Het PACT Poelenburg Peldersveld lanceert het handboek ‘Kinderen die meertalig opgroeien’. Het handboek moet professionals helpen om ouders beter te adviseren over meertalig opvoeden. Het handboek is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en heeft als doel dat meertalige kinderen optimaal taalvaardig worden en zo het Nederlands goed leren.
Recente wetenschappelijke inzichten over meertalig opgroeien en taalontwikkeling vormen de basis voor een nieuw handboek voor professionals: “Kinderen die meertalig opgroeien”. Dit handboek is bedoeld voor alle professionals die in hun werk te maken hebben met ouders/verzorgers van (jonge) kinderen die meertalig opgroeien. Het boek brengt de boodschap dat meertaligheid niet problematisch is, maar juist kansen biedt voor kinderen om beter Nederlands te leren. Het geeft aan hoe ouders dit het beste kunnen stimuleren. Het handboek is ontstaan vanuit de opdracht van het PACT Poelenburg Peldersveld. Het handboek is door een logopedist van Agora en één van de GGD geschreven. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen twee partnerorganisaties.
Er zijn 8 adviezen (zie kader) geformuleerd voor ouders, die direct kunnen worden toegepast in de praktijk. Professionals delen deze adviezen met ouders/verzorgers, die daardoor hun kinderen, die in een meertalige omgeving opgroeien, beter in hun taalontwikkeling kunnen ondersteunen. De adviezen zijn gemakkelijk te begrijpen en zijn voorzien van een korte uitleg. Elk advies kent ook een meer uitgebreide uitleg voor ouders, die zo is geschreven dat zij het direct kunnen toepassen. Verder zijn er verwijzingen opgenomen naar andere bronnen (boekjes, filmpjes) die voor ouders en/of professionals interessant zijn. De inzichten en tips die in dit handboek zijn ook heel goed te gebruiken door bijvoorbeeld vrijwilligers die met ouders van jonge kinderen werken, bijvoorbeeld als taalcoach of als voorlezer thuis.
Het handboek is gratis beschikbaar als pdf op www.pactpp.nl/handboekmeertaligheid
Binnenkort start het PACT een campagne om het handboek en de 8 adviezen groots onder de aandacht te brengen bij alle ouders in Zaanstad. |
|
 |
|
- Praat met je kind vanaf het eerste begin. Ook als het kind nog in de buik zit. Hierdoor raakt je kind al vroeg gewend aan je stem. Dit is het eerste begin van de taalontwikkeling.
- Praat met je kind in je beste taal. Dat is de taal waarin je de meeste woorden kent. De taal waarin je ook boos, blij en verdrietig bent. Zo leg je een goede basis voor het leren van het Nederlands, de onderwijstaal.
- Het is belangrijk dat je veel praat met je kind. Dit doe je in je beste taal. Het kan gebeuren dat je soms een woord uit een andere taal daarbij gebruikt. Dit gebeurt bijvoorbeeld met woorden waarvoor in je beste taal geen woord is, bijvoorbeeld ‘hagelslag’. Dit is niet erg. Let er op dat je wel in goede zinnen met je kind praat. Het is belangrijk dat je genoeg práát met je kind. Door veel te praten met je kind leert je kind de taal.
- Door voorlezen of vertellen bij prentenboeken kan je kind veel woorden leren. Ook leert je kind zo woorden die buiten de eigen omgeving voorkomen, bijvoorbeeld ‘krokodil’.
- Praat thuis veel met je kind en begin daar zo vroeg mogelijk mee. Zorg ook dat je kind het Nederlands veel hoort vanaf jonge leeftijd. Zo leert je kind alle talen het beste. Hoe eerder je daarmee begint hoe beter het is.
- Geef je kind de beste kansen om het Nederlands, de onderwijstaal, good te leren. Dit kan door je kind naar de peuterspeelzaal te brengen. Het liefst naar een peuterspeelzaal met extra aandacht voor de taalontwikkeling. Zo krijgt je kind een goede voorbereiding op de basisschool.
- Leer zelf goed Nederlands praten. Zo kan je met professionals en anderen die zich met je kind bezig houden praten en samenwerken. Dit is het beste voor de ontwikkeling van je kind.
- Wees een voorbeeld voor je kind. Leer daarom zelf de Nederlandse taal en neem actief deel aan de maatschappij. Dit doe je bijvoorbeeld door je kind te volgen in zijn/haar schoolloopbaan. Zo laat je je kind merken dat zijn of haar ontwikkeling belangrijk is. Wat kinderen elke dag zien in hun leven, vinden ze normaal. Dit gaan ze vaak later nadoen. Daarom is jouw goede voorbeeld als ouder zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.
|
|
|
|
|