Bekijk en lees de terugblik op de conferentie
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Aansluiting vo-hbo Rotterdam
‘Niet lulle maar poetse’ in de samenwerking vo-ho regio Rotterdam! |  online versie
Aansluiting vo-hbo Rotterdam
Samen werken aan een betere aansluiting
Terugblik op de conferentie van 8 juni 2023
Beste collega,

Op 8 juni vond de tweede conferentie van dit school-/studiejaar plaats in het kader van het Samenwerkingsverband ‘Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho’. Deze keer was het thema: vo-ho: Van vaardigheden bewust, leerlingen en studenten beter toegerust.
Met deze terugblik geven we een weergave en delen we het materiaal en de opbrengsten van de conferentie. In onderstaand filmpje krijg je alvast een impressie.
Wij versturen deze terugblik naar alle contactpersonen binnen het vo-ho netwerk. Voel je vrij deze te delen met je collega’s.

Graag zien we je volgend school-/studiejaar weer bij de schoolleiders- / managersbijeenkomst (online) op 12 september van 16.00-17.00 uur en de conferenties op 2 november en 26 maart van 14.00-17.00 uur! Noteer deze data alvast in je agenda.

Wil je meer informatie? Mail ons via: samenwerkingvo-ho@hr.nl, dan nemen we contact met je op.
Met vriendelijke groet,
namens het samenwerkingsverband vo-ho,
Ellis Wertenbroek en Carla Spek
Programmaleiders
www.aansluiting-voho010.nl
'Spreek expliciet uit dat je vertrouwen hebt in studenten'
Je bent toegelaten, dat betekent dat je het kunt.
  Spreek expliciet uit dat je vertrouwen hebt dat je studenten geschikt zijn voor hun studie. Dat is de boodschap van Marieke Meeuwisse, universitair hoofddocent Onderwijswetenschappen bij Erasmus Universiteit Rotterdam, op de conferentie.
> Lees het hele artikel
‘Daag studenten uit tot dromen, durven, doen’
Waar zitten deze vaardigheden verwerkt in het curriculum?
  Een gebrek aan studievaardigheden is een belangrijke aanleiding om een studie voortijdig te staken. Dat vertelde Monique de Bruijn-Smolders, onderzoeker bij Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam.
> Lees het hele artikel

Eric Verschoor

“In de bovenbouw raken studievaardigheden meer naar de achtergrond. Alles is gericht op de examenweek waar alles vanaf hangt. Het curriculum zit enorm vol. Tijd en expertise om daar iets aan te doen zijn niet aanwezig. En dan moet je ook nog de collega’s van je eigen sectie meekrijgen.”


Comenius College
 
Inspiratiesessie: wiskunde vraagt ook om taalvaardigheid
Hoe haal je de som uit het verhaal?
  Onder leiding van Tanja Groenendaal (Hogeschool Utrecht) en Marion Schiffers (Codarts Rotterdam) wisselen de deelnemers ervaringen uit over wiskunde en vaardigheden in het hoger onderwijs.
> Lees het hele artikel
Inspiratiesessie: gerichte leesstrategieën voor meer leesplezier
Zes manieren om aan de slag te gaan.
  Onder leiding van Marina Admiraal en Carla Spek (Hogeschool Rotterdam) bespreken de deelnemers zes manieren om het leesplezier en -succes te bevorderen.
> Lees het hele artikel
Inspiratiesessie: het kiezen van een studie is een vaardigheid 
Begin er vroeg mee
  Kitty van Veen en Marissa Driessen-de Blom (Hogeschool Rotterdam) wisselen met de deelnemers uit hoe scholen werken aan de vaardigheden om een studie te kiezen. Wat is essentieel om die keuze te kunnen maken?
> Lees het hele artikel
Inspiratiesessie: vaardigheden voor het profielwerkstuk
Wat vraagt dit van de docent?
  Alle vaardigheden uit het raamwerk komen terug in het profielwerkstuk. Rowan Beijk-Huijgen (EUR) en Ellis Wertenbroek (Hogeschool Rotterdam) zijn daarom benieuwd welke vaardigheden docenten zelf nodig hebben om hun leerlingen en studenten daarbij te begeleiden.
> Lees het hele artikel

Esther Rijnsburger

“Ik zie dat studenten in paniek raken als ze voor het tentamen staan. Ze weten niet wat ze moeten doen en hoe ze het moeten aanpakken. Twee mega-cognitieve vaardigheden die zo basaal zijn, maar telkens weer tot grote vraagtekens leiden. We moeten daarom studenten niet alleen leren om op tijd te beginnen, maar ook aangeven wat er van hen wordt verwacht. Het gaat niet alleen om kennis tot je nemen, maar ze dienen ook een stuk dieper te gaan.”


Hogeschool Rotterdam
 
Pitches (nieuwe) producten vaardigheden
Vaardighedenraamwerk, Quickscan, Ace yourself app
  Op basis van gefundeerd onderzoek zijn binnen het samenwerkingsverband diverse producten ontwikkeld of nog in ontwikkeling om de toepassing van vaardigheden in het onderwijs gemakkelijker te maken. Rowan Beijk-Huijgen (Erasmus Universiteit) gaf tijdens de conferentie een toelichting op het vaardighedenraamwerk, de Quickscan Vaardigheden en de nieuwe Ace yourself app.
> Lees het hele artikel

Aart Brouwer

“Onze havo-leerlingen hebben een groot probleem met planning. Sport en werk zijn veel belangrijker dan school. Ook zie ik nog te veel leerlingen die alleen maar alles uit het hoofd leren. Ik wil daarom liever in de onderbouw al aandacht voor studievaardigheden.’’


Comenius College
 
Agenda
Noteer alvast de volgende data voor studiejaar 2023-2024
12
SEP
 
Schoolleiders-/managersbijeenkomst
02
nov
 
Conferentie vo-ho
26
mar
 
Conferentie vo-ho
Samenwerkingsverband vo-ho
Ellis Wertenbroek en Carla Spek (Programmaleiders)

Wil je reageren of heb je een vraag over deze nieuwsbrief, neem dan contact op met de redactie. Stuur een mail naar samenwerkingvo-ho@hr.nl.
Actueel Nieuws vanuit het Samenwerkingsverband vo-ho
Lid worden van de Linkedin-groep vo-ho? Klik hier
Afmelden  |  Website