Nieuws over Hilversum op weg naar Aardgasvrij Afmelden
   |   Online weergeven
Hilversum Mediastad
Hilversum op weg naar Aardgasvrij
 april 2021
Hilversum in 2030 ruim voorzien van lokaal opgewekte elektriciteit
 
Zonnepanelen op grote daken, boven parkeerterreinen, in geluidsschermen langs de A27 en op het vliegveld van Hilversum. Dat is waar de gemeente Hilversum de komende jaren op in gaat zetten om de stad in 2030 voor een groot deel zelfvoorzienend te maken en lokaal bijna net zoveel duurzame elektriciteit op te wekken als dat de huidige inwoners van Hilversum verbruiken. In cijfers uitgedrukt: 100 GWh zonne-energie per jaar in 2030. Dit is ongeveer tien keer meer dan dat er nu wordt opgewekt in Hilversum.

Deze ambities voor de gemeente Hilversum staan in de Regionale Energie Strategie (RES) Noord Holland Zuid. Wethouder Bart Heller: “Een mooi streven en ook hard nodig om de klimaatverandering tegen te gaan. Ondanks de natuur en de hei in en om Hilversum zie ik genoeg mogelijkheden om zonne-energie grootschalig op te wekken. Dan denk ik met name aan al die daken op bedrijventerreinen waar nog zoveel ruimte is voor zonnepanelen.”
meer informatie over de res
 
Energiesysteem van de toekomst in Hilversum
 
Energiecoöperatie HET werkt in Hilversum samen met FLEXINet aan het energiesysteem van de toekomst. FLEXINet onderzoekt en ontwikkelt hybride opslagsystemen, waarmee zowel warmte als elektriciteit opgeslagen kan worden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt hier 5,7 miljoen euro voor uit.

De innovaties worden in Hilversum (en in Delft) toegepast om ze in de praktijk te onderzoeken en verder te ontwikkelen. FLEXINet en HET bouwen hiermee voort op de deelauto's die HET aanbiedt en op de zonneparkeerplaats voor Kerkelanden: een parkeerplaats met zonnepanelen, energie-opslag en een laadstation voor elektrische auto's.
meer informatie over het energiesysteem
 
Rouvoet Motoren: Duurzaam ondernemen
 
Duurzaamheid is een belangrijk thema bij Rouvoet Motoren. Niet alleen in het onderhoud van de motoren, maar ook in de bedrijfsvoering. Daarom heeft eigenaar Vincent Rouvoet 21 zonnepanelen op het dak laten plaatsen, nadat hij eerder al was overgestapt op ledverlichting.

Hij is hierin begeleid door de Green Deal Coach Vastgoed.
Deze coach, Jim Teunizen, gaat met veel enthousiasme bij bedrijven langs om ze te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Zo ook bij Rouvoet Motoren. Door gesprekken met de Green Deal Coach krijgt u als ondernemer meer inzicht in verduurzamen. Zonne-energie is bijvoorbeeld vaak ook financieel heel aantrekkelijk.

Bent u ook ondernemer en wilt u advies? Neem dan contact op met de Green Deal Coach: jim@albaconcepts.nl.
Groene deelscooters in de stad
 
Vanaf vandaag zijn er 100 deelscooters beschikbaar in Hilversum. De groene scooters worden geleverd door GO Sharing en zijn volledig elektrisch en oplaadbaar.

Wethouder Annette Wolthers: “Met het deelvervoer stimuleren we mensen om met duurzaam vervoer te reizen en de auto te laten staan. Dit is ook een van de hoofdpunten van de mobiliteitsvisie 2040, vorige week vastgesteld door de raad. De deelscooters van GO Sharing zien we als een goed alternatief voor een stadsritje met de auto. Het elektrische deelvervoer draagt daarom bij aan verduurzamen van het verkeer in Hilversum.”
meer info over de deelscooters
 
Lezing Marjan Minnesma over verduurzaming
 
Vandaag houdt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, een lezing over lokaal klimaatbeleid en de Thuisbaas-aanpak om uw huis te verduurzamen. De lezing duurt van 19.30 tot 21.00 uur.

Met de Thuisbaas-aanpak wordt uw woning in één keer aardgasvrij of aardgasvrij-klaar gemaakt. HET voert in 2021 een pilot uit met Thuisbaas, om drie bestaande Hilversumse huizen volledig aardgasvrij te maken. Hiervoor kunt u zich nog aanmelden. U krijgt de technische opname van uw woning gratis als u het renovatietraject laat uitvoeren.
meer info over de lezing en de thuisbaas-aanpak
 
Minder drempels voor lening verduurzamen woning
 
Sinds 1 april 2021 hoeven huiseigenaren die een extra hypotheek zonder financieel advies willen afsluiten om hun huis te verduurzamen geen kennis- en ervaringstoets meer af te leggen. De overheid hoopt bij huiseigenaren een drempel weg te nemen om hun woning te verduurzamen doordat zij op deze manier een hypotheek kunnen afsluiten met lagere kosten.

Huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen betalen hiervoor hoge advieskosten. Wil je dit niet dan ben je verplicht een financiële kennistoets af te leggen. Met deze toets willen hypotheekaanbieders beoordelen of een consument begrijpt welke risico’s er verbonden zijn aan een hypotheek.
meer informatie over de versoepelingen
 
 
Collectieve inkoopacties
 
De Hilversumse energiecoöperaties HilverZon en HET organiseren samen met andere regionale energiecoöperaties collectieve inkoopacties voor duurzaamheidsmaatregelen. Het idee hierachter is om inwoners te helpen met energie besparen en duurzaam energie opwekken.

Er lopen momenteel drie collectieve inkoopacties: een voor zonnepanelen, een voor HR++ glas en een voor vloer-, bodem- en gevelisolatie. Alle dak- en huiseigenaren kunnen hieraan meedoen. Inwoners die meedoen met collectieve inkoop krijgen kosteloos, onafhankelijk en deskundig advies over het isoleren van hun woning of over het plaatsen van zonnepanelen.
meer informatie over collectieve inkoop
 
Web   Facebook   Youtube   Twitter   Instagram   Linkedin
Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door projectteam Energietransitie van de gemeente Hilversum, aardgasvrij@hilversum.nl
Aanmelden    |    Uw gegevens wijzigen    |    Afmelden voor deze mailing