkedin-groep vo-ho? Klik hier
Afmelden  |  Website