Onderwerp:  Het laatste duurzame nieuws uit Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
18 mei 2021
Terwijl onze tuinen en parken langzaam weer tot bloei komen is er ook weer veel gebeurd om de stad te verduurzamen. Afgelopen week is de raad om een zienswijze gevraagd over het vervolg van de klimaattafels. Er kwamen veel reacties van raadsleden op het klimaatakkoord. Daarom komt er nog een extra sessie hierover met de raad in juni. We krijgen graag feedback van iedereen op het klimaatakkoord en vragen mensen die aan ons mee te geven via de enquête.
 
 
 
Zaans uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie
maatregelen tegen wateroverlast, hitte en droogte en overstromingen
Zo goed mogelijk omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Dat is de kern van klimaatadaptatie. Met het veranderende klimaat neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Zaanstad heeft het eerste Zaanse Uitvoeringsplan klimaatadaptatie vastgesteld.Wethouder Wessel Breunesse: ‘Met klimaatadaptatie bereiden we ons zo goed mogelijk voor op extremer weer, om op een goede manier in onze omgeving kunnen blijven wonen, werken en leven. In 2050 willen we een klimaatbestendige stad zijn.’ 
Meer weten
 
 
Webinar over erfgoed en duurzaamheid 19 mei
meld u nu nog snel aan!
Bent u een monumenteneigenaar in Zaanstad? En denkt u na over verduurzamen, maar weet u niet goed waar u kunt beginnen? Of misschien kent u wel zo iemand. Op woensdag 19 mei van 15.00 tot 17.00 uur organiseert gemeente Zaanstad een webinar over erfgoed en duurzaamheid. Tijdens het webinar gaan we in gesprek met experts en adviseurs over de mogelijkheden om een monument te verduurzamen. We bespreken individuele en collectieve oplossingen. Wat kunt u zelf en wat kunnen we samen doen?
Bekijk het programma en meld u aan!
 
 
Doe mee aan proefproject over energiemeters
meld u aan en ontvang ook een energiemeter
Zaanse energiecoöperatie WeSpark is samen met woningcorporatie Parteon op zoek naar 200 woningen die mee willen doen aan een proefproject. ‘Samen met de bewoners gaan we het energieverbruik inzichtelijk maken. Met deze kennis is het makkelijker om te bezuinigen’, vertelt Robert Hemmen, directeur van WeSpark. De 200 huurders en woningeigenaren krijgen na aanmelding voor het proefproject een gratis EARN-E thuis bezorgd. Dit is een kleine energiemeter die u op een slimme meter aansluit. Hiermee heeft u realtime inzicht in het energieverbruik. Zo weet u precies wanneer en hoeveel energie u gebruikt en opwekt!
Meer over het proefproject
 
 
Voordelig zonnepanelen en isolatie voor uw woning
collectieve inkoopactie met winst uit je woning
Zaanstad organiseert weer een inkoopactie samen met ‘Winst Uit Je Woning’. Als woningeigenaar kunt u door mee te doen voordelig zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen. Ook kunt u uw huis isoleren met vloer- en spouwmuurisolatie en isolatieglas en een hybride waterpompen aanschaffen. Het bouwjaar van de woning is bepalend voor het type maatregelen dat u per brief krijgt aangeboden. Bij het kiezen en aanvragen van de maatregelen die bij uw huis passen krijgt u ook gratis advies en begeleiding. En wist u dat u vaak ook nog subsidie krijgt? Ook hier helpen we u bij. Tot 31 juli 2021 kunt u zich vrijblijvend inschrijven.
Meer weten over de inkoopactie
 
 
In gesprek met Noord-Hollandse circulaire ondernemers
winstgevend en duurzaam ondernemen
Een economie waar afval niet meer bestaat, omdat het de grondstof is voor nieuwe producten. Dat is het landelijke en Europese doel voor 2050 om de uitputting van de aarde tegen te gaan. Maar er bestaat geen circulaire economie zonder innovatieve ondernemers. Daarom ging de Provincie Noord-Holland met ondernemers en investeerders in gesprek over het versnellen van de overgang naar een circulaire economie. Tipje van de sluier: het gesprek was hoopgevend! Veel van de aanwezige ondernemers lieten zien dat je daadwerkelijk geld kunt verdienen met een circulaire product. Een win-winsituatie dus. Hoe? Lees het verslag en/of kijk de bijeenkomst terug via de 'lees meer'-knop.
Lees verder
 
 
Duurzaam bestraten in Rooswijk
gerecycled olifantsgras in straatstenen
Gemeente Zaanstad is een pilot gestart om op een duurzamere manier te bestraten. In Rooswijk wordt het wegdek vervangen met straatstenen waar olifantsgras in is verwerkt. Olifantsgras neemt veel CO2 op en zet dit om in vulmiddel in het beton. Er gaat ongeveer een halve kubieke meter olifantsgras in een kubieke meter beton, dus hiermee besparen we veel beton. Ook zijn de stenen op een duurzame manier verwerkt. Tenslotte gebruikt aannemersbedrijf Gebroeders Van der Veekens uit Zaandam een elektrische shovel om duurzamer te ondernemen. 
Lees meer
Zaanstad