In kleine stapjes op weg naar een gezondere leefstijl: deelnemers aan het woord. |
Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor inwoners die een gezondere leefstijl willen aanleren – en daarmee op een gezonder gewicht komen- wordt sinds drie jaar een leefstijlprogramma aangeboden, volledig vergoed vanuit de basisverzekering: de GLI CooL - gecombineerde leefstijl interventie ‘Coaching op Leefstijl’.
Vanuit Hadoks informeren en inspireren we de verwijzers – de huisartsen en praktijkondersteuners- over de GLI CooL en zetten daarnaast ook in op communicatie richting de inwoners zelf en richting andere professionals in het medisch domein – zoals de paramedici- maar ook in het sociaal domein, zoals Welzijn. Want hoe eerder we overgewicht en ongezonde leefstijl kunnen signaleren, bespreekbaar maken en veranderen, hoe beter we kunnen voorkomen dat iemand een chronische ziekte of andere gezondheidsproblemen krijgt.
Meer informatie over de GLI CooL vindt u op onze website. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via chronischezorg@hadoks.nl of op 070 820 08 30.
Om verwijzers en ook inwoners te inspireren over hoe de GLI CooL kan bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven, hebben we een aantal deelnemers gevraagd wat hun ervaringen met dit programma zijn.
We ontmoeten Margje en Sonja, twee inwoonsters uit Escamp, die sinds een paar maanden bij leefstijlcoach Riccardo D’Andolfi (De Leefstijlcoach), deelnemen aan de GLI CooL. Zij vertellen over hoe ze hun eerste stappen hebben gezet op weg naar een gezondere leefstijl!
Sonja:
‘Toen mijn leefstijlcoach mij in het eerste gesprek uitlegde dat ik alleen kleine stapjes hoef te zetten, en niet in 1 keer alles hoef te veranderen in mijn leven, was dat voor mij de eye-opener om mee te gaan doen aan dit programma. Ik hoef niet in een keer 10 kilo af te vallen, maar kan eerst beginnen met 1 kilo. Toen ben ik in kleine stapjes verandering gaan aanbrengen in mijn dagelijks leven, zowel met bewegen als met eten, en dat zijn stapjes die ik ook vol kan houden:
zo neem ik nu de trap in plaats van de lift, neem ik eerder de fiets dan de auto en eet ik nu kleinere porties; niet meer van een groot bord maar van een boterhambord!’
Hoe ben je op het idee gebracht om mee te doen aan de GLI CooL?
Margje: ik had er op internet iets over gelezen en heb toen de praktijkondersteuner er naar gevraagd. Zij heeft me toen doorverwezen naar de leefstijlcoach. Ik zou het ook heel fijn hebben gevonden als de praktijkondersteuner of huisarts er over was begonnen, dan was ik zeker al eerder met de GLI begonnen!
Hoe ervaar je je deelname aan de GLI CooL, wat brengt het jou?
Margje: Wat ik er fijn aan vindt is dat je echt met jezelf bezig bent, niet met wat een ander van je vindt. Je bepaalt zelf wat je wilt veranderen op het gebied van voeding, beweging of ontspanning. Ook vind ik het prettig dat het geen dieet is, maar dat ik gewoon zelf bepaal wat ik eet. Gewoon gezond eten is ook veel makkelijker vol te houden dan een dieet.
Deelname wordt ook nog eens volledig vergoed door de zorgverzekeraar en dat is heel fijn. Het kost je alleen je eigen tijd, een kleine investering in feite. Het kost je geen geld en levert je heel veel op voor je eigen gezondheid.
Hoe vind je de groepsbijeenkomsten en de individuele gesprekken met de leefstijlcoach?
Margje: Zowel de individuele gesprekken als de groepsbijeenkomsten werken voor mij heel goed. In de individuele gesprekken kun je alles bespreken wat je wilt, dingen die voor jou belangrijk zijn, en hij doet dat zonder dat hij daar een oordeel over heeft, dat is echt heel fijn.
De groepsbijeenkomsten zijn heel leuk en gezellig en het is goed om de herkenning te zien bij elkaar. We lopen allemaal aan tegen dezelfde dingen en de coach begeleidt ons hier heel goed bij. Het is heel leuk om met elkaar dingen te delen, van elkaar te leren, en natuurlijk ook met elkaar te lachen!
Hoe vind je het dat het programma twee jaar duurt?
Sonja: Ik zie mijn coach en de groep maar 1 keer per maand. De rest van de tijd werk ik zelf aan mijn veranderingsproces. Dus twee jaar lijkt heel lang, maar die tijd vliegt voorbij en heb je ook wel nodig. Tussen de groepsbijeenkomsten door spreken we met de groep ook samen af en gaan we met mooi weer samen wandelen. En we hebben allemaal al weer zin in de volgende groepsbijeenkomst met Riccardo!
Hoe gaat het contact met je huisarts over de GLI?
Sonja: ‘Mijn huisarts is heel enthousiast dat ik dit programma nu volg en wil graag op de hoogte blijven over hoe het gaat. Dus ik heb met haar afgesproken dat ik dat zal doen!’
Bespreek je je deelname aan dit programma ook met anderen?
Sonja: ‘Mensen die me kennen zien aan mij een verandering en vragen er zelf naar: of ik ben afgevallen en dat het lijkt of ik lekkerder in m’n vel zit en meer energie heb. Dan vertel ik ze over de GLI en hoe dat gaat, en nu willen mijn dochter en mijn collega ook mee gaan doen!’
|
|
|
|
|