Erfgoednieuws
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Erfgoed in Zaanstad Lees online
Erfgoed in Zaanstad
30 maart 2022
Foto: doopsgezinde vermaning 'De doofpot', zaandam
 
 
 
Erfgoeddeal toegekend voor Molenaarserf op de Hemmes
Gemeente Zaanstad ontvangt €721.000 van het Programma Erfgoed Deal voor de plannen op de Hemmes in de wijk 't Kalf in Zaandam. Wethouder Wessel Breunesse: 'Dit is fantastisch nieuws. Samen met de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie kunnen we nu echt aan de slag met het ontwikkelen van de Hemmes!' In de nieuwe plannen wordt molen de Zaadzaaijer gebouwd op de oorspronkelijke locatie. Ook komen er twee historische houtloodsen voor de molen met daarin ruimte voor tijdelijke tiny houses en werkruimtes. 
Lees meer
 
 
Meer aandacht voor de sociale woningbouw 1900 - 1945
In elke dorpskern van Zaanstad is wel een arbeidersbuurtje uit de periode 1900-1945 te vinden. Denk daarbij aan de Rode buurt in Zaandijk, de bebouwing rond het Troelstraplein in Oud Koog of de Bomenbuurt in Wormerveer. Ze zijn gebouwd door industriëlen om hun werknemers te huisvesten of door de arbeiders zelf. Daarom zijn deze buurten nauw verweven met de sociaaleconomische geschiedenis van Zaanstad. In 2019 zijn deze buurten door Team Erfgoed gewaardeerd. Op 3 februari 2022 heeft de gemeenteraad de gewijzigde welstandsnota vastgesteld.
Lees meer
 
 
Kerkenvisie over toekomst kerkgebouwen
De gemeenteraad heeft eerder deze maand de kerkenvisie vastgesteld. Dat betekent dat de nieuwe visie nu definitief is goedgekeurd. Om de kerkenvisie te maken gingen we in gesprek met eigenaren, geloofsgemeenschappen, erfgoedverenigingen en burgers. Met de visie hebben we afgesproken om dit te blijven doen. Op deze manier kunnen we samen in gesprek blijven over de toekomst van kerkgebouwen.
Lees meer
 
 
Film: De gebroeders Visser en de Zaanse houtbouw
Op zondag 3 april om 16.00 uur vertoont filmtheater De Fabriek in Zaandam eenmalig de documentaire De gebroeders Visser. Een film gemaakt door Wendy van Wilgenburg over Cor en Wim Visser, bekend van Timmerfabriek Visser. De documentaire geeft erkenning aan het levenswerk van de gebroeders Visser en licht de typische Zaanse houtbouw uit. Na 3 april kunt u de film ook online bekijken. Op erfgoed.zaanstad.nl zullen we een nieuwsbericht plaatsen met een link naar de film. Alvast een sneak preview zien? Nieuwswebsite De Orkaan mocht alvast een kort fragment plaatsen.
Bestel hier tickets voor 'De gebroeders Visser' in De Fabriek
 
 
Ode aan de Weidemolen
In opdracht van gemeente Zaanstad en de  gemeenten Landsmeer, Oostzaan en Wormerland produceerde Marketing Zaanstreek de videoproductie ‘Ode aan de Weidemolen’. Al eeuwen worden de weidemolens gebruikt om per stukje land het waterpeil te regelen. De functie van de molens is tweeledig. Ze malen op windkracht het teveel aan water uit de slootjes weg en houden het weiland begaanbaar voor koeien en maaimachine. Zonder begrazing en maaien zou het open landschap al snel veranderen in laagveenbos. Met alle consequenties van dien voor het historisch waardevolle landschap dat zo geliefd is bij weidevogels, zoals onze nationale vogel de grutto. De weidenmolens malen het water ook op in drogere periode zodat de weilanden niet te nat, maar ook niet te droog worden.
Bekijk de video
 
 
Art & Architectuurweken
Onder de noemer ‘de kunst van het beleven’ nodigt stichting Marketing Zaanstreek dit voorjaar uit om de architectuur en de kunst in de Zaanstreek te gaan beleven. Op Zaans.nl zijn tips te vinden voor activiteiten en locaties die de bijzondere architectuur en de kunsten in deze streek in de schijnwerpers zetten. In de Zaanstreek tref je een veelheid aan bouwstijlen, vormen en kleuren. Van authentieke houtbouw tot Hollandse renaissance en herinterpretaties van oude stijlen. Daarnaast heeft de streek een warm kloppend hart voor kunst en duiken steeds meer galeries en kunstinitiatieven op. Beleef de Art & Architectuur weken van 21 maart t/m 27 mei.
Meer over de Art & Architectuurweken
Zaanstad