Januari 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Nieuws over duurzaamheid uit Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Zaans Klimaatakkoord 3.0 en meer!
18 januari 2022
Het is de eerste maand van 2022 en we gaan met frisse energie weer aan de slag om Zaanstad ook dit jaar weer een stukje duurzamer te maken. We nodigen je uit om in februari deel te nemen aan de eerste sessies om toe te werken naar het Zaans Klimaatakkoord 3.0. Ook zijn er weer nieuwe workshops van KlimaatGesprekken waar je meer leert over een duurzamere leefstijl. Verder lees je in deze nieuwsbrief over de verhoging van de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en warmtepompen, de Week van de Circulaire Economie die er weer aankomt en meer!
 
 
 
Online sessies voor een duurzamer Zaanstad
Vorig jaar maart presenteerden we het Zaans Klimaatakkoord 2.0 groots samen met Marjan Minnesma van Urgenda. Dit jaar komt het Klimaatakkoord 3.0 wat later in het jaar, maar wilden we in de tussentijd toch inwoners meenemen in wat er allemaal gebeurt in onze gemeente. Daarom organiseren we op woensdagavond 2 februari en woensdagmiddag 9 februari online bijpraat- en inspiratiesessies. In de eerste helft vertellen we over wat bedrijven doen om te vergroenen, wat de gemeente doet en wat er het afgelopen jaar door inwoners zelf is opgezet. In de tweede helft gaan we in breakout-rooms met elkaar in gesprek over wat we zelf kunnen doen.
Meer informatie en aanmelden
 
 
ISDE subsidie beschikbaar tot 2030 
Sinds 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen van isolatiemaatregelen en warmtepompen binnen de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) verhoogd. De ISDE subsidie is voor woningeigenaren en voor bedrijven. Je kunt de subsidie aanvragen voor diverse  energiebesparende maatregelen. De isolatiemaatregelen gelden alleen voor woningeigenaren. Wil je advies over welke maatregelen bij jouw situatie passen? Dan kun je contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket. Je kunt dan gratis onafhankelijk advies krijgen van een onafhankelijk adviseur.
Meer over de ISDE subsidie
 
 
Textiel terug tot textiel door Textiles 2 Textiles
Gemeente Zaanstad is nu officieel mede-aandeelhouder van Textiles2Textiles (T2T) in Wormerveer. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt en directeur T2T Peter Rijken tekenden dinsdag 21 december de overeenkomst. Ook verstrekt de gemeente een lening aan het bedrijf, om de ontwikkelingen om textiel te hergebruiken te steunen.
Lees verder
 
 
Workshops over een duurzamere leefstijl
Wilt u verduurzamen en klimaatvriendelijker leven, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? Meldt u zich dan aan voor een serie nieuwe workshops KlimaatGesprekken. Tijdens de workshops helpen klimaatcoaches u met welke duurzame maatregelen er bij uw leefstijl passen. De workshops beginnen in februari.
Meer weten
 
 
160 nieuwe, modulaire, houten huurwoningen aan Slachthuisstraat
Zaanstad zet haar traditie in houtbouw voort met moderne houtbouwconcepten. Dankzij Blauwhoed en KOERS komen er circa 160 nieuwe modulaire en klimaatadaptieve woningen aan de Slachthuisstraat van Zaandam. Het woongebouw is ontworpen door de Architekten Cie. en wordt grotendeels gerealiseerd in hout. Gemeente Zaanstad streeft ernaar om in MRA-verband in 2025 al circa 20% van alle woningen in houtbouw te realiseren. Daarmee wordt CO2-uitstoot gereduceerd en opgeslagen in gebouwen, ingezet op een versnelling van de woningbouw en een toekomstbestendige bouwsector op gang gebracht.
Meer over de nieuwe woningen
 
 
Week van de Circulaire Economie 2022
Van maandag 7 tot en met zaterdag 12  februari 2022 is het de Week van de Circulaire Economie. Ondernemers, universiteiten, hogescholen, overheden en allerlei andere organisaties zetten hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Goede voorbeelden krijgen een podium en pioniers ontmoeten elkaar. Succesfactoren en uitdagingen om circulair te ondernemen worden besproken en starters krijgen tips om zelf aan de slag te gaan. Op de website vindt u alle online evenementen en interessante artikelen. Ben je ondernemer? Neem snel een kijkje op de website!
Meer over de week
Zaanstad