Op weg naar een duurzaam Zaanstad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Op weg naar een duurzaam Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
21 juni 2023
 
 
Derde ronde Tegelophaalservice 7 juli
De gemeente Zaanstad heeft in de tweede ronde van de gratis Tegelophaalservice 99.860 kilogram aan tegels opgehaald. Dat is ruim twee keer zoveel als de eerste ronde! Met de service willen we graag inwoners helpen om tuintegels te vervangen door groen. Op vrijdag 7 juli is de derde ronde van de Tegelophaalservice. Aanmelden kan tot twee dagen van tevoren.
Meer over tegelwippen
 
 
'We zijn onderdeel van de natuur'
Benno en Thecla Graas wonen aan het Oversluispad in Wormerveer. Al ruim 20 jaar wekken ze hun eigen elektriciteit op en gebruiken ze bijna overal regenwater voor. Stadsreporter Sarah Vermolen van De Zaanse Verhalen ging bij ze langs. Benno Graas: ‘We wekken via zonnepanelen en een windmolen onze eigen energie op en zijn daarmee zelfvoorzienend.'
Lees verder op De Zaanse Verhalen
 
 
Elektrische duwboot van Cargill
Een mijlpaal: agribedrijf Cargill gaat voortaan een elektrische duwboot gebruiken voor het emissievrije vervoer van cacaobonen van de Haven van Amsterdam naar de fabriek in Zaandam. Cargill is het eerste bedrijf dat gebruik maakt van deze volledig elektrische industriële oplossing voor de binnenvaart. Hiermee levert Cargill een mooie bijdrage aan het terugdringen van de CO2 uitstoot!
Wist u dat we in Zaanstad ook elektrische ponten hebben? Ideaal om op de fiets gebruik van te maken!
Meer weten
 
 
Aanpak en programma Vergroening Zaanstad
Het college heeft de aanpak Vergroening van de Stad en Programma vergroening Zaanstad 2023 vastgesteld. De gemeente wil de stadse omgeving meer vergroenen. Zo komen er volgend jaar drijvende tuinen. Dat zijn kunstmatige drijvende eilandjes met oever- en waterplanten, die in het water kunnen wortelen. Daarnaaast hebben extra aandacht voor groen als we straten opnieuw inrichten. Zo komen op het Pontplein in Zaandam en op de Zaanweg in Wormerveer extra bomen. Ook in wijken waar we niet aan het werk zijn, kijken we of daar extra groen kan komen.
Vergroening Zaanstad
 
 
Aanbesteding duurzame bedrijfskleding
De gemeente Zaanstad heeft bedrijfskleding voor medewerkers openbare ruimte aanbesteed en ingekocht volgens de ´R-ladder van circulariteit’. Dat wil zeggen, hoe hoger op de ladder, hoe beter. Zo zijn reuse (direct hergebruik) en repair (repareren) beter dan recyclen. De bedrijfskleding wordt gerepareerd en telt inmiddels tien nieuwe items met gerecycled polyester en gerecycled katoen. De nieuwe kledingstukken worden gedragen als oude kleding niet meer draagbaar of niet meer veilig is.
Meer over de aanbesteding
 
 
Kennis delen over  circulair bouwen
Op 11 mei organiseerden we een leeratelier over circulair bouwen voor procesmanagers van gemeente en betrokken marktpartijen uit de woningbouw, utiliteit en openbare ruimte. Circulair bouwen gaat over anders ontwerpen, materialen hergebruiken, hernieuwbare materialen gebruiken, materialen oogsten uit oude gebouwen en fabrieksmatig bouwn. Daar heeft de gemeente afgelopen jaren al de eerste ervaringen in opgedaan. Om deze kennis te delen hebben we factsheets gemaakt over de verschillende aspecten van circulair bouwen met Zaanse voorbeelden.
Meer info en de factsheets
Meer nieuws
Zaanstad