Werken aan een Nieuw Zaans Klimaat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Werken aan een duurzamer Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Nieuws over duurzaamheid in Zaanstad
21 april 2023
 
 
Meest duurzame kleding al in uw en onze kast
Wist u dat uw meest duurzame kledingstuk al in uw kast ligt of hangt? Uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is gebleken dat we in Nederland gemiddeld 50 (bijna) ongedragen items hebben. Dit zette ook de gemeente Zaanstad aan het denken, toen er nieuwe bedrijfskleding nodig was. Wat hebben we al en kunnen we hiermee?
Lees verder
 
 
44.540 kilogram aan gewipte tegels opgehaald!
De gemeente Zaanstad heeft in de eerste ronde van de gratis Tegelophaalservice 44.540 kilogram aan tegels opgehaald! Dit brengt Zaanstad nu op een tussentijdse vierde plek in het NK Tegelwippen. Met de service willen we graag inwoners helpen om tuintegels te vervangen door groen. Op vrijdag 12 mei is de tweede ronde van de Tegelophaalservice. Aanmelden kan tot twee dagen van tevoren.
Meer over de Tegelophaalservice
 
 
Bijeenkomsten Zaans zoekgebied windenergie 
Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad een startnotitie vastgesteld over het zoekgebied windenergie. Daarom gaan we nu onderzoeken of het haalbaar is om windturbines langs het Noordzeekanaal te plaatsen. En zo ja: op welke manier en onder welke voorwaarden. We starten dit proces met bijeenkomsten in mei. Bewoners en bedrijven uit de omgeving van het zoekgebied ontvangen hiervoor een uitnodiging. Het staat op dit moment nog niet vast of er windturbines komen. Omdat we klimaatdoelen hebben, willen we wel naar de mogelijkheden kijken.
Meer weten
 
 
Hergebruiken is duurzamer dan recyclen
Per afgelopen 1 april geldt er statiegeld op blikjes. Goed nieuws, want uit onderzoek blijkt dat dit helpt om zwerfafval te verminderen. Met de nieuwe manier van afval inzamelen gingen huishoudens in Zaanstad ook plastic verpakkingen, drinkpakken en blik aan huis scheiden. Maar welke verpakking is nu eigenlijk het meest duurzaam? Bier in blik of in een statiegeldflesje? Een papieren zakje voor de appels of toch liever plastic? Statiegeld wint van eenmalige verpakkingen en plastic wint vaak van glas, omdat het materiaal veel lichter is. Verpakkingen die u het vaakst kunt hergebruiken, zijn het meest duurzaam.
Meer over duurzame verpakkingen
 
 
Bomensubsidie voor woningcorporaties
Vanaf 1 mei is er een bomensubsidie beschikbaar voor woningcorporaties. De subsidie kan aangevraagd worden via de subsidiepagina van de gemeente. (NB: vóór 1 mei staat de informatie nog niet op deze site.)
We maken Zaanstad de komende jaren gezonder en groener. De rol van bomen hierin is belangrijk. Bomen en groen zorgen voor verkoeling. Wanneer het hard regent, vangt groen het overtollige water op. Bomen helpen om van onze gemeente een prettiger en gezondere plek te maken. Ook in de steeds hetere zomers. 
Meer weten
 
 
Hoe gaat het met de Zaanse houtbouw?
In 2021 heeft Zaanstad de ‘Green Deal Houtbouw’ ondertekend. Daarin staat dat vanaf 2025 ten minste 20% van de nieuwbouwwoningen met hout wordt gebouwd. Hiervoor werken we samen met ontwikkelaars, wooncorporaties en kennisinstellingen die ook actief zijn in Zaanstad. Zo vragen we bij elk woningplan of de ontwikkelaars in hout willen bouwen en verzamelen we binnen de gemeente meer kennis over houtbouw. Daarnaast maken we inzichtelijk hoeveel CO2-uitstoot we besparen met houtbouw.
Meer weten
Meer duurzaam nieuws 

Zaanstad