Dat was de boodschap van gastspreker Patrick Sins op de conferentie vo-ho op 25 januari bij Hogeschool Rotterdam. Als lector Leren bij Hogeschool Rotterdam en lector Vernieuwingsonderwijs bij Thomas More Hogeschool ging hij in op de beantwoording van de vraag hoe we eigenlijk leren.
Eerst expliciete instructies
Vaak gaan docenten ervan uit dat het geven van opdrachten of het stellen van vragen voldoende zijn om nieuwe inzichten tot stand te brengen. Maar volgens Sins zijn deze instructies vaak impliciet, omdat docenten niet benoemen wat het belang van de opdracht is of wanneer je een vaardigheid eigenlijk inzet.
Met een humoristisch filmpje van Jiskefet maakte hij duidelijk hoe impliciete instructies een lerende compleet in de war kunnen brengen. In een aflevering van Debiteuren Crediteuren krijgt meneer Edgar volop impliciete instructies over het fictieve kaartspelletje Stiften. Evengoed wordt hij al snel blut gespeeld door meneer Jos, omdat er elke keer een nieuwe spelregel van toepassing blijkt te zijn. Meneer Edgar blijft in totale verwarring achter.
WoW Wat Handig
Volgens Patrick Sins leren leerlingen het beste met een goedgevulde gereedschapskist om informatie te verwerken en bijvoorbeeld een planning te maken. Dan komen studenten ook beter beslagen ten ijs als zij in het hoger onderwijs met verschillende leerroutes zelf keuzes moeten maken.
Ook benadrukt hij het belang van het activeren van voorkennis. Daarmee creëer je een mentaal web waar nieuwe informatie aan kan worden gekoppeld. De deelnemers aan de conferentie brachten dit meteen in de praktijk door bij elkaar voorkennis te activeren rondom ‘leren leren’. “Door meteen te beginnen met een demonstratie maak je expliciet wat we nu aan het doen zijn.”
A plan comes together
Sins liet een filmpje zien van The A-team, een populaire tv-serie uit de jaren tachtig om zelfregulerend leren te demonstreren. Zodra ze vastgezet worden in een schuur vol gereedschappen weten ze doelgericht een indrukwekkende tank te bouwen om zichzelf te bevrijden.
Als leerlingen hun gereedschappen beter weten in te zetten - bijvoorbeeld wanneer je een planning gebruikt - kunnen zij ook beter scoren. Dan is het zoals kolonel Hannibal Smith van The A-team vaak zegt: ‘I love it when a plan comes together.’
Docenten kunnen hiermee zelf aan de slag door de ezelsbrug WoW Wat Handig toe te passen. De hoofdletters staan voor Wat, Wanneer, Waarom en Hoe. Door expliciet te ondertitelen kunnen leerlingen effectiever nieuwe vaardigheden verwerven, gaf Patrick Sins aan.
Daarna kunnen ze ook beter uit de voeten met impliciete instructies als ‘je krijgt de ruimte om samen aan je project te werken’. “Je leert eerst door te imiteren, zodat je kan afkijken. Daarna kun je prima verder met impliciete instructie.”
|