Extra alertheid mazelen. |
Zoals we eerder berichtten is extra alertheid op mazelen van belang. Afgelopen week hebben we de huisartsenspoedpost in het HagaZiekenhuis tweemaal tijdelijk moeten sluiten in verband met de aanwezigheid van een patiënt die mogelijk besmet was met mazelen. Dit kunnen we in veel gevallen met elkaar voorkomen. Lees dit bericht daarom grondig.
Afgelopen zaterdag heeft een kind met koorts en malaise een consult aangeboden gekregen op de post. Nadat de patiënt 30 minuten in de wachtkamer had plaatsgenomen, wilde de huisarts het kindje oproepen maar las in de historie dat een PCR Mazelen door eigen huisarts was ingezet. Doordat de patiënt in de wachtkamer had plaatsgenomen tussen alle andere patiënten, moesten wij de post tijdelijk sluiten. De post kon pas uren later na reiniging weer heropend worden.
Wat kunnen we hiervan leren?
Indien u in de dagpraktijk iemand van mazelen verdenkt, handelt u volgens het LCI-protocol. Het is heel belangrijk dat u de patiënt en/of de ouders uitlegt dat ze bij achteruitgang in de ANW-uren Hadoks kunnen bellen en het noodzakelijk is dat de ouders daarbij altijd vermelden dat er aan mazelen wordt gedacht.
Daarnaast maakt u een episode aan met “verdenking mazelen”, en zorgt u ervoor dat het LSP open staat voor deze patiënt. Op de post hebben wij een protocol gebaseerd op de LCI en ziekenhuis richtlijnen. Indien de patiënt contact met ons opneemt, zal – alleen indien de klinische toestand van de patiënt beoordeling vereist – een visiteauto worden ingezet. Deze patiënten bieden we geen consulten aan. In andere gevallen wordt er een zelfzorgadvies gegeven.
Bij een verdenking van mazelen op de post (dus aanloper of niet herkend bij telefonische triage en per abuis toch een afspraak op de post gekregen), moet de patiënt in isolatie worden geplaatst. De kamer mag pas weer gebruikt worden nadat deze grondig gereinigd is door een schoonmaakploeg van het ziekenhuis (die pas 2 uur na contact met patiënt in de kamer mag komen).
Ook brengen we dan alvast in kaart wie met deze persoon in contact zijn geweest voor het latere bron en contactonderzoek van de GGD.
Protocol
Het protocol mazelen staat op Q-link (Richtlijn verdenking mazelen) en is op de posten opgehangen, lees deze in zijn geheel door, hier staat alle info in per post. Tevens staan er praktische tips in voor iedereen. Ervaring leert inmiddels dat het nodige mis is gegaan om de simpele reden dat het protocol niet goed wordt gelezen en nageleefd. |
|
|
|
Mazelen in de regio. |
In regio Haaglanden is er nog steeds sprake van een mazelenuitbraak. De stand van zaken op 1 augustus is dat GGD Haaglanden 45 meldingen van mazelen heeft ontvangen, waarvan aangenomen wordt dat dit een onderschatting van het echte aantal gevallen kan zijn. Momenteel zijn er besmettingen in Den Haag (vooral Schilderswijk), Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Zoetermeer. De GGD verwacht na de zomervakantie weer een toename in het aantal besmettingen, als iedereen weer samenkomt op scholen, kinderopvang, sportclubs etc.
Advies
Bij twijfel en/of vragen is het advies: laagdrempelig overleg met kinderarts, dienstdoende arts van de GGD infectieziekten en/of microbioloog. Graag wordt de GGD Haaglanden team infectieziektebestrijding op de hoogte gebracht bij een verdenking op mazelen. Tijdens de ANW-uren is de dienstdoende arts infectieziektebestrijding via de meldkamer 24/7 bereikbaar.
Met vriendelijke groet,
Mede namens Sabine van Dijk (kaderarts spoedzorg) en de GGD,
Naomi Minderhout, Medisch manager Acute zorg Hadoks |
|
|
|