Nieuwsbericht dashboard ‘Kwetsbaarheid in beeld’: kick-off én presentatie in Denemarken!. |
In covid-tijd verdwenen chronische patiënten bij veel praktijken van de radar. Er was immers weinig ruimte om het chronische spreekuur als vanouds te voeren. Maar welke patiënten zijn het meest kwetsbaar? Praktijken hadden behoefte aan inzichten én handvatten. En die zijn gekomen in de vorm van een digitaal dashboard voor zorgverleners. Op 10 mei vond bij gezondheidscentrum De Rubenshoek de kick-off plaats met de eerste vijf praktijken.
Een terugblik met projectleider Sytske van Bruggen en huisarts Loïse Jacz, ambassadeur van het dashboard. Die eind mei het dashboard zelfs mochten presenteren aan een internationaal gehoor bij de International Conference on Integrated Care in het Deense Odense.
Op 10 mei vond bij gezondheidscentrum De Rubenshoek de kick-off plaats met de eerste vijf praktijken. Tijdens de bijeenkomst kregen de deelnemers een demonstratie van het dashboard door key-POH Halima Abanur. Ook gingen ze met elkaar in gesprek: wat verwacht men van het dashboard? Hoe denkt men het te gaan gebruiken? Dit laatste wordt gebruikt voor een wetenschappelijke evaluatie.
“Van de praktijken waren er zo’n twaalf huisartsen en praktijkondersteuners aanwezig,” vertelt Van Bruggen. Maar waarom zo’n klein aantal praktijken? “ Daar kan ze kort over zijn: ”We willen voor succes gaan, en waar mogelijk leren van de eerste praktijkervaringen. Daarom hebben we er een wetenschappelijke onderzoekssetting aan gekoppeld. De ervaringen nemen we mee bij de doorontwikkeling. Uiteindelijk hopen we het dashboard aan de hele regio aan te kunnen bieden.”
Huisarts Jacz vertelt over het ontstaan: “Er is eerst een medisch kernteam geformeerd om de wensen vanuit de huisartsenpraktijk zo goed mogelijk mee te nemen.” Hier zijn op dit moment naast Jacz ook huisarts Rani Akram en praktijkondersteuners Carla Pronk en Sandra te Brake bij aangesloten.
Tevens dacht Monique Hofschreuder mee vanuit ict-perspectief. Samen met Philips is er een dashboard ontwikkeld. Jacz: “Het dashboard is gebaseerd op een stoplicht. De rode categorie betreft patiënten die extra kwetsbaar zijn, dus hoge risico’s lopen, terwijl patiënten in de groene categorie relatief veilig zijn. Ook hebben we handvatten voor de vervolgstappen per categorie uitgewerkt. We hopen praktijken daarmee passende ondersteuning te geven bij de zorg voor de chronische populatie.”
Inmiddels is de wetenschappelijke analyse van start gegaan. Eind mei mochten Van Bruggen en Jacz het zelfs presenteren voor een internationaal gehoor bij de International Conference on Integrated Care in het Deense Odense. Van Bruggen en Jacz: “Het was een buitengewoon mooie gelegenheid om van gedachten te wisselen met huisartsen en wetenschappers. We hebben veel inspiratie opgedaan.”
Wordt vervolgd! |
|
|
|
|