Duurzamer Zaanstad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Werken aan een Nieuw Zaans Klimaat Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaamheid in Zaanstad
20 september 2022
 
 
Bescherming bijzondere en gezonde bomen
In de tuin van Judit Raa in Zaandam staat een springlevende esdoorn van meer dan 60 jaar oud. Judit meldde deze boom succesvol aan voor de lijst van beschermde bomen. Bomen op de lijst mogen niet zomaar gekapt worden. Dit hebben we afgesproken in het Zaanse Bomenbeleidsplan. Inwoners die net als Judith een bijzondere en gezonde boom van minimaal 60 jaar oud in de tuin of op eigen terrein hebben die ze willen beschermen, kunnen dit melden bij de gemeente. Dan komen we langs. Benieuwd naar het verhaal van Judit en aan welke criteria een boom moet voldoen?
Lees meer over de bijzondere boom van Judit en het Zaanse Bomenbeleidsplan
 
 
Duurzame Huizen Route
Veel mensen willen energie en gas besparen, maar vinden het lastig om een concreet plan te maken voor hun eigen huis. Tijdens de Duurzame Huizen Route op zaterdag 29 oktober en 5 november kunnen inwoners op bezoek bij buurtbewoners met een duurzaam huis. Hier kunnen ze ervaringen en tips delen. Heb jij zelf duurzame maatregelen genomen in jouw huis? Zoals dakisolatie, radiatorfolie of een warmtepomp? Help anderen op weg door je woning aan te melden als voorbeeld. Je kunt je verhaal online delen of ook je huis openstellen voor bezoekers! 
Meer informatie en aanmelden
 
 
Start vierde editie
Circular Challenge
De vierde editie van de Circular Challenge is van start! Ruim 100 leerlingen van het St. Michael College, Het Saenredam en het Hout- en Meubileringscollege doen mee. Zij  gaan de uitdaging aan om nieuwe toepassingen te bedenken voor afvalstromen van Zaanse bedrijven. Donderdag 8 september was de aftrap. De leerlingen maakten kennis met de deelnemende bedrijven en kregen tips & adviezen van oud-deelnemers. Wethouder René Tuijn was er om de leerlingen een inspirerende toespraak te geven.
Lees meer over de Circular Challenge
 
 
BinnensteBuiten Festival in Zaandam
Op vrijdag 23 en zaterdag 24 september a.s. is het BinnensteBuiten Festival in Zaandam, op het Hembrugterrein! BinnensteBuiten is een duurzaam lifestyle programma van de KRO-NCRV. Op het festival kun je de experts van het tv-programma het hemd van het lijf te vragen. Wat wil jij nog weten over koken, wonen, duurzamer leven of tuinieren? Ook is er (h)eerlijk eten&drinken en zijn er speciale activiteiten voor kinderen (t/m 12 jaar = gratis toegang). Ook wordt het festival duurzaam georganiseerd door onder andere afval te scheiden, enkel groene stroom te gebruiken en onnodig papier tegen te gaan door QR-codes te gebruiken.
Bekijk het programma en bestel kaarten
 
 
Fietsen hergebruiken met het fietsendepot van gemeente Zaanstad
Soms blijven geparkeerde fietsen te lang staan op een openbare plek. Op drukkere plekken in het centrum is het bijvoorbeeld verplicht om fietsen in de fietsenrekken te plaatsen. Ook mogen ze er niet te lang staan. Anders kan het een rommeltje worden. Fout en lang geparkeerde fietsen krijgen een label. Als deze uiteindelijk niet worden opgehaald, neemt de gemeente de fietsen mee naar het fietsendepot om de fietsen te hergebruiken.
Meer weten over het fietsendepot
 
 
Samen tegen voedselverspilling
In Nederland gooien we zo’n 34 kilo eten per persoon weg per jaar. Zonde! Voordat het eten op tafel staat is er al veel energie in gestoken, energie die de aarde opwarmt. Vorige week was het de Verspillingsvrije Week. Via onder andere social media deelden we tips om voedselverspilling tegen te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat je appels en druiven in de koelkast langer kunt bewaren, maar tomaten, komkommers en paprika’s juist niet? Ook kun je bijdragen aan buurtinitiatieven waarbij je maaltijden kunt aanbieden aan buurtbewoners die het misschien niet zo breed hebben.
Lees meer over de tips en initiatieven
Zaanstad