Werken aan een Nieuw Zaans Klimaat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Duurzaam nieuws uit Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws uit Zaanstad
15 maart 2022
Houd jij je bezig met een duurzaam initiatief in Zaanstad of ken je iemand die dat doet? Of zijn er andere nieuwe duurzame ontwikkelingen in de stad? Dan horen we dat graag! Misschien kan de gemeente helpen, door bijvoorbeeld aandacht te geven aan het initiatief via onze gemeentelijke kanalen. Op onze initiatievenkaarten laten we zien wat er allemaal in Zaanstad gebeurt. Ook werken we op dit moment aan het Zaans Klimaatakkoord 3.0, waarin we je informeren over duurzame initiatieven en ontwikkelingen en Zaans beleid. Je kunt ons mailen via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
 
 
 
Inkoopactie zonnepanelen en isolatie verlengd!
De collectieve inkoopactie van Winst uit je woning voor energiebesparende maatregelen is verlengd tot en met 31 maart 2022. Met deze actie kunt u als woningeigenaar voordelig zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen. Ook kunt u uw huis isoleren met vloer- en spouwmuurisolatie en isolatieglas, uw radiatoren waterzijdig inregelen en een hybride waterpomp aanschaffen.
Lees meer
 
 
Klimaatbestendige nieuwbouw
Wethouder Wessel Breunesse ondertekende vandaag de ‘Intentieovereenkomst Klimaatbestendige Nieuwbouw in Metropoolregio Amsterdam (MRA) en Noord-Holland’ namens Zaanstad. Dit betekent dat we voortaan bij nieuwbouw afspraken maken over hoe we deze plannen klimaatbestendig maken. Hiermee verkleinen we het risico op schade door de gevolgen van klimaatverandering. En we vergroten de leefbaarheid van een gebied.
Lees meer
 
 
Investering gemeentelijk vastgoed in 2021
Zaanstad heeft meer dan de helft van de gemeentelijke gebouwen zo veel mogelijk verduurzaamd. Deze gebouwen hebben daarvoor energielabel A voor overheidsgebouwen gekregen. In totaal heeft gemeente in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van haar eigen vastgoed.
Lees meer
 
 
Bezoek eens een kledingmaker!
Wist je dat we gemiddeld 50 kledingstukken in onze kast hebben die we niet gebruiken? Dat bleek uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. In Zaanstad hebben we diverse kledingmakers die je ongedragen kleding snel kunnen vermaken. Is je kleding te klein, te groot of kapot?  Dan hoef je niet gelijk iets nieuws te kopen. Je spullen laten repareren is beter voor je portemonnee én voor het milieu. Ook steun je hiermee onze lokale ondernemers. 
Lees meer
 
 
Lokaal eigenaarschap in de energietransitie
Het project EMPOWER2.0 loopt op zijn einde. Dit Europees samenwerkingsproject had als doel meer inzicht krijgen in het vergroten van lokaal eigenaarschap in de energietransitie. Door middel van deze pilots konden we samen met partners verkennen hoe we lokale energiegemeenschappen kunnen ontwikkelen. Het project heeft interessante inzichten opgeleverd over hoe lokale overheden bewoners kunnen betrekken bij de energietransitie en hoe burgers kunnen leren van elkaar en elkaar kunnen inspireren. Maar hoe doen we dat? En hoe kun je als inwoner je steentje bijdragen? De belangrijkste lessen hebben we vastgelegd in een serie van 4 video’s: EMPOWER-TV.
Bekijk de afleveringen
 
 
Circulair ondernemen met Looops
Stadsreporter Sarah Vermoolen zoekt overal in Zaanstad naar mooie verhalen en maakt daar een geschreven verhaal, video of beeldverslag van. Dit keer: Looops over circulair ondernemen. Peter Bas Cremers van Looops startte uit commercieel oogpunt met het opknappen van gebruikte kantoormeubels. 'Na de opknapbeurt zag het er weer goed uit en kon ik het beter verkopen. Het is een heel interessante markt. De economie zie je ook die kant op gaan. Als je begint dan zie je steeds meer mogelijkheden. Soms zijn er maar weinig aanpassingen nodig om een product een tweede leven te geven.'
Lees hier het hele verhaal
Zaanstad