Nieuw Zaans Klimaat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Duurzaam nieuws uit Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws uit Zaanstad
15 februari 2022
Afgelopen woensdag 2 februari gingen we met inwoners in gesprek over duurzaamheid in Zaanstad. Over wat er het afgelopen jaar gedaan is door inwoners, bedrijven en gemeente. Daarna wisselden we in kleinere groepen ervaringen uit over het verduurzamen van je huis en het vergroenen van je tuin. Ook bespraken we hoe de participatie beter georganiseerd kan worden. Hoe willen inwoners meepraten over duurzame ontwikkelingen, zoals warmtenetten, windmolens en mobiliteit en is er bijvoorbeeld animo voor een burgerberaad en wijkambassadeurs? Kon je er niet bij zijn? Het eerste deel hebben we opgenomen en kun je hier terugkijken. Heb je nog vragen? Stuur ons dan een mail via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl
 
 
 
ArtZaanstad exposeert nieuwe producten van bestaand materiaal
Van reststromen van Zaanse bedrijven nieuwe producten maken? Leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) gingen die uitdaging aan. Zij deden mee aan de Circular Furniture Challenge van de Green Business Club Zaanstad. En jij kunt deze circulaire designs nu bekijken! Tot en met 26 februari is de expositie te zien bij Artzaanstad op het Hembrugterrein. Laat je verrassen en doe inspiratie op!
Lees meer
 
 
Zaanstad Maakstad: samen werken aan een duurzame industrie
De gemeente en de industrie gaan samen werken aan duurzaamheid, mobiliteit en aan de Zaanse arbeidsmarkt. Burgemeester Jan Hamming en Exter-directeur Ad van Vugt namens Zaanstad Maakstad hebben hierover een overeenkomst gesloten. Het doel van de samenwerking is om de CO2-uitstoot van de industrie met de helft te verminderen in 2030. Uiterlijk in 2050 is het de bedoeling dat de industrie klimaatneutraal is.
Lees meer
 
 
Waardebonnen voor Zaanse huurders
Het Rijk geeft subsidie om waardebonnen uit te keren aan huurders. Alle Zaanse huurders krijgen een brief met een waardebon van €80 voor energiebesparende producten. Huurders kunnen hiermee gratis producten aanschaffen, zoals radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrips. Ook is het mogelijk om een gesprek met een energiecoach aan te vragen voor persoonlijk advies over energiebesparing aan huis. Eerder was deze regeling van het Rijk al beschikbaar voor woningeigenaren, nu dus ook voor huurders.
Lees meer
 
 
Schoolpleinen vergroenen
Zaanstad, de Zaanse basisscholen, Hoogheemraadschap Noorderkwartier, Provincie Noord Holland, Zaans Natuur & Milieu Centrum en IVN Natuureducatie willen binnen 10 jaar alle schoolpleinen van Zaanse basisscholen vergroenen. Een groen schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speel- en leeromgeving. Op een groen schoolplein raken kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door buiten te spelen én te leren. Scholen die aan de slag gaan met het maken van een groen schoolplein krijgen hier ondersteuning bij.
Ook aan de slag? Lees hier meer
 
 
Energieakkoord Noord-Hollandse bedrijven
De provincie, Zaanstad, andere gemeenten en twee omgevingsdiensten in Noord-Holland hebben een energiebesparingsakkoord voor 2022-2025 gesloten. Het doel van dit akkoord is om energiebesparing bij bedrijven in Noord-Holland verder te stimuleren. Zaanstad trekt € 331.820 uit voor ondersteuning aan Zaanse bedrijven. De provincie verdubbelt dit bedrag in de vorm van co-financiering.
Lees meer
 
 
Geen bouwplaats, maar een oogstplaats!
Even een kijkje op een bouwplaats, of beter gezegd, een oogstplaats! Wethouder Annette Baerveldt bezocht eind januari de voormalige dependance van basisschool Octant in Assendelft. Dit gebouw werd gesloopt en de afgelopen maanden is er hard gewerkt om zoveel mogelijk bruikbare materialen te demonteren. De oogst ligt nu opgeslagen en wordt straks gebruikt voor het nieuwe pand van het Zaans Natuur en Milieu Centrum in Zaandam. Een mooi voorbeeld van circulair bouwen!
Meer over circulair bouwen
Zaanstad