Op weg naar een Nieuw Zaans Klimaat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Op weg naar een Nieuw Zaans Klimaat Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws uit Zaanstad
19 april 2022
In de nieuwsbrief van deze maand brengen we je op de hoogte van het duurzame nieuws uit Zaanstad en duurzame initiatieven. Zo heeft de gemeente haar CO2-uitstoot van de eigen organisatie over 2020 en de eerste helft van 2021 berekend. Deze gegevens helpen ons om de uitstoot verder te verminderen. Om ook inwoners te helpen om energie te besparen is er na de waardebon voor energiebesparende producten voor woningeigenaren nu ook een bon voor huurders. Verder lees je over het hergebruiken van verkeersborden, over een initiatief uit de stad om lampen van vloerresten te maken en over de start van het NK Tegelwippen! En als laatste vind je een stukje over circulair bouwen en wat dat nu eigenlijk inhoudt. Mét factsheet, dat is handig voor bijvoorbeeld projectontwikkelaars.

Ken jij een duurzaam initiatief of heb je een duurzaam idee? Daar lezen we graag over. Laat het ons weten via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
 
 
 
Nieuw overzicht CO2-uitstoot gemeente Zaanstad 2020 en eerste helft 2021
In 2020 heeft gemeente Zaanstad de CO2-uitstoot van haar eigen organisatie met 17% verminderd. Dit blijkt uit de nieuwe CO2-footprint van gemeente Zaanstad. Dit komt doordat we onder andere werken aan het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed, het wagenpark en de openbare verlichting. Zaanstad wil uiterlijk in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. Hiervoor werken we samen met (maatschappelijke) organisaties, bedrijven, industrie, woningcorporaties en en partners partners in onder andere de Regionale Energie Strategie. Ook organiseren we regelmatig informatie- en inspiratiebijeenkomsten.
Meer weten
 
 
Waardebon voor energiebesparende producten in trek bij Zaanse huurders
In zes weken tijd hebben al 7.500 huurders met een waardebon van de gemeente energiebesparende producten in huis gehaald! Met deze producten besparen zij in totaal circa € 600.000 aan energiekosten. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt is blij dat veel mensen gebruik maken van deze actie. ‘Veel Zaankanters worden hard geraakt door de stijgende energiekosten. De waardebon helpt om het energieverbruik te verminderen en daarmee te besparen op de kosten. Daarnaast is het beter voor het milieu. Huurders hebben al 1,3 miljoen kilo CO2 bespaard door hun energieverbruik te verlagen.’
Meer weten
 
 
Hergebruikte verkeersborden in Wormerveer
Afgelopen maand plaatsten we in Wormerveer de eerste hergebruikte verkeersborden! We konden namelijk overbodige verkeersborden verwijderen en andere plaatsen voor meer duidelijkheid en betere verkeersveiligheid. Door het hergebruiken van deze borden hoeven we geen nieuwe grondstoffen te gebruiken, zoals metaal en aluminium. De borden zijn na het vorige gebruik, opgeknapt, gereinigd en weer van nieuwe bestickering voorzien.
Meer over onze inkoop van hergebruikte verkeersborden
 
 
Nieuwe lamp van een stukje Zaanse vloer
Een lamp gemaakt van materiaal dat eigenlijk zou zijn weggegooid. Menke Kleton, student creatief vakvrouw bij het Hout- en Meubileringscollege, maakte een lampenkap van snijafval van een linoleum vloer van Forbo Flooring. Genaamd Evi Lampenkap. Menke ontwierp de lampenkap tijdens haar deelname aan de Circular Furniture Challenge 2020 van Green Business Club Zaanstad. Haar ontwerp werd zo enthousiast ontvangen, dat ze besloot om een klein aantal lampen te verkopen. Ook een circulaire lampenkap van Zaanse bodem hebben?
Meer over de Evi Lampenkap
 
 
Het NK Tegelwippen 2022 is van start!
Het NK Tegelwippen 2022 is van start gegaan! Van 21 maart t/m 31 oktober 2022 doet Zaanstad weer mee aan het NK Tegelwippen. Zaanstad strijdt tegen ruim 100 andere gemeenten in Nederland om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. Doe jij ook weer mee? Heb jij tegels gewipt en vervangen door groen? Maak er dan een foto van en geef ze op via nk-tegelwippen.nl. Dan worden ze bij de Tegelteller van gemeente Zaanstad opgeteld!
Meer over het NK Tegelwippen 2022
 
 
Factsheet duurzaam bouwen
Wat is duurzaam en circulair bouwen eigenlijk? Om hier duidelijkheid over te creëren hebben we een factsheet over duurzaam en circulair bouwen gemaakt. Deze factsheet helpt externe partijen en de gemeente om te begrijpen wat er onder duurzaam bouwen valt. Denk bijvoorbeeld aan een uitleg over het verschil tussen klimaatneutraal- en klimaatadaptief bouwen.
Bekijk de factsheet en lees meer over circulair bouwen
Zaanstad