Erfgoed in Zaanstad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Over erfgoed in Zaanstad Lees online
Zaans Erfgoed
6 oktober 2022
 
 
Terugblik Open Monumentendag 2022
Afgelopen 10 september was de 36e editie van Open Monumentendag. Zaankanters konden bij allerlei monumenten (gratis) een kijkje nemen. Ook waren er allerlei activiteiten, zoals een speurtocht voor kinderen. Wethouder Erfgoed Natasja Groothuismink opende de dag met het stapelen van huisjes bij de Verkadefabriek. Dit deed zij bij het bouwlab van Sjoerd, bekend van het kinderboek Sjoerd en de Stapelstad. Het bouwlab is een keet waar kinderen de hele middag konden stapelen en spelen. Ook was dit de start- en eindlocatie voor de kinderspeurtocht. Het thema dit jaar was duurzaamheid. Ook uw monument verduurzamen? Hierover vindt u meer informatie op erfgoed.zaanstad.nl/monument-verduurzamen.
 Lees verder
 
 
De Zaanse Kerkenvisie
Vanuit het Rijk is aan gemeenten gevraagd om het lokale kerkenbestand in beeld te brengen. Leegstand van kerken is een steeds groter probleem in Nederland, ook in Zaanstad. Daarom heeft Zaanstad een kerkenvisie opgesteld met partners in de stad. Door vroegtijdig in gesprek te gaan met diverse partijen over de toekomst van kerkgebouwen, helpen we de leefbaarheid van de stad, dorp en wijk te bewaken. Inmiddels zijn er twee bijeenkomsten geweest. De Zaanse Kerkenvisie en de verslagen van de bijeenkomsten kunt u bekijken op de website.
Meer over de Zaanse Kerkenvisie
Onderzoek naar de waardering van Zaanstad Noord
Woont u in Zaanstad Noord? De komende jaren verandert dit gebied in een plek waar het nog prettiger wonen, werken en recreëren is. Dat doen we met aandacht voor de geschiedenis van het gebied. Om een goed advies te geven over deze veranderingen en aanpassingen, wil Team Erfgoed graag weten wat u waardeert aan de wijk en buurt waar u woont. Ook horen zij graag wat u merkt van de klimaatverandering in uw woonomgeving. U kunt hiervoor tot 14 oktober een vragenlijst invullen.

Benieuwd naar het ontstaan van de wijken in Zaanstad Noord? Erfgoeddeskundige Jouke van der Werf vertelt u er meer over in de video hieronder!
 Vul hier de vragenlijst in
 
 
De Rode Buurt toegevoegd aan Erfgoed Deal
De Rode Buurt is toegevoegd aan de Erfgoed Deal van de Rijksoverheid. Dit betekent dat de gemeente Zaanstad een financiële bijdrage krijgt voor de vernieuwing van de Rode Buurt. Dit heeft de gemeente aangevraagd bij het Rijk. Met de bijdrage van het Rijk wil de gemeente Zaanstad van de Rode Buurt  een toekomstbestendige arbeiderswijk maken.
Lees verder
 
 
300-jarig jubileum 'pelmolen' Het Prinsenhof
Hoera, afgelopen 24 september was het 300-jarig jubileum van de ‘pelmolen’ Het Prinsenhof in Westzaan. En dat op de Zaanse Molendag! Wethouder Natasja Groothuismink feliciteerde de Vereniging De Zaansche Molen door hen deze bijzondere archieffoto te schenken. De foto is gemaakt in 1934, tijdens een bezoek van de vereniging aan deze prachtige molen.
Meer over de geschiedenis van Het Prinsenhof
Zaanstad