Meldplicht voor invasieve groep A streptokokinfecties (iGAS) uitgebreid. |
In verband met de landelijke toename van invasieve groep A streptokokinfecties (iGAS), heeft de GGD besloten dat de meldplicht hiervan per direct wordt uitgebreid.
Zij vragen u daarom om:
- Extra alert te zijn op mogelijke iGAS bij kinderen én volwassenen.
- Alle invasieve GAS infecties te melden. Niet alleen bij een beeld van streptokokken toxische shock syndroom (STSS), fasciitis necroticans en puerperale koorts.
- Te melden binnen 1 werkdag, bij voorkeur ook telefonisch in het weekend zodat de GGD spoedig maatregelen kan nemen.
- Laagdrempeliger antibiotica voor te schrijven bij patiënten met verdenking van een GAS-infectie als zij in hun omgeving een iGAS patiënt hebben.
Contactgegevens GGD Haaglanden
Voor melding of overleg is afdeling infectieziektebestrijding tijdens kantoortijden (8:30-16:30 uur op maandag t/m vrijdag) bereikbaar via:
Buiten kantoortijden is de dienstdoende arts infectieziektebestrijding bereikbaar via de meldkamer ambulance (088-2463404).
Uitgebreidere toelichting
Aanleiding
In 2022 was al een stijging van iGAS-infecties, met name bij jonge kinderen. Afgelopen december en januari blijkt ook een sterke stijging van STSS-meldingen onder volwassenen.
Wat is de oorzaak van meer iGAS?
Dit is niet geheel duidelijk. Vermoedelijk draagt de huidige hoge circulatie van respiratoire virussen, met name influenza, bij aan hogere aantallen STSS-meldingen. Daarnaast is mogelijk de opkomst van een bepaald type van de bacterie (M1UK) bijdragend voor de hoge iGAS-incidentie. Dit is een variant met verhoogde toxineproductie.
Bij welke patiënten geldt de meldplicht?
Voorheen moest alleen bij STSS, fasciitis necroticans en puerperale koorts gemeld worden. Nu geldt dit voor alle invasieve GAS-infecties.
Meldplicht geldt bij 1 of meer van volgende kenmerken:
- Klachten van invasieve GAS, zoals: STSS, necrotiserende weke delen-infectie, zoals fasciitis necroticans, sepsis, pneumonie, (pleura-)empyeem, meningitis en artritis.
i.c.m.:
-
- Streptococcus pyogenes in materiaal afkomstig van een normaal steriele plaats; OF
- Streptococcus pyogenes in materiaal afkomstig uit een normaal niet-steriele plaats i.c.m. het ontbreken van een ander verklarend micro-organisme.
- Koorts <3 weken post partum (puerperale koorts), i.c.m. aantonen van Streptococcus pyogenes in materiaal afkomstig van een normaal steriele plaats of uit de tractus urogenitalis.
De meldingstermijn is 1 werkdag. Bij voorkeur ook in het weekend telefonisch binnen 1 dag bij de dienstdoende arts IZB van de GGD. Dan kan eventuele chemoprofylaxe zo snel mogelijk geadviseerd en voorgeschreven worden.
Aandachtspunten voor huisartsen
Het is belangrijk dat u alert blijft op mogelijke iGAS-infecties. Het beloop gaat vaak snel. Ze doen zich vaker voor als superinfectie tijdens of na een (respiratoire) virale infectie, zoals influenza of varicella. Overweeg ook patiënten met niet-invasieve GAS-klachten laagdrempeliger te behandelen met antibiotica, zoals bij roodvonk, keelontsteking of impetigo.
Wat doet de GGD Haaglanden?
De GGD coördineert het contactonderzoek.
- Alle huishoudcontacten of daarmee vergelijkbare contacten krijgen zo snel mogelijk antibioticaprofylaxe aangeboden.
- Alle nauwe contacten, alsmede huishoudcontacten, worden geïnformeerd en geadviseerd om bij klachten passend bij een GAS-infectie snel medische hulp te zoeken, zodat laagdrempelig antibiotische (vroeg)behandeling ingezet kan worden. Dit staat ook in de informatiebrief die zij ontvangen van de GGD.
De GGD schrijft doorgaans zelf antibioticaprofylaxe voor aan huishoudcontacten, zo nodig via de dienstapotheek. Soms start de huisarts al antibioticaprofylaxe of verzoekt de GGD de huisartsen(post) om dit te doen. Huisartsen die al antibioticaprofylaxe voor huishoudcontacten starten voordat zij contact hebben gehad met de GGD wordt verzocht voor een goede overdracht te zorgen richting GGD.
Voor meer informatie over iGAS, kijkt u op: Groep A-streptokokkeninfectie | LCI richtlijnen (rivm.nl). |
|
|
|