Werken aan een Nieuw Zaans Klimaat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Nieuws over duurzaamheid in Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws uit Zaanstad
21 maart 2023
 
 
Zaanstad doet weer mee aan het NK Tegelwippen!
Het NK Tegelwippen 2023 is van start gegaan! Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 doet Zaanstad weer mee aan het NK Tegelwippen. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z'n  eigen voor-, achter-, of geveltuin. Doet u ook weer mee? 
De gemeente Zaanstad wil graag inwoners helpen met tegels wippen. Daarom organiseren we dit jaar weer een gratis Tegelophaalservice én leggen we gratis geveltuintjes aan!
Meer over de tegelwipacties
 
 
Bezoek aan tweedehands winkel Luttel & Zuks
Wethouder René Tuijn kroop afgelopen zaterdag achter de naaimachine in de nieuwe winkel Luttel & Zuks op Westzijde 13A. 
Deze winkel biedt betaalbare, mooie, kwalitatieve tweedehands kinderkleding en zwangerschapskleding. Ook hebben ze speelgoed en boeken en kunnen bezoekers een kop koffie of thee krijgen. Zelf spullen brengen die je niet meer gebruikt? Dat kan! Als het is verkocht krijgt u 40% van de verkoopprijs.
Meer over tweedehands winkelen
 
 
Een elektrische stofzuiger op straat?
De gemeente Zaanstad heeft sinds begin maart een elektrische stofzuiger. Die gaan we gebruiken in het centrum en op plaatsen met veel winkels en horeca. Deze stofzuiger zet de gemeente vooral in om weggegooide peuken van de straat te plukken. Ook blikjes en bladafval kan de stofzuiger met gemak aan. Het schoon houden van het centrum van Zaandam en andere plekken in Zaanstad met veel winkels en/of horeca vraagt veel aandacht. Zo legen medewerkers van team Afval van de gemeente elke dag twee keer de prullenbakken. 
Meer over de stofzuiger
 
 
'Wat kun jij doen?'
Voor en door jongeren
Lynn, Jet en Noa van het St. Michaël College in Zaandam hebben voor een schoolopdracht de samenwerking met de gemeente Zaanstad opgezocht. Hun vraagstuk: 'Hoe kunnen we jongeren in Zaanstad bewust maken van duurzaamheid? En hen helpen om te verduurzamen?' Als antwoord daarop maakten ze hun eigen jongerenpagina op de website Nieuw Zaans Klimaat. Vol met tips en initiatieven voor jongeren. Zoals artikelen over deeltuinen, vintage winkels en deelvervoer!
Naar de jongerenpagina
 
 
Energiecoaches gezocht voor advies aan huurders
Zaanstad zoekt energiecoaches! Als energiecoach adviseert u huurders van sociale huurwoningen over energiebesparing. Bent u enthousiast om anderen hiermee te helpen? Om als energiecoach aan de slag te gaan krijgt u eerst een trainingsdag. Daarna bent u voorbereid om zelfstandig op huisbezoek te gaan bij buurtgenoten. Dat kan al vanaf een uurtje per week. Ook kunt u zelf uw tijden bepalen. Energiecoach is een vrijwillige functie, waar u vijf euro vergoeding per huisbezoek voor krijgt met een maximum van € 140,- per maand. 
Meer weten en aanmelden
 
 
Ook gezocht: vrijwilligers voor het Repair Café
In Poelenburg komt er mogelijk een nieuw Repair Café. Om dit te kunnen realiseren zijn er vrijwilligers nodig. Bent u handig of kent u iemand die handig is en het leuk vindt om de handen uit de mouwen te steken? Bij het Repair Café gaat u aan de slag met het repareren van allerlei spullen. Van het fiksen van de stekker van een kapotte lamp tot het maken van een kapotte koffiezetapparaat. Verder is de vraag of u een paar keer per maand beschikbaar bent op maandagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Interesse? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@zaanstad.nl. We zijn trots dat er inmiddels vijf en hopelijk straks zes Repair Cafe’s in Zaanstad zijn. Hiermee stimuleren we het hergebruiken van spullen en het voorkomen van afval!
Meer over de Repair Café's
Meer nieuws
Zaanstad