Op weg naar een Nieuw Zaans Klimaat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Op weg naar een Nieuw Zaans Klimaat Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Nieuwe wethouders, workshops en meer!
28 juni 2022
 
 
Even voorstellen: wethouder Wessel Breunesse
Wethouder Wessel Breunesse blijft zich de komende collegeperiode bezighouden met klimaatadaptatie. Ook openbare ruimte, natuur en landschap en recreatie én milieu (inclusief luchtkwaliteit) zitten in zijn portefeuille. ‘Een groener Zaanstad, met meer aandacht voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Daar zet ik mij de komende jaren samen met inwoners graag voor in!', aldus Breunesse. Meer over de ambities van Zaanstad op het gebied van duurzaamheid voor de komende vier jaar lees je in het Coalitieakkoord 2022-2026, op de pagina's 13 en 14.

Foto: Dirk Brand
Coalitieakkoord 2022-2026
 
 
Even voorstellen: wethouder René Tuijn
Wethouder René Tuijn gaat zich inzetten voor een duurzamer Zaanstad. Hij houdt zich voornamelijk bezig om van Zaanstad een klimaatneutrale én circulaire stad te maken. 'Het is nu nóg belangrijker om slimmer om te gaan met energie en grondstoffen. In je woning, op het werk, in de wijken. Dat moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. Zaankanters wil ik daar zoveel mogelijk in stimuleren en ondersteunen', aldus Tuijn. Meer over de ambities van Zaanstad op het gebied van duurzaamheid voor de komende vier jaar lees je in het Coalitieakkoord 2022-2026, op de pagina's 13 en 14.
Coalitieakkoord 2022-2026
 
 
500e aanvrager regentonnensubsidie
Koop een regenton en krijg 80 euro terug. Meer dan 500 huishoudens hebben gebruik gemaakt van de regentonnensubsidie van Zaanstad. Wethouder Wessel Breunesse ging langs familie Wapstra op de Westzanerdijk die de 500ste subsidieaanvraag deed. Ron Wapstra vertelde vol trots dat hij de regenton ‘vrij gemakkelijk’ zelf heeft aangesloten. ‘Sympathieke actie van de gemeente’, aldus Ron. Wil jij nog ook een regenton kopen met onze subsidieregeling? Dat kan, er zit nog geld in de subsidiepot. Meer informatie of aanvragen via: 
Meer informatie en aanvragen
 
 
Nieuwe klimaatworkshops in september
Wil je verduurzamen, maar weet je niet goed waar je kunt beginnen? Meld je dan aan voor de workshopreeks van KlimaatGesprekken! In september start de zesdelige workshopreeks KlimaatGesprekken weer in Zaanstad. Tijdens de workshops kom je erachter hoe je zelf klimaatvriendelijkere keuzes kunt maken en krijg je handvatten hoe je het klimaatgesprek met jouw omgeving aangaat. Iedereen kan meedoen met KlimaatGesprekken. Voorkennis is niet nodig, wel de wens om klimaatvriendelijker te leven. Hoe ver je daarin gaat bepaal je zelf. De een wil vooral kennis opdoen, een ander wil praktische tips en een derde zoekt bondgenoten om ideeën uit te wisselen.
Meer informatie en aanmelden
 
 
Verduurzamen gemeentelijk cultureel vastgoed
Voor het Zaantheater, de Fabriek en de Muziekschool Fluxus (locatie Westzijde 148) zijn diverse kleinere verduurzamende werkzaamheden uitgevoerd, met name op installatietechnisch gebied. En nu heeft het pand op de Westzijde 148 van Fluxus ook zonnepanelen en LED-verlichting. In 2022 krijgt het Zaantheater ook zonnepanelen. Het dak van het monument en filmtheater “de Fabriek” is in 2022-2023 toe aan een renovatie en zal worden voorzien van dakisolatie. Daarnaast is recent de klimaatinstallatie aangepast, dat levert een aanzienlijke energiebesparing op. Wil je ook je woning verduurzamen? Maak dan gebruik van ISDE subsidie! Hiermee kun je je woning laten isoleren, een zonneboiler of een warmtepomp kopen en/of je woning laten aansluiten op een warmtenet. 

Foto: Fluxus
Meer over de ISDE subsidie
 
 
Duurzaam en inspirerend uitje: bezoek The Natural Pavilion
The Natural Pavilion in Almere laat de toekomst van woningbouw zien met duurzaamheid en circulariteit als speerpunten. Dit ontwerp maakt het mogelijk om in een korte tijd en op een duurzame wijze met weinig uitstoot van schadelijke gassen, veel nieuwe woningen te bouwen. Je vindt hier volop inspiratie op het gebied van natuurinclusief wonen, leven en werken. En er is nog een speciaal Zaans tintje aan dit paviljoen. In de Zaandam gevestigde Eric Klarenbeek & Maartje Dros hebben onder andere de 3D printer van de toekomst opgesteld. Eric zijn droom is dat we ‘gewoon’ onze spullen straks gaan maken – uiteraard pas als we ze echt nodig hebben- van bestaand natuurlijk materiaal. Eric en Maartje hebben ook de algen letters van het Amsterdam- Almere Paviljoen mogen maken en het groeiende Mycelium paviljoen. Dit paviljoen is uniek in wijze waarop een groot aantal biobased materialen, zoals hout, hennep, mycelium, lisdodde en katoen samen een bijzonder bouwwerk vormen. 

Meer over het paviljoen
 
 
Tips tegen hitte in huis
Hoe houd je je huis koel tijdens warme zomerdagen? Ga voor slimme én energiezuinige oplossingen. Zo blijkt uit onderzoek dat buitenzonwering, ventilatie en groen en schaduw rond de woning de meest effectieve maatregelen zijn. In dit artikel lichten we deze maatregelen toe, zodat jij deze tips zo goed mogelijk kunt gebruiken!
Lees meer over de tips
Zaanstad