De wijze lessen van Aziza


De wijze lessen van Aziza

 
Wooncorporaties, gemeentelijke instellingen, het Sociaal Wijkteam en diverse andere organisaties krijgen regelmatig bericht van bewoners. Omdat ze een idee, een klacht of iets anders willen inbrengen. Wat gebeurt er met die vragen of opmerkingen?
 
Jaren geleden stuurde een inwoonster een brief naar verschillende wooncorporaties. Ze had als droom om een inloophuis te starten in Poelenburg Peldersveld voor mensen die eenzaam zijn. Sindsdien heeft de wijk een inloophuis in een pand van Parteon.
 
Sinds zestien jaar woont Aziza Agounad met haar man en drie kinderen in een flat in Poelenburg. Ook zij nam contact op met een wooncorporatie. Hieronder vertelt ze haar verhaal in de hoop medewerkers die een dergelijk bericht krijgen te enthousiasmeren om het serieus te nemen.
 
Als docent economie (in opleiding) bij het Zuiderzeecollege, rijschoolhouder, bewoner en als observant ziet Aziza veel en komt ze in actie. Aziza is ook actief in de Wijkredactie van Pact Post. Zij heeft tips hoe er beter naar elkaar kan worden geluisterd en samengewerkt. ‘In Marokko is er een gezegde: met een hand kun je niet klappen. Je hebt elkaar nodig. Zo krijg je betere mensen in de maatschappij.’
 
Tip 1 Kom in actie
‘In de flat betaal ik schoonmaakkosten van het trappenhuis. Het was vaak vies, ook als de schoonmakers net waren geweest. Wanneer ik de wooncorporatie daar over belde, kregen de bewoners de schuld. Zij zouden het zo vies maken. Iedere keer wanneer de schoonmakers waren geweest, belde ik daarna de wooncorporatie met zaken die weer niet gedaan waren. Ze zeiden: “U belt iedere keer met een klacht. U bent de enige die belt.” Tot ik een keer zeventig foto’s stuurde over zaken die niet waren gedaan nadat de schoonmaak een half uur eerder was vertrokken. Toen kreeg ik een gesprek met de wooncorporatie en het schoonmaakbedrijf. Inmiddels was ik ook een bewonersvereniging gestart. Zo sprak ik niet namens Aziza maar namens de vereniging. Sindsdien is het veel schoner. Ik heb ook aangeraden dat ze bewoners kunnen aanspreken op hun gedrag. Zo worden er nu ook controles uitgevoerd of de bewoners hun galerij goed schoonhouden.
Het is jammer dat het anderhalf jaar heeft geduurd voordat er geluisterd werd. Maar nu zijn de meeste mensen blij dat de flat veel schoner is.’
 
Tip 2 Zorg dat je klacht gehoord wordt
‘Leerlingen op het Zuiderzee College waar ik lesgeef hebben het er regelmatig over dat er te weinig speelplekken zijn. En dat als een schommel hier kapot is, het jaren duurt voordat er actie wordt ondernomen. Ze zeggen dat het in een andere buurt direct zou zijn gerepareerd. Zelf bellen ze ook niet als er iets stuk is. Wanneer ze dat wel zouden doen, dan zouden ze ook eerder gehoord worden.’ Laat aan de melder zien dat je het serieus neemt en koppel terug wanneer er actie wordt ondernomen.