Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Aansluiting vo-hbo Rotterdam
‘Niet lulle maar poetse’ in de samenwerking vo-ho regio Rotterdam! |  online versie
Aansluiting vo-hbo Rotterdam
Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho
Terugblik op de conferentie van 10 november 2022

Beste collega,

Met deze terugblik geven we een weergave en delen we het materiaal en de opbrengsten van de conferentie op 10 november jl. in het kader van het Samenwerkingsverband ‘Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho’. Deze keer was het thema: Vo-ho: onderzoeksvaardigheden op tafel en werd ‘de doorlopende lijn onderzoeksvaardigheden van vo naar ho’ in de schijnwerper geplaatst. Het profielwerkstuk (PWS) en het daarbij behorende onderzoek is de brug om de verbinding te maken met onderzoek in projecten en afstudeeropdrachten in het ho.

Zie de presentatie.Wij versturen deze terugblik naar alle contactpersonen binnen het vo-ho netwerk. Voel je vrij deze te delen met je collega’s.

Graag tot ziens bij de conferentie op 28 maart van 14.00-17.00 uur! Noteer deze datum alvast in je agenda.

Wil je meer informatie? Mail ons via: samenwerkingvo-ho@hr.nl, dan nemen we contact met je op.

Met vriendelijke groet,
namens het samenwerkingsverband vo-ho,
Ellis Wertenbroek en Carla Spek
programmaleiders
www.aansluiting-voho010.nl

Studenten aan het woord over het profielwerkstuk
'Helemaal gemist dat we bezig waren met onderzoek'
  Het profielwerkstuk laat zien dat leerlingen klaar zijn voor een studie in het hoger onderwijs, want het lijkt het meest op wat er van studenten verwacht wordt. Hoe zien de studenten dat zelf?

Zes studenten blikken tijdens de conferentie ’Vo-ho: Onderzoeksvaardigheden op tafel’ terug op hun profielwerkstuk in het voortgezet onderwijs. Hielp het hen bij de ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden?
> Lees het hele artikel
De tafelrondes: vo- en ho-docenten wisselen kennis onderzoeksvaardigheden uit
'Begeleiding is belangrijker dan beoordeling'
  Alinea’s die niet met elkaar verbonden zijn, niet onderbouwde stellingen of teksten die te veel vanuit eigen meningen geschreven zijn: docenten komen heel wat gebrekkige teksten tegen. Hoe krijg je het niveau van het profielwerkstuk omhoog?

Greetje Kranenburg (docent biologie/NLT bij het Insula College in Dordrecht) laat leerlingen werken met zelfevaluatieformulieren.
> Lees het hele artikel

Eva Rieborn 
"Wij houden in de aula een markt over profielwerkstukken waarbij we ook de ouders uitnodigen. Deze presentatie krijgt zo meer betekenis."

Docent Nederlands | Einstein Lyceum
 
Workshop: hoe doe je goed onderzoek? 
De onderzoekscyclus en het stappenplan uitgelegd
  Van het schrijven van een profielwerkstuk tot het schrijven van een afstudeeropdracht, zowel in het voortgezet als in het hoger onderwijs komt het doen van onderzoek aan bod en is het van belang dit goed onder de knie te hebben. Om leerlingen en studenten optimaal te ondersteunen in hun leerproces, is het van belang dat docenten hier aandacht aan besteden. Veel voorkomende knelpunten zoals ‘hoe maak je een goede onderzoeksvraag?’ en ‘hoe begeleid je leerlingen/studenten in het doen van onderzoek?’ worden op een interactieve manier in deze workshop behandeld.
> Zie de presentatie
Voor en na de conferentie
Collega's aan het woord
  ‘Wat brengt je bij deze conferentie en waarmee hoop je vanmiddag naar huis te gaan?’ We vroegen het aan twee deelnemers. Lees hier met welke vragen ze binnenkwamen en welke antwoorden ze mee terugnamen naar hun school.
> Lees het hele artikel

Gerdine Torn 
"Als pabo-studenten voor de klas staan, valt het voortdurend iets op, bijvoorbeeld over ouderbetrokkenheid of over mediawijsheid. Wij vinden het belangrijk dat studenten leren om structureel iets met hun bevindingen te doen. Zo stimuleren we hen om onderzoek te blijven doen."

Teamleider Academische Pabo | Hogeschool Rotterdam
 

Susanne Kuijsten 
"Docenten stellen verschillende eisen aan het profielwerkstuk en geven verschillende begeleiding. Dat maakt het voor ons lastig om tot een gezamenlijke beoordeling te komen."

Docent Nederlands | Monfort College
 
Agenda
Noteer alvast de datum van de volgende conferentie:
28
MRT
 
Conferentie 2023
Samenwerkingsverband vo-ho
Ellis Wertenbroek en Carla Spek (Programmaleiders)

Wil je reageren of heb je een vraag over deze nieuwsbrief, neem dan contact op met de redactie. Stuur een mail naar samenwerkingvo-ho@hr.nl.
Actueel Nieuws vanuit het Samenwerkingsverband vo-ho
Lid worden van de Linkedin-groep vo-ho? Klik hier
Afmelden  |  Website