Aansluiting vo-hbo Rotterdam
Samenwerken aan een betere aansluiting vo-ho
Studenten aan het woord over het profielwerkstuk
Dat laatste gold in ieder geval niet voor Romy. “Ik heb helemaal gemist dat we bezig waren met onderzoek. Ik schreef in eigen woorden op wat ik op Wikipedia had gevonden en had niet in de gaten dat er meer verwacht werd. Jammer, want het profielwerkstuk is echt een goede voorbereiding op het hoger onderwijs.”

De andere studenten geven aan dat ze door het profielwerkstuk hebben geleerd om dieper onderzoek te doen. Soms hadden ze te maken met strenge eisen over voetnoten, bronvermeldingen, de literatuurlijst en de opmaak. Deze details kostten meer tijd dan het onderzoek zelf, laten ze weten.

Vervolgopleiding
Heeft het profielwerkstuk geholpen om een vervolgopleiding te kiezen? Niet echt: de meeste studenten kozen een onderwerp dat nauwelijks een relatie heeft met hun studie: de effecten van social media of het verdienmodel in de Gouden Eeuw.



Voor Charissa en Romy lag dat anders. Charissa had interesse in verloskunde en bestudeerde het aantal tienermoeders in Engeland en Nederland. Romy bestudeerde de doodstraf in de westerse maatschappij en koos daarna voor rechten aan Hogeschool Inholland. Nu studeert ze fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
 
Samenwerkingscontract
Terugblikkend noemen de studenten de samenwerking met medescholieren als een van de grootste knelpunten. Niet iedereen toont evenveel initiatief, zegt Charissa, die daarom zelf veel werk verzet heeft. Sem sloot een samenwerkingscontract af, waarbij afgesproken werd wie voor welke taak verantwoordelijk was.

Ze hadden graag voorbeelden gezien van goede werkstukken. Ook hadden ze graag beter gehoord waar ze eigenlijk mee bezig zijn en waar het profielwerkstuk voor diende. Handleidingen zijn soms te vaag, dus hoe specifieker hoe beter. Charissa: “Het is fijn om goede voorbeelden van taalverzorging te zien. Ik vind het heel leuk om steeds beter te worden in taal.”

Website