Onderwerp:  Erfgoed in Zaanstad Lees online
Nieuwsbrief Zaans Erfgoed
Zomer 2021
24 juni 2021
 
 
Open monumentendag
meld uw monument ook aan!
De Open Monumentendag is op 11 september 2021. En ook dit jaar doet gemeente Zaanstad weer mee! Op deze speciale dag kunnen monumenten voor iedereen hun deuren fysiek en digitaal openen. Is uw woning een verborgen erfgoedparel? Werkt u op een unieke historische locatie? Bent u vrijwilliger voor een stichting, museum of bijzondere locatie dat zich tot het Zaanse erfgoed mag rekenen? Doe dan ook mee aan Open Monumentendag en toon uw erfgoed aan iedereen!
Meer informatie en aanmelden
 
 
Nieuwe ideeën om monumenten duurzaam te verwarmen
rijksdienst daagt ondernemers uit
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) daagt ondernemers in de creatieve en de innovatieve sector uit om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen voor het duurzaam verwarmen van monumentale gebouwen. Of u nu mode- of industrieel ontwerper bent, technisch of juist digitaal ontwerpt, meubels maakt, (interieur)architect bent, werkt met natuurlijke materialen, als kunstenaar of als theaterbouwer, of uzelf ziet als innovator. Heeft u de oplossing? Offertes kunt u tot en met 20 augustus 2021 (13:00 uur) indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Meer weten
 
 
Subsidies voor monumenten
instandhouding en verduurzaming
Wilt u maatregelen nemen om uw monument in stand te houden en/of te verduurzamen? Om u te helpen met de financiering heeft de gemeente Zaanstad een subsidieregeling voor het in stand houden van Zaans erfgoed. U kunt deze subsidie gebruiken voor bijvoorbeeld onderzoek en restauratiewerkzaamheden. En kunt u wel wat hulp gebruiken bij het verduurzamen van uw monument? Neem dan een kijkje op De Groene Menukaart voor advies en hulp over de mogelijkheden.
Meer over de subsidieregeling instandhouding erfgoed
 
 
Verslag onderzoek over erfgoed in Rosmolenwijk
bekijk de resultaten van de enquête
Tussen 10 maart en 7 april 2021 heeft gemeente Zaanstad een enquête uitgezet op mijnrosmolenwijk.nl over hoe bewoners de wijk waarderen. In dit verslag kunt u lezen wat de uitkomsten zijn van de enquête. Deze uitkomsten helpen bij de advisering over het erfgoed in de wijk. Dan hebben we het niet alleen over de architectuur, maar ook de inrichting van de openbare ruimte en de aanleg van het groen. We kijken nu verder of we in andere wijken ook zo'n onderzoek kunnen doen. 
Bekijk het verslag
 
 
Stadsherstel koopt vier Zaanse arbeidershuisjes
Arbeidershuizen nu gemeentelijk monument
Aan de Westzijde in Zaandam staan vier houten arbeiderswoningen onder één kap al jaren leeg. Woningcorporatie Parteon en Stadsherstel Amsterdam hebben besloten om de woningen aan Stadsherstel Amsterdam te verkopen. Hierdoor blijft dit erfgoed behouden voor te toekomst. Ze zijn aangewezen als gemeentelijk monument en krijgen hun oorspronkelijke aangezicht terug.
Lees verder
Zaanstad