Op weg naar een duurzaam Zaanstad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Op weg naar een duurzaam Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
17 mei 2023
Afgelopen 12 april was het Dutch Overshoot Day, de dag waarop de Nederlanders de biocapaciteit hebben gebruikt die voor een jaar beschikbaar is. Anders gezegd: als iedereen op Aarde zou leven als in Nederland, zouden er 3,6 Aardes nodig zijn. Met het huidige Nederlandse klimaatbeleid kunnen we onze overvraging met 44% verminderen in 2030. Hiermee schuift Dutch Overshoot Day op tot eind juni. Er is daarom meer nodig om deze datum naar 31 december te brengen.
Op nieuwzaansklimaat.zaanstad.nl kunt u het Zaans Klimaatakkoord lezen met de stand van zaken en ontwikkelingen van onze duurzaamheidsopgave. Ook vindt u hier lijsten met duurzame initiatieven in Zaanstad en tips over wat u zelf kunt doen.
 
 
 
Stationsplein Zaandam groener met vaste planten
Waar dat kan maken we onze gemeente stap voor stap een beetje groener. Dat is best een puzzel, want in Zaanstad is de ruimte beperkt. We vergroenen onder andere plekken waar veel mensen elkaar ontmoeten. Zoals het Stationsplein in Zaandam. Dat knapten we de afgelopen weken op. Hier zijn nieuwe vaste planten en heesters geplant. Bezoekers, bijen, vlinders en andere insecten kunnen hier nu weer genieten van verschillende soorten groen.
Meer over de vergroening
 
 
10 tips om uw tuin of balkon te vergroenen
De temperaturen stijgen en de zomer staat voor de deur. Tijd om uw tuin of balkon zomerklaar te maken. Naast warmere en drogere periodes zijn er ook steeds vaker hevigere hoosbuien. Daarom is het nodig om ons voor te bereiden en aan te passen op het veranderende klimaat. Groenere tuinen zorgen voor verkoeling en regenwater stroomt beter weg. Weten wat u kunt doen om uw tuin (nog) groener te maken? 
Tips om te vergroenen
 
 
Autodelen uitgebreid door hogere populariteit 
Wist u dat auto’s 95% van de tijd geparkeerd staan? Deelauto’s worden steeds populairder, ook in Zaanstad. Om aan deze groeiende vraag te voldoen, breidt MyWheels haar aanbod in Zaanstad uit met tien auto’s. De gemeente is overtuigd van de voordelen: minder auto’s, betere luchtkwaliteit en minder parkeerdruk. Deze nieuwe elektrische auto’s zijn nu ook in buurten te vinden waar ze eerder niet beschikbaar waren. Zoals in Koog aan de Zaan en bij het station van Krommenie-Assendelft. 
Meer over autodelen in Zaanstad
 
 
Afscheid Thecla bij de Zaanse Energie Koöperatie
Zaterdag 22 april 2023 nam Thecla Graas afscheid als voorzitter van de Zaanse Energie Koöperatie (ZEK) bij De Zuidervermaning in Westzaan. Ze heeft zich vanaf 1996 actief ingezet voor de koöperatie. Ook werd gevierd dat de ZEK 35 jaar bestaat. Burgemeester Jan Hamming reikte haar een lintje uit. 'Ze is een uitstekende netwerker en heeft er mede voor gezorgd dat de ZEK flink is gegroeid naar een maatschappelijk partij die meetelt.' Stadsreporter Sarah Vermoolen sprak Thecla over haar tijd bij de ZEK én verschillende mensen die met haar samenwerkten.
Lees verder op De Zaanse Verhalen
 
 
Woning verduurzamen? Klaas uit Zaandam ging stap voor stap te werk
Als kind was Klaas Geugjes al gek op techniek. Toen hij in 1985 met zijn vrouw in de nieuwbouwwoning in de wijk Westerwatering in Zaandam trok, zat stilzitten er dan ook niet bij. Vol enthousiasme ging hij aan de slag met het verduurzamen van zijn woning. Klaas: ‘Dat energiezuinige wonen is misschien een beetje uit de hand gelopen, maar leuk vind ik het in elk geval wel.’
Lees het hele interview
 
 
Zaanse kleding- en schoenmakers in kaart
Uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam is gebleken dat we gemiddeld in onze kledingkast 50 items hebben die we niet gebruiken. Zonde! Breng eens een kledingstuk of tas naar de kledingmaker om het passend te maken of die ene rits te repareren. Maar denk ook aan de schoenmaker, een nieuwe hak, zool of een opknapbeurt maken de schoenen uit uw kast weer als nieuw! Benieuwd waar u kleding- en schoenmakers in Zaanstad kunt vinden? We hebben ze voor u in kaart gebracht.
Kaart kleding- en schoenmakers
Meer nieuws
Zaanstad