Werken aan een Nieuw Zaans Klimaat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Werken aan een Nieuw Zaans Klimaat Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws uit Zaanstad
19 juli 2022
 
 
Gemeente Zaanstad haalt gratis tegels op
Gemeente Zaanstad gaat gratis uw tuintegels bij inwoners ophalen. Dit doen we op vrijdag 22 juli, vrijdag 2 september en vrijdag 21 oktober. Inwoners kunnen zich hiervoor uiterlijk twee dagen voor de ophaaldag voor aanmelden. Deze tegelophaalservice hebben we georganiseerd ter ondersteuning van het NK-Tegelwippen. Tot en met 31 oktober strijdt gemeente Zaanstad tegen ruim 100 andere gemeenten om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen! Meedoen? Klik op de knop voor meer informatie over het tegelwippen en de tegelophaalservice.
Tegelophaalservice en tegels wippen
 
 
Gratis bloemzaadzakjes bij inleveren tuintegels
Inwoners die zelf tuintegels weg willen brengen krijgen in de maand juli gratis bloemzaadzakjes cadeau. Meedoen? De tegels kunt u inleveren bij het afvalbrengstation Molletjesveer (Westknollendam 121a), afvalbrengstation Zaandam (Symon Spiersweg 7) of bij de Stadsboerderij in Zaandam (De Weer 3). In ruil voor je ingeleverde tegels krijg je de hele maand juli een zakje bloemzaadjes cadeau. Deze kun je dan zaaien op de plek waar je jouw tegels hebt weggehaald. En vergeet niet om ook hier weer het aantal gewipte tegels met een foto door te geven via https://nk-tegelwippen.nl/.
Meer over de bloemzaadzakjesactie
 
 
Gratis geveltuin van de gemeente
Vandaag kregen 4 bewoners een geveltuintje in de Ooievaarsstraat. Wethouder Wessel Breunesse kwam een kijkje nemen en stak zelf ook de handen uit de mouwen. Naast dat geveltuinen zorgen voor een gezellige straat zijn ze ook heel nuttig! Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met veel regen in korte tijd en door de aanleg  van een geveltuin kan de grond meer water opnemen Wonen in een groene straat is bovendien gezonder. De planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner is en als het warm is, zorgen de planten voor verkoeling. Wil jij ook een geveltuin? De gemeente komt deze gratis voor je aanleggen! 
Meer informatie over een geveltuin
 
 
Win een gieter voor je tuin of je balkon
Met een coolspot, groen perkje, moestuin of regenton in de tuin of op het balkon kun je hittestress én wateroverlast verminderen. Tijdens warme zomerdagen zorgen deze aanpassingen voor verkoeling. En tijdens flinke regenbuien in de herfst helpen deze tegen wateroverlast. Inwoners die al een maatregel hebben genomen of dit binnenkort gaan doen, kunnen meedoen met de winactie van WatZr met als prijs een goudkleurige gieter van 12 liter. Klik op de link hieronder om te lezen wat je hiervoor moet doen! Wist je dat: je beter een gieter dan een tuinslag kunt gebruiken om je planten water te geven? Met een gieter krijgen de planten zo direct mogelijk hun water en verdampt het niet!
Meer over de winactie
 
 
De Zaanse Verhalen: Docent Nick Vermeulen over duurzaamheid en techniek
Stadsreporter Sarah Vermoolen zoekt overal in Zaanstad naar mooie verhalen en maakt daar een geschreven verhaal, video of beeldverslag van. Voor dit verhaal sprak ze Nick Vermeulen, docent Natuur Leven Techniek, ICT, Algemene Natuurwetenschappen en biologie aan het St. Michaël College. Bij het St. Michaël College wordt een technasium werkruimte gebouwd. Hier gaat Nick Vermeulen met de leerlingen aan de slag met duurzaamheid en techniek. ‘Duurzaamheid is een prachtig thema dat zeer actueel is en waar veel techniek en kansen voorbijkomen. Via het technasium leren de leerlingen nadenken over duurzaamheid. Ik wil graag kritische burgers creëren en betrek ze bij problemen. Hoe kunnen we hun talenten inzetten?’
Lees hier het hele verhaal
 
 
Vacature: Meewerkstage team duurzaamheid
Zoek jij nog een uitdagende stage of ken je iemand die dit zoekt? Tijdens deze stage werk je mee in het team duurzaamheid en mag je met ideeën komen om jongeren er meer bij te betrekken. Daarnaast assisteer je bij een aantal bijeenkomsten o.a. met het onderwerp ‘op weg naar circulair textiel’. Een leuke opdracht voor studenten met een groen hart waarin je je creativiteit en organisatietalent kwijt kan! Naast de werkzaamheden die je binnen het team duurzaamheid uitvoert, is er natuurlijk ook genoeg ruimte voor je eigen ontwikkeling en het uitvoeren van eventuele andere werkzaamheden.
Meer over de vacature
Zaanstad