Onderwerp:  duurzaam nieuws uit Zaanstad van september Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws uit Zaanstad
21 september 2021
Zaanstad wil een klimaatneutrale en circulaire stad worden, met een gezonde leefomgeving. Samen met de stad werken we daar elke dag aan. Met deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van het duurzame nieuws van de afgelopen maand. Zo gaat de gemeente investeren in het hergebruiken van textiel, zijn we nog in de race om in de top 10 van het NK Tegelwippen te komen en voeren bewoners KlimaatGesprekken over de mogelijkheden om te verduurzamen. 

Heeft u een duurzaam idee of initiatief? Laat het ons weten via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl
 
 
 
Zaanstad investeert in hergebruik textiel
nieuwe technologie 
Het Zaanse bedrijf Textiles2Textiles ontwikkelt technologie om oud textiel te verwerken tot grondstoffen voor nieuw textiel. De gemeente wil het bedrijf financieel ondersteunen om de ontwikkeling van de technologie te versnellen â€˜Dit kan zorgen voor een doorbraak in de wereldwijde vervuilende textielindustrie’, zegt wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt. De productie van textiel enorm vervuilend. Er is veel water nodig, er komt veel CO2 vrij en er worden veel pesticiden en chemicaliën gebruikt. Door van oud textiel nieuw textiel te maken, kunnen we de CO2-uitstoot verminderen.
Meer weten
 
 
NK Tegelwippen: Breng Zaanstad in de top 10
meld uw  gewipte tegels aan!
Heeft u al tegels uit uw tuin gewipt? Tot 30 september kunt u nog meedoen om Zaanstad in de top 10 van NK Tegelwippen te helpen! We strijden tegen 80 andere gemeentes om zo veel mogelijk tegels te wippen op weg naar een groenere gemeente. En iedereen kan meedoen! Maak een foto van uw gewipte tegels en stuur deze op via het formulier op nk-tegelwippen.nl. Vergeet niet het aantal gewipte tegels erbij te noemen. Deze worden dan bij het aantal van de gemeente Zaanstad opgeteld!
Meer over de tegelwipactie
 
 
Vrienden van WeSpark event 29 september
Kom meer te weten over wat wespark doet
U bent van harte uitgenodigd voor het eerste 'Vrienden van WeSpark' event op woensdag 29 september in de Stoomhal in Wormer. Wespark is onder andere bezig met de ontwikkeling van een warmtedienst. De energiemarkt verandert snel. Over 28 jaar moeten alle woningen van het gas af zijn. Nieuwbouwwoningen mogen sinds begin 2021 niet meer op gas zijn aangesloten. Met een warmtedienst komt de forse investering niet bij de bewoner te liggen en daarmee kan iedereen verduurzamen.
Aanmelden
 
 
Sociaal tuinieren in Zaandam
samen werken aan een groene buurt
Lijkt het u leuk om samen met anderen tuintjes op te knappen bij mensen die dat zelf niet (meer) kunnen? Of om een tuin
te onderhouden van één van uw buren? Dan is sociaal tuinieren misschien iets voor u!
Hiermee kunt u bijdragen aan groene, leefbare buurten waar mensen naar elkaar omzien! Aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met Jeanette Pols van Stichting Present via jeanette.pols@outlook.com of 06 48927354.
Meer over sociaal tuinieren
 
 
Herinnering: verzilver uw waardebon voor energiebesparende producten!
Heeft u als woningeigenaar uw waardebon van 70 euro voor energiebesparende producten nog niet gebruikt? U kunt deze nog besteden! U kunt er bijvorbeeld ledlampen en radiatorfolie mee kopen. Maar ook een convector ventilator. Een mooie manier om op uw energierekening te besparen. 
Meer weten
 
 
KlimaatGesprekken
workshops over verduurzamen
Stadsreporter Sarah Vermoolen zoekt overal in Zaanstad naar mooie verhalen en maakt daar een geschreven verhaal, video of beeldverslag van. Dit keer: Klimaatgesprekken!
Klimaatcoaches zijn sinds deze maand het gesprek aangegaan met Zaankanters die hun leven willen verduurzamen. In het eerste Zaanse Verhaal vertelden klimaatcoach Tamara Meerhoff en Wim Wiltjer waarom zij zich hier als vrijwilliger voor inzetten. In deel twee krijg je hieronder een beeld wat er tijdens de zes workshops aan bod komt waar Zaankanters een verschil mee kunnen maken.
Lees verder
 
 
Opening Wortels en co.
producten maken van gerecycled hout
De nieuwe werkplaats van Wortels en co. op Maakgemeenschap De Hoop in Zaandam is vrijdag 3 september feestelijk geopend. De nieuwe werkplaats is onderdeel van werkleerbedrijf Werkom. Werkzoekenden leren bij Wortels en co. om te werken met de natuur én in het timmermansvak. In opdracht van bedrijven en particuleren maken ze van duurzaam gerecycled hout plantenbakken, kratten, meubels, lijsten en decoraties. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende bedrijven met als doel op de afvalberg te verminderen én mensen aan duurzaam werk te helpen.
Lees meer
Zaanstad