Marieke, universitair hoofddocent Onderwijswetenschappen en programmadirecteur van de bachelor Pedagogische Wetenschappen, bestudeert het studiesucces van diverse studenten in het hoger onderwijs. De focus in haar onderzoek is de leeromgeving, waarbij 'sense of belonging' een grote rol speelt.
Ze interviewde onder meer leerlingen van 6-vwo over hun verwachtingen over studie, studie-inzet en hoe ze er eigenlijk voorstonden bij het eindexamen. Na drie maanden werden ze weer geïnterviewd.
Het geloof in eigen kunnen, ook bekend als self-efficacy, bleek een cruciale factor te zijn. "Dit is een van de belangrijkste voorspellers voor studiesucces", vertelde Marieke. "Daarom begin ik mijn introductie aan eerstejaars altijd met de opmerking dat ze niet voor niets op onze opleiding mogen beginnen. Het feit dat ze toegelaten zijn, betekent al dat ze dit kunnen. Het expliciet uitspreken van dit vertrouwen maakt veel verschil."
Zorg dat studenten zich gezien voelen
Dit aspect hangt samen met het zogeheten 'sense of belonging': jezelf gezien, erkend en gewaardeerd voelen. "Het is een fundamentele menselijke behoefte", benadrukt Marieke. "Als je je niet gezien voelt, worden je motivatie en daardoor ook je studieprestaties negatief beïnvloed."
Een succesvolle overgang naar het hoger onderwijs begint al in het voortgezet onderwijs, geeft Marieke aan. Deelname van scholieren aan het Pre Academic Program (PAP) op de Erasmus Universiteit Rotterdam leidde tot hogere cijfers in het hoger onderwijs en meer 'sense of belonging'. In dit voorprogramma maakten de deelnemers al kennis met andere studenten en met de academische cultuur. Want ook sociaal kapitaal, het netwerk van medestudenten en het inzetten van deze hulpbronnen dragen bij aan studiesucces.
|