online lezen
  |  afmelden

NIEUWSBRIEF september 2023
For English
 
Inhoud
Stichting Utrecht Science Park heeft een nieuwe website
 
Bekijk de website
Schrijf je in voor de Utrecht Science Week  
Bekijk het programma
Prinses Máxima Centrum ontwikkelt software die nauwkeuriger inzicht geeft in DNA-verandering per cel Terugblik Giro d'Utrecht 
Lees meer
 
Lees meer
Nieuwe editie onderwijs vluchtelingstudenten in het UMC Utrecht  
Lees meer
 
Lees meer
 
Lees meer
Nieuwe fotoserie Utrecht Science Park  
Bekijk de foto's
Honourcursus voor HU-studenten: 'Buiten gebeurt het!'  
Lees meer
 
Lees meer
Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht stelt criteria op om te zien of brachycefale hond voldoet aan huidige wetgeving
 
Lees meer
Succesvolle eerste editie Hubrecht Talent Program: aanmelding voor studiejaar 2023-2024 nog open  
Lees meer
UMC Utrecht, UMC Groningen en het Erasmus MC werken samen: Door 'Heart-in-a-box' meer harttransplantatie  
Lees meer
 
Lees meer
 
Lees meer
 
Agenda
18 september: lunchsessie 'fiets' in Utrecht Oost  
 Meld je aan
10 t/m 15 september: Business Process Management   
 Meer informatie
29 september t/m 8 oktober: Utrecht Science Week   
 Schrijf je in
4 oktober: Kom-erbij-lunch   
 Meld je aan
8 oktober: Utrecht Science Park Campus Run   
 Schrijf je in
 
Stichting Utrecht Science Park heeft een nieuwe website 
Achter de schermen is er druk gewerkt aan het vernieuwen van de website van Stichting Utrecht Science Park. Nog steeds is alle informatie zoals voorheen beschikbaar, maar dan allemaal met een nieuwe uitstraling. Met onder andere een mooie headervideo van het Utrecht Science Park. Neem snel een kijkje op de nieuwe website!
Bekijk de website
 
Schrijf je in voor de Utrecht Science Week
Je kunt je nu inschrijven voor diverse programma- onderdelen van de Utrecht Science Week.
Wetenschap en toegepaste wetenschap laten een week lang hun nieuwste innovaties zien. Future Food, het Ziekenhuis van de Toekomst, de redding van ons drinkwater, dierwaardige veehouderij, groene laboratoria, leefbare steden, circulaire economie en duurzaam onderwijs. 
Bekijk het programma
 
Prinses Máxima Centrum ontwikkelt software die nauwkeuriger inzicht geeft in DNA-verandering per cel 
Nieuwe software zorgt ervoor dat nauwkeuriger duidelijk wordt welke DNA-veranderingen er in een individuele cel aanwezig zijn. Vergelijking van het DNA van cellen, bijvoorbeeld voor en na een behandeling, wordt eenvoudiger en zorgt voor nieuwe inzichten. Machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie, speelde hierin een belangrijke rol.
Lees meer
 
Ginkgo Bioworks Netherlands heeft nieuwe labs en kantoren geopend in Science Park Zeist
Vlak voor de zomervakantie heeft Ginkgo Bioworks Netherlands haar nieuwe labs en kantoren geopend in Science Park Zeist. Voor een paar mensen uit het team voelde het als thuiskomen, omdat zij pas 5 jaar geleden met DutchDNA vanuit Zeist naar Utrecht Science Park waren verhuisd. 
Lees meer
 
Nieuwe editie onderwijs vluchtelingstudenten in het UMC Utrecht
Vorig jaar was het nog een pilot, waar vooral geneeskundestudenten uit Oekraïne aan deelnamen. In het UMC Utrecht konden zij de laatste studiepunten halen om hun arts-diploma in Oekraïne te ontvangen. Deze zomer is de vernieuwde editie van het onderwijsprogramma opnieuw van start gegaan. En daar is behoefte aan, vluchtelingen uit veel meer landen meldden zich aan.
Lees meer
 
Onderzoekers UMC Utrecht en Hubrecht Institute ontdekken dat afremmen eiwit ARID1A hartschade kan herstellen 
Schade aan het hart, bijvoorbeeld door een hartaanval, herstelt de mens niet zelf en is dus blijvend. Het herstellend vermogen van hartspier-cellen gaat al snel na de geboorte verloren, wanneer deze cellen overgaan naar hun volwassen vorm. Onderzoekers van de Van Rooij groep ontdekten dat het eiwit ARID1A een belangrijke rol speelt bij het reguleren van deze overgang.
Lees meer
 
Vernieuwd Universiteitsmuseum Utrecht is na drie jaar weer open 
Sinds woensdag 6 september is het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) weer geopend voor publiek. ‘Het nieuwe UMU is hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is’, aldus directeur Femke den Boer. ‘In ons vernieuwde familiemuseum krijgen bezoekers een kijkje onder de motorkap van wetenschap en worden ze zelf een onderzoeker.’ 
Lees meer
 
Nieuwe fotoserie Utrecht Science Park
"Het was voor mij een eer en een groot plezier om voor de derde keer sinds 2018 gevraagd te worden om foto's te maken voor de communicatie van het Utrecht Science Park. De snel veranderende, dynamische en bijzondere architectonisch sterke omgeving maakt het voor mij een geweldige setting om mijn werk in mijn eigen stijl te kunnen doen. Ik ben heel blij met de samenwerking en de serie beelden die het deze keer weer heeft opgeleverd." - Stijn Doors
Bekijk de foto's
 
Honourcursus voor HU-studenten: 'Buiten gebeurt het!' 
‘Buiten gebeurt het!’ laat studenten leren in en van de natuur. De zomer had Nederland al aardig in zijn greep toen de HU-studenten van ‘Buiten gebeurt het!‘ hun eindpresentaties gaven in de Botanische Tuinen. Niet alleen de eindexpo maar ook alle lessen speelden zich buiten af, in de natuur. “Er zijn allerlei maatschappelijke vraagstukken die gerelateerd kunnen worden aan onze verstoorde relatie met de natuur.”
Lees meer
 
Samenwerking Prinses Máxima Centrum & Western Ukrainian Specialized Children's Medical Centre in Lviv, Oekraïne 
Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht, Nederland, en het Western Ukrainian Specialized Children’s Medical Centre in Lviv, Oekraïne, zijn een officiële samenwerking aangegaan. Met deze samenwerking creëren beide centra een versnelde ontwikkeling naar nog betere behandelmogelijkheden voor kinderen met kanker. 
Lees meer
 
Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht stelt criteria op om te zien of brachycefale hond voldoet aan huidige wetgeving
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft bekend gemaakt dat de regels voor het fokken met brachycefale honden worden aangescherpt. Dit om te voorkomen dat er nog honden worden gefokt met kenmerken die onnodig lijden veroorzaken. Het Expertisecentrum Genetica van de Faculteit Diergeneeskunde heeft de criteria opgesteld die kunnen worden gebruikt om te toetsen of een hond voldoet aan de huidige wetgeving.
Lees meer
 
Succesvolle eerste editie Hubrecht Talent Program: aanmelding voor studiejaar 2023-2024 nog open 
Het eerste cohort bachelorstudenten heeft het Hubrecht Talent Program succesvol afgerond. Hun prestaties werden op 5 juli 2023 gevierd met presentaties en een borrel. Het programma, dat gericht is op het ondersteunen van studenten uit minderheidsgroepen en het bevorderen van diversiteit in de wetenschap, accepteert nieuwe inschrijvingen voor het studiejaar 2023-2024 tot 18 september.
Lees meer
 
UMC Utrecht, UMC Groningen en het Erasmus MC werken samen: Door 'Heart-in-a-box' meer harttransplantaties 
Twee jaar geleden vond in Nederland de eerste harttransplantatie plaats via een nieuwe 'heart-in-a-box’ techniek: door het hart van een overleden patiënt buiten het lichaam weer te laten kloppen, kon het alsnog worden gedoneerd. Het grote tekort aan donorharten vormde de aanleiding voor deze nieuwe toepassing en de eerste resultaten zijn zeer gunstig: er zijn inmiddels al 60 DCD-harten getransplanteerd.
Lees meer
 
Vanaf 11 september nieuw rooster groepslessen bij Sportcentrum Olympos 
Vanaf maandag 11 september gaat het nieuwe groepslesrooster in! Met je OlymPas kun je gratis deelnemen aan alle groepslessen. Er worden dit seizoen vanuit Olympos ook lessen aangeboden op Parnassos en deze zijn uiteraard ook gratis te volgen met de OlymPas. Groepslessen zijn verplicht vooraf te reserveren
Lees meer
 
Hans Hofstraat versterkt Life Sciences op Utrecht Science Park 
Sinds 1 september versterkt Hans Hofstraat als Director Business Development Life Sciences (part-time) het Life Sciences-ecosysteem op het Utrecht Science Park. Hij is in dienst getreden bij de Stichting Utrecht Science Park en zal tevens het Strategische Thema Life Sciences versterken.
Lees meer
 
Meer nieuws
Minder plastic in de oceaan én makkelijker op te ruimen  
Lees meer
Nieuwe startup validation programmes UtrechtInc  
Lees meer
Acht universitaire gebouwen op nominatielijst jonge monumenten Gemeente Utrecht  
Lees meer
Utrechtse partners tekenen convenant voor monitoren gezondheid en welzijn Cartesius  
Lees meer
Be Real: een nieuw magazine van het WKZ over jeugdonderzoek  
Lees meer
 
Lees meer
 
Utrecht Science Park
Stichting Utrecht Science Park  |  Heidelberglaan 11  |  3584 CS Utrecht
Twitter Linkedin