Op weg naar een duurzaam Zaanstad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Op weg naar een duurzaam Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
18 juli 2023
 
 
Duurzame huiseigenaren gezocht voor de Duurzame Huizen Route
Gemeente Zaanstad doet weer mee aan de Duurzame Huizen Route. Dit jaar vindt het plaats op 28 oktober en 4 november. Woningeigenaren die duurzame maatregelen hebben genomen, kunnen zich vanaf nu weer aanmelden. Wethouder René Tuijn: 'Zoveel mogelijk Zaanse panden, zo snel mogelijk, zo duurzaam mogelijk. Daar gaan we voor. Goede voorbeelden zijn daarbij heel belangrijk. Ik hoop daarom ook dat veel woningeigenaren hun woningen openstellen tijdens de Duurzame Huizen Route.'
Meer weten
 
 
Subsidieregeling duurzame producten voor kleine ondernemers
Kleine ondernemers in Zaanstad kunnen vanaf nu subsidie krijgen voor duurzame maatregelen en producten. Denk aan een slimme thermostaat, bespaarstekkers, HR++ glas, elektrisch verwarmde terraskussens en allerlei isolatiemaatregelen. De gemeente wil met deze subsidieregeling, waar in totaal € 75.000 voor is gereserveerd, kleine ondernemers in een financieel kwetsbare situatie op korte termijn helpen om de energierekening te verlagen. 
Meer weten
 
 
Basisschool De Golfbreker winnaar E-waste Race
Basisschool De Golfbreker uit Koog aan de Zaan is de grote winnaar van de E-waste Race! Met 1721 ingezamelde apparaten en 14 opgehaalde items op Marktplaats behaalde De Golfbreker de eerste plek. Samen met Race Against Waste organiseerden we de race om kinderen te leren hoe belangrijk het inzamelen van elektronisch afval is. Leerlingen van tien basisscholen gingen vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten. In totaal hebben de scholen maar liefst 7.420 apparaten ingezameld tijdens de E-waste Race! 
Meer weten 
 
 
Houtbouwsessie door Green Business Club
In Zaanstad heeft iedereen een “Hart van Hout”, dat bleek op de houtbouwsessie van Green Business Club Zaanstad! Nagenoeg de hele houtbouwketen was 15 juni aanwezig: van bosbeheer, een Zaanse wind gedreven zagerij, een circulair ‘sloop’-bedrijf, tot importeurs, groothandels en vaklieden, aangevuld met lokaal onderwijs, een woningcorporatie, de gemeente en de MRA. Samen werd verkend welke kansen er liggen vanuit de historische houtbouw in het nieuwe houten tijdperk dat zich aandringt.
Meer weten
 
 
Heeft u een duurzaam idee voor in uw wijk?
Gemeente Zaanstad vindt duurzaamheid belangrijk en verleend aan nieuwe initiatieven in buurten en wijken graag een financiële bijdrage in de vorm van een subsidie. Bijvoorbeeld om bewustzijn over duurzaamheid in uw wijk te vergroten, CO2-uitstoot te verminderen en klimaatadaptieve maatregelen te steunen. Heeft u een idee voor een duurzaam initatief? Dien deze dan in! Dat kan via Voor je Wijkie, hét startpunt voor Zaanse initiatieven op zoek naar zichtbaarheid en ondersteuning. Belangrijk is dat u de subsidie minimaal tien weken voordat deze plaatsvindt indient. 
Meer weten
 
 
De Zaanse Toekomststoel
De vier Zaanse klimaatburgemeesters (Iris Vogt, Mieke Pels, Thomas van Nus en Tamara Meerhoff) hebben eind mei de Zaanse Toekomststoel gelanceerd. De Toekomststoel is een gebruikte kinderstoel, die al twee generaties meegaat. De stoel wordt symbolisch aan tafels aangeschoven om bij gesprekken en beslissingen aandacht te hebben voor de toekomst. De jongeren van Local Heroes hebben de stoel startklaar gemaakt en als eerste hun naam op de stoel gezet. De komende maanden gaat de stoel naar Zaanse organisaties, scholen en bedrijven en eind dit jaar naar het college en de gemeenteraad. 
Meer weten
Meer nieuws
Zaanstad