Duurzaam ondernemen en meer!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Nieuwsbrief Nieuw Zaans Klimaat november Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws van november
16 november 2021
In deze novembereditie van de nieuwsbrief Nieuw Zaans Klimaat houden we u weer op de hoogte van het afgelopen duurzame nieuws in Zaanstad. Zo hebben we maar liefst zeven interviews gemaakt van Zaanse ondernemers tijdens de Week van de Zaanse Ondernemer. Een groot deel van hen zet zich steeds meer in voor een duurzame toekomst.

Ook leest u meer over de circulaire bedrijven op het Hembrugterrein, onze aanvraag bij het Rijk voor het versneld verduurzamen van ruim 500 woningen en plaatsen we nieuwe containertuintjes om de wijken netjes te houden. 

Verder vindt u nog tips voor duurzame cadeautjes tijdens de feestdagen. Heeft u een duurzame tip, idee of initiatief? Laat het ons weten via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl!
 
 
 
Week van de Zaanse én duurzame ondernemers
Tijdens de Week van de Zaanse Ondernemer zette Zaanstad het Zaanse ondernemerschap in het zonnetje. Van 1 tot en met 6 november 2021 bezochten de wethouders zeven verschillende inspirerende bedrijven. Waaronder bedrijven die zich bezighouden met duurzaam ondernemen. Zo ging wethouder Annette Baerveldt op bezoek bij ontwerpduo Klarenbeek & Dros, dat onderzoek doet naar nieuwe mogelijkheden voor een biobased economie. Wethouder Wessel Breunesse bezocht aannemersbedrijf Gebroeders Van der Veekens, die zich onderscheiden door duurzaam te blijven innoveren. En meer!
Lees de interviews
 
 
Een Hembrugterrein vol duurzame creativiteit
Wist u dat we op het Hembrugterrein een broedplaats hebben voor creatieve bedrijven in de circulaire economie? In het grote monumentale pand op Affuitenhal 10 biedt Viking Factory onderdak aan diverse bedrijven. Deze bedrijven gebruiken zo min mogelijk nieuwe grondstoffen en hergebruiken grondstoffen en materialen bij het maken van producten. Zo verkoopt Vitra Circle tweedehands design meubilair en accessoires en maakt Flinders design voor de eeuwigheid. Pacha Panels heeft een circulaire marktplaats en Occony verkoopt circulaire designmeubelen (en neemt ze ook weer terug). Lloop New Economy biedt een platform voor de circulaire levenscyclus, gericht op bedrijven.
Meer weten
 
 
500 woningen versneld verduurzamen
Zaanstad heeft als doel om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat de Zaanse woningen de komende 18 jaar van het gas af gaan. De woningen moeten op een duurzame manier aan warmte en warm water komen. Om een goede start te maken, heeft Zaanstad een bijdrage van ruim € 4,5 miljoen gevraagd uit het Rijksprogramma Aardgas Vrije wijken voor Kogerveldbuurt-Oost. Deze steun is nodig om in samenwerking met de eigenaren ruim 500 woningen versneld te verduurzamen. Dat levert een flinke CO2-besparing op.
Meer weten
 
 
Containertuintjes voor een nette wijk
De gemeente plaatst de komende week op een aantal plekken tuintjes rondom ondergrondse afvalcontainers. De tuintjes moeten ervoor zorgen dat de ruimte om de containers netjes blijft. En dat mensen geen afval naast de containers plaatsen. Een van de nieuwste containertuintjes komt aan de Hanenpadsluis in Zaandam. De tuintjes zorgen ook voor een groener aanzicht en meer biodiversiteit. Buurtbewoners meldden zich aan als groenadoptanten en gaan de tuintjes onderhouden. Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers, kwam kennismaken.
Meer weten
 
 
Duurzame cadeautjes tijdens de feestdagen
Wist u dat maar liefst 66% van het speelgoed niet meer wordt gebruikt, terwijl er wel weer nieuw speelgoed gekocht wordt? Veel speelgoed verdwijnt al snel in de kast, op zolder of bij het afval. Zonde! Speciaal voor Sinterklaas komt de app Swip Swap met de Recycle Sint. Hiermee kunt u het (oude) speelgoed waar uw kind op uitgekeken is, ruilen voor ander speelgoed. Bij kringloopwinkels zoals Het Goed en Noppes kunt u ook terecht met uw oude speelgoed en andere spullen. Of om zelf duurzaam cadeautjes te kopen!
Meer over Swip Swap
 
 
Groenere schoolpleinen: natuur en onderwijs
Om de stad gezond en leefbaar te houden, moeten we ons aanpassen aan het veranderend klimaat met extreem weer zoals hitte en wateroverlast. Een van de ambities van Zaanstad is het vergroenen van schoolpleinen. Groenere schoolpleinen zijn koeler en kunnen meer water bergen.  Gemeente Zaanstad stelt per school €2.500 beschikbaar voor het planten van bomen op schoolpleinen. We hebben als gemeente, samen met partners, veel kennis waarmee we scholen kunnen ondersteunen bij het vergroenen.
Meer weten
Zaanstad