Subsidies en meer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Duurzaam nieuws uit Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Foto: Zonnepanelen op de gymzaal aan de Saenredamstraat
16 mei 2022
In de nieuwsbrief van deze maand besteden we speciaal aandacht aan energiebesparing. Met name voor huurders kan het door de stijging van de energieprijs lastig zijn om de rekening te betalen. Om hen een handje te helpen heeft Zaanstad diverse acties en tips, die we in deze nieuwsbrief op een rij hebben gezet. Ook lees je weer een interview door stadsreporter Sarah Vermoolen, over de Zaanse Kledingkettingruil!
 
 
 
Eenmalige energietoeslag voor inwoners met laag inkomen
De energieprijzen zijn flink gestegen. Veel huishoudens kunnen de rekening moeilijk betalen. Gemeente Zaanstad compenseert huishoudens met een laag inkomen met een bedrag van € 800. Het Rijk stelt daar extra geld voor beschikbaar. Inwoners met een bijstandsuitkering, maar ook andere inwoners met een laag inkomen die al bekend zijn bij de gemeente Zaanstad, hoeven niets te doen. Zij hebben de € 800 op hun bankrekening ontvangen. Inwoners van Zaanstad die niet bij de gemeente bekend zijn, maar wel in aanmerking komen voor de energietoeslag, kunnen de energietoeslag vanaf 26 april 2022 aanvragen.
Meer informatie over de toeslag
 
 
Vijf nieuwe energiecoaches
In het Zaanstad Journaal van 13 april is een geslaagde oproep gedaan voor nieuwe, vrijwillige energiecoaches. Vijf nieuwe energiecoaches hebben zich aangemeld en starten binnenkort met de trainingsdag. Een mooi resultaat!

Wat doen de energiecoaches?
De Zaanse energiecoaches adviseren huurders van sociale huurwoningen over energiebesparing. Ze kijken welke maatregelen in de woning mogelijk zijn om te bezuinigen op de energierekening. De afgelopen maanden hebben zij een persoonlijk advies gegeven aan 66 bewoners. De meeste adviezen zijn gegeven in Zaandam, waar ook de meeste inwoners zijn. De coaches hebben nog ruimte voor 200 adviesgesprekken in 2022.
Meer over de energiecoaches
 
 
Waardebon voor energiebesparende producten
Zaanstad wil inwoners helpen om te besparen op hun energierekening. Zaanse huurders hebben eind februari 2022 een brief ontvangen met een waardebon van 80 euro. Inmiddels hebben 8.270 huurders de waardebon van de gemeente voor energiebesparende producten besteed. Er kunnen nog zo’n 2.000 waardebonnen van 80 euro besteed worden. Hiermee kunnen huurders bijvoorbeeld radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen of ledlampen kopen. De waardebon kan ook gebruikt worden voor een persoonlijk advies van een energiecoach.
Meer informatie over de waardebon
 
 
Hulp bij het isoleren van je woning door de FIXbrigade
De FIXbrigade helpt inwoners van Poelenburg, Peldersveld-Hoornseveld, Rosmolenwijk, Kogerveldwijk en Zaandam-Zuid met kleine isolerende maatregelen voor hun woning. Bijvoorbeeld bij het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips, door kieren te kitten en het beter inregelen van de verwarmingsradiatoren. Prioriteit wordt gegeven aan inwoners met lage inkomens. De FIXbrigade is nu een pilot in deze wijken. Indien mogelijk zal hun werkgebied ook naar andere wijken uitgebreid worden. Opgeven voor een startgesprek kan via info@fixbrigadezaanstad.nl. Voor huurders van Parteon is er een eigen formulier: www.parteon.nl/energiefixers
Meer over de FIXbrigade
 
 
Zaanse Klimaatcoalitie
Zaanse inwoners hebben het initiatief genomen om een Zaanse Klimaat Coalitie te starten. Het doel van deze Coalitie is om een verbindend platform te vormen voor de vele groene organisaties en duurzame doeners in de Zaanstreek. Ze vragen aandacht voor de klimaat- en ecologische crisis. Ook maken ze dit zichtbaar voor de Zaankanters met activiteiten en berichten in de media. Interesse? Via hun website kun je jezelf of je organisatie aanmelden.
Zaanse Klimaatcoalitie
 
 
Inwoners Wormerveer in gesprek over klimaat
Een groep actieve bewoners uit Wormerveer Zuid met de naam Werkgroep Wormveer Sociaal, wil (jonge) bewoners betrekken bij het sociale leven in de wijk. De groep wil aan de slag om zich in te zetten voor het klimaat. Op maandagavond 23 mei organiseren ze in de Wormerveerse Vermaning van 20.00 tot 22.00 uur hun eerste bijeenkomst. Hier gaan ze met elkaar in gesprek over hoe bewoners zelf kunnen verduurzamen en zich daarbij kunnen verenigen. Nieuwsgierig? Iedereen is welkom! De inloop is vanaf 19.30 uur.
Meer over dit initiatief
 
 
Regentonnensubsidie
Vanaf 1 april kunnen inwoners van Zaanstad €80 terugkrijgen bij aankoop van een regenton. De gemeente verstrekt hier een subsidie voor. De regeling eindigt op 31 december 2022. Met de subsidieregeling 'Zaanstad Regentonnen voor bewoners' mag je zelf bepalen welke regenton je koopt en waar je deze koopt. En welke bijbehorende materialen je kiest. De aanschafwaarde van een regenton en de materialen voor het aansluiten van de regenton op een regenpijp worden na aanschaf en plaatsing vergoed. Het regenwater kun je bijvoorbeeld hergebruiken om je ramen te lappen of je planten water te geven. Bovendien bespaar je ook nog op drinkwater!
Meer over de regentonnensubsidie
 
 
Zaanse Kledingkettingruil
‘Ik heb nog nooit nieuwe kleding gekocht.’ Ester van Groen uit Koog aan de Zaan heeft het van huis uit meegekregen. ‘Mijn moeder had al meer dan veertig jaar geleden een winkeltje aan huis met tweedehandskleding. Je kon daar iets ruilen. Naast tweedehands winkels afstruinen ruilt Ester veel kleding in de Zaanse Kledingkettingruilgroep. Deze groep Zaanse vrouwen laten tassen kleding rondgaan aan huis. Hier kun je iets uitkiezen en er zelf een kledingstuk indoen. Meer weten? Lees het interview van stadsreporter Sarah Vermoolen van De Zaanse Verhalen! En zelf ook meedoen? Er zijn nu twee groepen van 15 vrouwen per groep in de Zaanstreek. Je kunt je hier aanmelden.
Lees het hele interview
Zaanstad