Expertinformatie voor beheerprofessionals
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Afmelden  -  Bekijk de online versie
 
Infobulletin Operations
 
Editie #1
9 januari 2025

Wil jij meer weten over beheermogelijkheden met NHG in 2025? In dit infobulletin vind je informatie over onze (aangepaste) regels en lees je het laatste nieuws van onze afdeling Operations.

We hopen dat dit jou helpt, maar ook dat je contact met ons opneemt als je vragen of ideeën hebt. Bel naar 030 5500 520 en vraag naar Jeroen, Marcel, René of Sandra. Of stuur een mail naar operations@nhg.nl. We horen graag van je!

Team Operations NHG

 
 
Gewijzigde Voorwaarden en normen voor Beheer 

Vanaf 1 januari 2025 gelden nieuwe NHG-regels. We leggen je graag 2 belangrijke wijzigingen uit.

Toevoegen van een erfgenaam
Als een consument overlijdt, kan je een inwonende erfgenaam toevoegen aan de lening met NHG. Die erfgenaam kan dan gebruik maken van het vangnet dat NHG biedt. Dit was eerder niet mogelijk zonder een nieuwe hypotheek af te sluiten. De erfgenaam moet wel in de woning blijven wonen en hoofdelijk aansprakelijk worden voor de lening. 

Waarom deze wijziging? 
We willen het makkelijker maken voor erfgenamen om in de woning te blijven. Dit voorkomt onnodige kosten en stress. 

Wat zijn de voorwaarden? 

  • De erfgenaam is hoofdelijk aansprakelijk voor de lening.  
  • De erfgenaam is de enige eigenaar van de woning.  
  • De erfgenaam bewoonde de woning al als hoofdverblijf op het moment van overlijden van de consument.  
  • De erfgenaam blijft de woning als hoofdverblijf bewonen. 

Willen meerdere erfgenamen samen de lening met NHG voortzetten? Dan gelden de volgende voorwaarden: 

  • Deze erfgenamen zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. 
  • Deze erfgenamen zijn de enige eigenaren van de woning. 
  • Deze erfgenamen moeten allen de woning als hoofdverblijf gaan bewonen. Minimaal één van hen bewoonde de woning al als hoofdverblijf op het moment van overlijden van de consument. 

De volledige tekst staat in hoofdstuk D.1.2.2 van de V&N.

Waardebepaling in beheer
Maakt de geldverstrekker gebruik van woningbehoud-tools om hypotheekproblemen op te lossen? Dan kan de waarde van de woning nu op meerdere manieren worden bepaald. Dit hoeft niet meer alleen met een (hybride) taxatie. 

Waarom deze wijziging?
We willen het proces eenvoudiger en flexibeler maken voor geldverstrekkers en consumenten. Dit bespaart tijd en kosten. Dit maakt het makkelijker om consumenten te helpen bij woningbehoud. 

Wat zijn de voorwaarden? 

  • De geldverstrekker mag de waarde van de woning volgens de eigen regels bepalen. Dat kan nu bijvoorbeeld ook door een modelmatige waardebepaling of WOZ-beschikking. 

Dit geldt alleen als de lening wordt aangepast voor woningbehoud en er geen verhoging van de lening is. Je leest hier meer over in hoofdstuk D.5.3 van de V&N.

 
Waarom NHG laten vervallen niet altijd nodig is?  

Regelmatig krijgen wij de vraag of NHG vervalt bij aanpassing van een lening én de aanpassing niet past binnen onze regels. Wij zijn van mening dat NHG laten vervallen voor de consument niet wenselijk is. Daarom denken we graag met je mee om de mogelijkheden te bekijken om NHG te behouden. Dit kan je doen door een Verzoek Uitzondering in Beheer (VUB) in te dienen.  

Wat is een VUB? 
Een VUB is een aanvraag bij NHG voor een maatwerkoplossing bij hypotheekproblemen. Met dit verzoek kan je inspelen op specifieke situaties van consumenten. Dit voorkomt dat NHG onnodig vervalt en zorgt ervoor dat consumenten in hun woning kunnen blijven wonen. 

Veel soortgelijke verzoeken 
Sinds maart 2022 communiceren we actief over de mogelijkheid van deze verzoeken. Dit heeft geleid tot veel verzoeken in 2022 en 2023 over het betaalbaar maken van de financieringslast bij  ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid. De oplossing lag hier vaak in het aflossingsvrij maken in box 3 van een deel van de lening. Wij hebben deze mogelijkheid daarom omgezet naar vaste regelgeving en vanaf 2024 opgenomen in de Voorwaarden en normen. Wij zijn blij met alle verzoeken die we van jullie ontvangen en vragen jullie ook dit te blijven doen! 

Hoe dien je een VUB in? 
Een geldverstrekker kan een VUB indienen via het NHG-portaal. Elke VUB beoordelen wij individueel op basis van de specifieke omstandigheden. Wij reageren in ieder geval binnen 5 werkdagen

» In deze animatie leggen we uit hoe je dit doet
 
 
 
Geen toestemming nodig voor executieverkoop en gedwongen onderhandse verkoop 
Het kan gebeuren dat dat een woning gedwongen verkocht moet worden. Wanneer dit zich voordoet merken wij dat geldverstrekkers vragen hebben over de behandeling hiervan. Ons uitgangspunt is dat wij verwachten dat je probeert een gedwongen verkoop te voorkomen of een verlies bij verkoop te beperken.  

Maar wat doe je als verkoop de enige mogelijkheid is?
 

Voor 2024 moest je altijd toestemming vragen voor gedwongen onderhandse verkoop en executieverkoop. Vanaf 1 januari 2024 kunnen banken die aangesloten zijn op DKB zelfstandig beslissingen nemen over executieverkoop en onderhandse verkoop. Wij ontvangen nu alle benodigde informatie over dit proces via automatische data-uitwisseling. We hebben hiermee het proces eenvoudiger en efficiënter gemaakt.  

Wat moet je verder weten?  
  • Toestemming vragen is dus niet meer nodig, maar overleg blijft altijd mogelijk. 
  • Dit geldt alleen voor banken die volledig zijn aangesloten op DKB. 
  • De wijziging zorgt voor meer autonomie en flexibiliteit bij het beheer van hypotheken. 

» In hoofdstuk E van de V&N lees je wat wij van je verwachten
 
 
www.nhg.nl KvK: 41158179
Volg ons: Facebook   Linkedin   Youtube   Twitter
Copyright © 2025 NHG