Werken aan een Nieuw Zaans Klimaat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Nieuws over duurzaamheid in Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Werken aan aan duurzamer Zaanstad
21 februari 2023
 
 
Startnotitie windenergie
De gemeenteraad heeft afgelopen 2 februari ingestemd met de startnotitie over het uitwerken van het Zaanse zoekgebied voor windenergie. Dit betekent dat we mogen beginnen met het uitwerken van het zoekgebied langs het Noordzeekanaal. Als gemeente willen we samen met de omgeving gaan onderzoeken of het haalbaar is om windturbines te realiseren. En onder welke voorwaarden we ruimte kunnen bieden aan windenergie.
Meer over de startnotitie
 
 
Extra subsidie voor verduurzamen bedrijventerreinen
Zaanstad biedt een nieuwe subsidie voor het verduurzamen van de bedrijventerreinen Noorderveld-Molletjesveer, Westerspoor en Achtersluispolder. Het geld is voor zonnepanelen en het plaatsen van laadpalen en opslagbatterijen. Aanvragende bedrijven kunnen begeleiding krijgen van  SAENZ U.A. en OVZZ (ondernemersvereniging Zaanstad Zuid) bij collectieve aanvragen. Bedrijven mogen ook zelf individueel aanvragen.
Meer over de subsidie
 
 
Nieuwe machine helpt hergebruik textielmaterialen op grotere schaal
Het Zaanse bedrijf Textiles2Textiles (T2T) heeft een nieuwe machine die oude kleding op kleur en soort, geautomatiseerd scheidt van knopen, ritsen en labels. Hiermee speelt T2T in op de nieuwe wet die producenten en importeurs vanaf 2025 verplicht om minstens 25 procent vezel-tot-vezel gerecycled materiaal in nieuwe kleding te verwerken. Deze enige zogeheten Trimclean machine in de wereld staat in Wormerveer.
Meer over de nieuwe Trimclean machine
 
 
Thematours Duurzame Huizen Route
Van 6 t/m 26 maart zijn er weer thematours van de Duurzame Huizen Route. Tijdens een rondleiding neemt een ervaren huiseigenaar u mee de door de woning en geeft uitleg over een specifiek onderwerp, zoals de warmtepomp, isolatie of zonne-energie.

Heeft u zelf een duurzaam huis? Dan kunt u zich ook nog opgeven als deelnemer om zélf rondleidingen te geven!
Meer over de thematours
 
 
Schoner stoken voor een schonere lucht
Het stoken van hout is gezellig, maar kan fijnstof in de lucht brengen. En dat is slecht voor de gezondheid. Wist u dat u met een paar aanpassingen ook schoner kunt stoken? Zo is het heel belangrijk om alleen droog en schoon hout te gebruiken om mee te stoken. Dat geeft de minst schadelijke rook. Behandeld hout verbranden is zelfs verboden, omdat hier té veel giftige stoffen bij vrij komen.
Meer tips over schoner stoken
Meer nieuws

Nieuwe houten woningen Parteon: modulair en circulair!

Zaanstad