Onderwerp:  Duurzaam nieuws uit Zaanstad  Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws augustus
17 augustus 2021
We krijgen steeds vaker te maken met hevige regenbuien én lange periodes van droogte. Om Zaanstad hierop voor te bereiden stelde de gemeente het eerste Zaanse Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie vast. Om meer aandacht aan klimaatadaptatie te geven, organiseren we een estafette in de stad met de vraag: hoe draagt u bij aan klimaatadaptatie? Wilt u als bewoner ook bijdragen? Doe dan mee aan de tegelwipactie! Meer over het klimaatadaptatieplan, de estafette, de tegelwipactie én ander duurzaam nieuws uit de stad leest u in deze nieuwsbrief.

Heeft u een duurzaam initiatief? Laat het ons weten en stuur een mail naar nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
 
 
 
Tegelophaalservice
doe mee en vervang tegels voor groen
Het NK Tegelwippen is nog in volle gang! Zaanstad strijdt tegen 80 andere gemeentes om zo veel mogelijk tegels te wippen op weg naar een groenere gemeente. Wip tegels uit uw tuin en de gemeente haalt ze gratis voor u op!

Zaankanters Gerrit en Ank haalden ook tegels uit hun tuin. ‘We hebben een loungehoek in de tuin en vonden al die tegels maar een saai gezicht. We hebben nu veel tegels vervangen door groen. Veel gezelliger. Bovendien loopt het regenwater na een bui veel beter weg!
Meer over de tegelophaalservice
 
 
Nieuw ecologisch Wandelpad
wandelen in Zaandam Zuid
In Zaandam Zuid is een ecologisch wandelpad uitgezet. Het is een mooi, speels waaierend pad om mooie bomen, planten en bloemen heen en er staan picknicktafels. We onderzoeken nog of er plaats is voor een natuurlijke vijver en een bijenkas. Daarmee trekken we diersoorten en organismen aan en basisschoolkinderen en/of buurtbewoners hier iets kunnen leren van de natuur. Zin in een wandeling? U vindt het pad aan de straat Poelenburg in Zaandam Zuid. Ook leuk: In Poelenburg is nu een tijdelijk strandje aangelegd! En wilt u als vrijwilliger helpen om er een succes van te maken? Stuur ons een mail!
Stuur een mail en word vrijwilliger!
 
 
Exposities met een Zaans tintje
inspirerende circulaire ideeén
Houdt u van tentoonstellingen? U kunt nu tentoonstellingen over duurzaamheid bezoeken mét een Zaans tintje. Ontwerpduo Eric Klarenbeek en Maartje Dros werken op de Oostzijde in Zaandam en presenteren bijzondere werken op een aantal plekken in Nederland. Klarenbeek & Dros doet ontwerpend onderzoek naar nieuwe materialen en productiemethoden, met makers en gebruikers. Uitgangspunt is dat de ontwerpen en ideeën duurzaam, uniek en authentiek zijn.
Meer over de exposities
 
 
Estafette Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie
Samen de stad klimaatbestendig maken
Dit voorjaar lanceerde gemeente Zaanstad het Zaans Klimaatadaptatieplan. Met de maatregelen en mogelijkheden in het plan bereiden we de stad voor op extremer weer. Maar dit kunnen we niet alleen. We willen de hele stad betrekken bij de plannen. Paul Laport, directeur van het Zaans Natuur en Milieu Centrum overhandigde het plan onlangs aan Klazien Hartog van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hartog: 'Alleen samen kunnen we de stad klimaatbestendig maken. We leveren graag kennis om Zaanstad te helpen.' 
Het Zaans Klimaatadaptatieplan
 
 
Kinderen tegen zwerfvuil
expositie tekeningen in ZNMC
De kleurplaten en tekeningen uit de actieweek Kinderen tegen Zwerfvuil zijn zondag 22 augustus te zien in het Zaans Natuur- en Milieu Centrum (ZNMC). Behalve de kleurplaten en tekeningen is ook bijzondere zwerfafvalkunst van Jacob Spaander te zien. Met inachtneming van 1,5 meter afstand zijn alle belangstellenden van harte welkom. De actieweek Kinderen tegen Zwerfvuil was van 14 tot 21 april. 37 jonge afvalhelden maakten een kleurplaat of tekening. Een leuke kans is om voor of na een bezoek aan de expositie, de nieuwe Natuurspeelplaats in het Darwinpark te bezoeken.
Meer over de expositie en de actieweek
 
 
Nieuwe rijkssubsidie voor ondernemers
Subsidieregeling verduurzaming MKB
Wilt u als mkb-ondernemer energie besparen en meer verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) van het Rijk helpt u daarbij. Met deze subsidie kunt u een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het energieadvies geeft u inzicht in het verder verduurzamen van uw onderneming en/of wagenpark. Ook geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. De regeling start op 1 oktober 2021 en loopt tot en met 30 september 2022.
Meer over de subsidie
Zaanstad