Werken aan een Nieuw Zaans Klimaat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Werken aan een Nieuw Zaans Klimaat Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
16 augustus 2022
 
 
Word ook Klimaatburgemeester!
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zoekt ook dit jaar voor gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. De Klimaatburgemeesters zijn mensen die zich willen inzetten om de gemeente te verduurzamen. Dat kan een groot initiatief zijn, maar ook iets kleins. Iemand die bijvoorbeeld op een originele manier met de buurt veel energie bespaart of klimaatbewuster consumeert. Iemand die nieuwe ideeën heeft of die er mooi over kan schrijven. Een Klimaatburgemeester deelt zijn of haar kennis en verhaal binnen het eigen netwerk, in lokale media en/of organiseert acties of evenementen. Dit met als doel om anderen te inspireren en mee te nemen. Zo ook in Zaanstad. Gemeente Zaanstad sprak met de huidige Klimaatburgemeester van Zaanstad, Iris Vogt. Wat heeft zij als Klimaatburgemeester gedaan en wat is ze nog meer van plan? In het interview lees je daar meer over én hoe ook jij je kunt aanmelden voor Klimaatburgemeester.

Lees hier ook Iris' column en ontdek welke maatregelen zij neemt om duurzamer te leven!
Lees het hele interview met Iris Vogt
 
 
Tegelophaalservice
Tuintegels vervangen voor groen? Gemeente Zaanstad organiseert dit jaar opnieuw een tegelophaalservice. Het volgende ophaalmoment is vrijdag 2 september. Inwoners kunnen zich hier uiterlijk twee dagen voor de ophaaldag voor aanmelden. Met de tegelophaalservice vergroenen we Zaanstad en steunen we het NK Tegelwippen. Zaanstad strijdt tegen 10 andere gemeenten om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. We vragen iedereen om mee te doen. Meer groen in de stad is hard nodig. Ook in Zaanstad is het steeds warmer en komen langere droogteperiodes vaker voor. Daarom is het nodig om ons voor te bereiden en aan te passen op het veranderende klimaat. Door de stad te vergroenen, zorgen we voor verkoeling. Zo versterken we natuur en biodiversiteit, verbeteren we de gezondheid van Zaankanters én wordt onze stad een leefbaardere stad.
Meer informatie en aanmelden
 
 
Renovatie en verduurzaming flats Kleurenbuurt
De Kleurenflats in de Kleurenbuurt in Zaandam zijn niet gesloopt, maar gewoon gerenoveerd! De 616 woningen van woningcorporatie ZVH zijn allemaal van energielabel G naar label A gegaan. De bewoners koken nu gasloos. In de kelder van de flats staan nu nog gasgestookte ketels voor de centrale verwarming. Op termijn worden de flats aangesloten op het warmtenet. De flats kunnen nu zeker weer 30 jaar mee!
Lees meer over de renovatie
 
 
E-bike probeeractie voor Zaanse werkgevers
Zaanse werkgevers kunnen met de Fiets Fun E-Bike Probeeractie hun werknemers stimuleren om vaker de fiets naar het werk te pakken. Green Business Club Zaanstad organiseert dit samen met partner Breikers. Werkgevers kunnen gebruikmaken van een online reserveringssysteem en de effectmeting gaat via een gebruikersenquête. Daarnaast ontvangen werkgevers promotiemateriaal voor de interne communicatie. Alle zorg wordt uit handen genomen en meedoen is eenvoudig, gratis en vrijblijvend. In september worden de eerste fietsen met een kick-off op drie punten uitgeleverd. De exacte datum volgt nog. Deze vindt u op de website van de Green Business Club, via de knop hieronder.
Meer over de e-bike probeeractie
 
 
10-jarige Liv uit Zaandam is nu groenadoptant!
De 10-jarige Liv uit Zaandam werd geïnspireerd door een aflevering van het Jeugdjournaal om iets met de natuur te doen in haar buurt. Zij had daarom een groenadoptie verzoek gedaan voor haar woonhuis. Dat kon helaas niet. Maar de gemeente heeft haar een ander voorstel gedaan om een groter stuk grond aan het begin van haar straat te "adopteren". Liv moest dan wel zorgen voor ondersteuning en medewerking van bewoners uit de buurt.
Zo gezegd, zo gedaan. Liv heeft toezeggingen gekregen van omwonenden en heeft een eerste tuinontwerpschets gemaakt. Samen met een architect uit de buurt gaat ze van de schets een professioneel tuinontwerp maken. Aan de hand daarvan gaan wij de buurttuin "De Mellum", van Liv en haar buren, opzetten. Het ruige groen dat er nu groeit, wordt na de zomervakantie verwijderd. In het najaar kan het aanplanten beginnen! Ook groenadoptant worden?
Meer over groenadoptie in Zaanstad
 
 
Klimaatgesprekken
Wil je verduurzamen, maar weet je niet goed waar je kunt beginnen? Meld je dan aan voor de workshopreeks van KlimaatGesprekken! In september start de zesdelige workshopreeks KlimaatGesprekken weer in Zaanstad. Tijdens de workshops kom je erachter hoe je zelf klimaatvriendelijkere keuzes kunt maken en krijg je handvatten hoe je het klimaatgesprek met jouw omgeving aangaat. Iedereen kan meedoen met KlimaatGesprekken. Voorkennis is niet nodig, wel de wens om klimaatvriendelijker te leven. Hoe ver je daarin gaat bepaal je zelf. De een wil vooral kennis opdoen, een ander wil praktische tips en een derde zoekt bondgenoten om ideeën uit te wisselen.
Meer informatie en aanmelden
Zaanstad