Onderwerp:  Duurzaam nieuws uit Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws uit Zaanstad
15 juni 2021
De gemeenteraad heeft afgelopen maand in twee rondes haar zienswijze gegeven op het Zaans klimaatakkoord. Er is veel gesproken over o.a. de ambitie en doelstelling, de scope 3 indirecte uitstoot en de rol van de industrie. Benieuwd hoe de verschillende partijen ernaar kijken? Kijk dan de opname terug van dinsdag 11 mei en donderdag 3 juni. We gaan nu verder met het voorgestelde plan en hopen met iedereen in de stad weer zoveel mogelijk stappen te zetten. Laat het ons weten als u hier een bijdrage aan wilt leveren of nieuwe ontwikkelingen wilt delen via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl!
 
 
 
Voordelig zonnepanelen voor ondernemers
informatiebijeenkomst op 29 juni
De gemeente Zaanstad en de lokale non-profit organisatie De Green Business Club Zaanstad slaan met ‘Zon op Zaan’ de handen ineen om de energietransitie te versnellen. Zon op Zaan biedt ondernemers ondersteuning bij de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijfspanden met een geschikt dakoppervlakte. Doet u al mee? Op dinsdag 29 juni is er een online informatiebijeenkomst voor Zaanse ondernemers.
Meer informatie en aanmelden
 
 
Zaanse woningen steeds duurzamer
Voordelig zonnepanelen, isolatie en energiebesparende producten
Goed bezig Zaankanters! Uit een evaluatie blijkt dat de woningen in Zaanstad steeds minder CO2 uitstoten. Maar we zijn er nog niet. In 2040 wil Zaanstad klimaatneutraal zijn. Wilt u ook uw huis verduurzamen? U kunt nog meedoen met de inkoopactie voor voordelige zonnepanelen en woningisolatie. En vergeet als huiseigenaar uw waardebon voor energiebesparende producten niet in te wisselen! Huurders krijgen binnenkort ook een waardebon.
Meer weten
 
 
Bijeenkomst windenergie
Over windmolens aan het Noordzeekanaal
Zaanstad organiseert op woensdagavond 23 juni een informatiebijeenkomst over windenergie in Zaanstad. Er ligt een grote vraag om onze energievoorziening te verduurzamen. Daarom zoekt Zaanstad naar locaties om grootschalig energie op te wekken. Aan de Zaanse kant van het Noordzeekanaal, tussen de bedrijventerreinen Zuiderhout en Nauerna, ziet Zaanstad kansen voor windmolens. Kansen betekent dat het nog in de verkenningsfase is. Op deze avond vertellen we u graag meer over de opdracht die Zaanstad van de rijksoverheid heeft gekregen, hoe het traject naar het plaatsen van een windmolen verloopt, hoe en wanneer u kunt inspreken én hoe u mede-eigenaar kunt worden van één van de toekomstige molens. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur.
Meer informatie en aanmelden
 
 
Webinar Waste Free Rivers
Meld u gratis aan!
Op 24 juni organiseren Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland, KIMO en CPMR North Sea Commission een internationaal webinar over plastic vervuiling van rivieren. De webinar vindt plaats tussen 14.30 – 17.00 uur en wordt uitgezonden vanuit De Watertoren in Assendelft. Tijdens de webinar gaan we in op de volledige levenscyclus van zwerfvuil op zee, van beheer tot preventieve maatregelen, en hoe we samen de puzzel kunnen oplossen. 80% van het zwerfafval op zee is afkomstig van land en rivieren vormen hierbij ‘snelwegen’ richting de zee. 
Bekijk het programma en meld u aan
 
 
Kansen in houtbouw
dag van de architectuur zaterdag 19 juni
Houtbouw is in opmars vanwege de voordelen om sneller en goedkoper te bouwen. Ook is het hernieuwbaar en slaat het CO2 op in het gebouw. Tegelijkertijd heeft Zaanstad een rijke historie in houtbouw. In de Metropoolregio Amsterdam kijken overheden en marktpartijen hoe ze houtbouw kunnen stimuleren. Er wordt gewerkt aan een Green Deal Houtbouw met als ambitie om 20% van de woningproductie in hout te bouwen vanaf 2025.

Zaterdag 19 juni gaat het Babel Architectuurplatform in gesprek met architect Rogier van den Brink en Jurrian Knijtijzer (Finch Buildings) en de nieuwe concerndirecteur van de gemeente Lennart Graaff. Die laatste werkte eerder bij BLOC aan het houticoon The Dutch Mountains en het Zero carbon Fund. Wordt houtbouw de nieuwe standaard? Welke mogelijkheden en beperkingen heeft bouwen met hout? Het programma kunt u live bekijken tussen 13:00 en 15:00 uur via het YouTube-kanaal van Stichting Babel.
Meer over de livestream
 
 
Gratis geveltuintjes!
Maak een afspraak en we komen bij u langs
Wist u dat gemeente Zaanstad geveltuintjes bij bewoners gratis aanlegt? U hoeft alleen een afspraak te maken. Voorwaarde is dat uw woning direct aan de stoep die overblijft grenst en dat de stoep minimaal 1,20 meter breed is. Medewerkers van de gemeente komen dan bij u langs om het tuintje in te meten. Bij de tweede afspraak halen ze de tegels en het zand weg en storten ze aarde in de geveltuin. Aan u om mooie plantjes in de tuin te zetten en ze te verzorgen. Een mooie manier om de straat groener en gezelliger te maken. Daarnaast is een geveltuin ook nog eens nuttig! Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met veel regen in korte tijd en door de aanleg van een geveltuin kan de grond meer water opnemen. Wonen in een groene straat is bovendien gezonder. De planten nemen CO2 op en als het warm is, zorgt groen voor verkoeling. 
Meer weten
Zaanstad