Onderwerp:  Erfgoed in Zaanstad Lees online
Zaans Erfgoed
Najaarsnieuwsbrief
24 september 2021
Over zaans erfgoed: De Zaanse identiteit wordt bepaald door haar geschiedenis. Beschermde monumenten en historische dijken, linten en paden of vroeg twintigste eeuwse- en wederopbouwwijken vormen een belangrijk onderdeel van ons erfgoed. Onze omgeving verandert voortdurend, maar het behoud van erfgoed en moderne ontwikkelingen hoeven elkaar niet te bijten. Sterker nog, erfgoed kan voor inspiratie zorgen bij nieuwe gebiedsontwikkelingen. Daarom willen we als gemeente het verhaal van de Zaanstreek aan u blijven doorvertellen. Met deze vierjaarlijkse nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van het nieuws over erfgoed in Zaanstad!
 
 
 
Open Monumentendag
Terugblik
Het weekend van 11 september was het zover, de Open Monumentendag! Tientallen monumenteneigenaren openden de deuren van hun monumenten om bezoekers te ontvangen. Wethouder Natasja Groothuismink bezocht samen met Anneke Wijdogen van Marketing Zaanstreek en Michel van der Burcht van Stadsherstel monument Jongwijs in Westzaan. Door de samenwerking van ondernemer Simon Douw en Stadsherstel krijgt het pand een mooi nieuw leven. Bent u er volgend jaar ook weer bij?
Meer weten
 
 
Bijeenkomst Kerkenvisie
uitnodiging voor woensdag 6 oktober
Op woensdag 6 oktober organiseren we een bijeenkomst over de Zaanse Kerkenvisie. U bent van harte uitgenodigd van 9.00 tot 11.30 uur in de Bullekerk in Zaandam. Tijdens deze bijeenkomst praten wij u graag bij over waar we nu staan en wat de plannen zijn. Vanuit de visie willen we dat overheid, kerkgenootschappen, initiatiefnemers, inwoners en erfgoedorganisaties in gesprek kunnen gaan over het behoud en de ontwikkeling van kerkgebouwen.
Aanmelden voor de bijeenkomst
 
 
Nieuwe Koogersluisgang
Opening na renovatie
Begin september opende wethouder Natasja Groothuismink de gerenoveerde Koogersluisgang in Koog aan de Zaan. Het buurtje “De Koogersluisgang” is een combinatie van monumenten, historiserende houtbouw en een uniek publiek gebruik van een ‘mandelig’ particulier terrein. Naast rijksmonumenten herberg De Waakzaamheid en pakhuis Asia is de oorspronkelijke, historische sluiswand zichtbaar gemaakt in de Engelse blauw/grijze klinkers op de straat. Neem er vooral eens een kijkje als u in de buurt bent!
 
 
Archeologische vondsten uit Wilhelminasluis
tentoonstelling tot en met 12 november
In 2020 is de Wilhelminasluis in Zaandam uitgebaggerd, vernieuwd en verbreed. Hierbij zijn naar schatting wel 300.000 archeologische vondsten gedaan! De uitgebaggerde grond is in grote duwbakken gestort en gezeefd. Archeologen haalden de vondsten uit de zeef en brachten deze naar het Gemeentelijk Archeologisch Depot in Zaandijk. Hier begon het wassen en sorteren van de stukken. In de publiekshal van het stadhuis is nu een deel van de archeologische vondsten te bewonderen. Kom een kijkje nemen! De tentoonstelling is te zien tot en met 12 november.
Meer weten
 
 
Subsidie instandhouding
financiële ondersteuning: maak er gebruik van!
Met de subsidieregeling 'instandhouding erfgoed' krijgt u als monumenteneigenaar financiële ondersteuning bij het in stand houden van uw monument. De subsidie is er voor gemeentelijke monumenten én voor kerken en molens die zowel gemeentelijke als rijksmonumenten zijn. Ook kunt u de subsidie gebruiken voor bouwhistorische en haalbaarheidsonderzoeken.
Meer over de subsidieregeling
 
 
Frits en het Blauwe huis
De zaanse verhalen
Stadsreporter Sarah Vermoolen zoekt overal in Zaanstad naar mooie verhalen en maakt daar een geschreven verhaal, video of beeldverslag van. Zo maakte ze afgelopen een verhaal over Frits en het Blauwe huis. Hoe is het mogelijk dat het blauw in het Zaanse groen terecht was gekomen? Vrijwilliger Frits Schuster van het MonetAtelier vertelt het verhaal over zijn inmenging met het Blauwe huis.
Lees verder
Zaanstad