Financiële klem moet weg voor hulp aan kinderen en gezinnen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Weekoverzicht 27 - 31 januari 2025
31 januari 2025
Terugblik College voor Arbeidszaken 22 januari
Arbeidszaken

Op de agenda van het CvA stond deze keer de onderhandelingen voor de Cao Gemeenten en SGO. Het college is geïnformeerd over de Cao Aan de Slag, de stand van zaken rond pensioen, en het nieuwe zorgcontract. Tot slot is er ingestemd met een advies ten aanzien van de werkkostenregeling (WKR).

Lees meer
 
VNG wil duidelijkheid van rijk over uitvoering asielbeleid
Asiel tot integratie

Zolang de Spreidingswet en de taakstelling nog gelden, moet het rijk de knelpunten in de uitvoering meehelpen oplossen, zoals de financiering van de opvanglocaties. De VNG vraagt aan de Kamercommissie voor asiel en migratie om dit op 5 februari mee te nemen in het debat met minister Faber.

Lees meer
 
Grotere opschaling experiment nieuw stembiljet nodig
Bestuur

Schaal het experiment met het nieuwe stembiljet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 groter op dan het kabinet nu van plan is. Dat vragen de VNG en de NVVB per brief aan minister Uitermark (BZK). In de brief gaan we ook in op het wetsvoorstel bijstand in het stemhokje.

Lees meer
 
VNG wil betere onderbouwing inzet eDNA bij na-isolatie
Energietransitie

Om uit de impasse rondom de na-isolatie van gebouwen te komen, wil het rijk eDNA als erkende maatregel opnemen in de Omgevingsregeling. Gemeenten delen de wens dat eDNA zo snel mogelijk kan worden toegepast, maar hebben nog wel vraagtekens.

Lees meer
 
VNG wil impasse warmtenetten doorbreken
Energietransitie

De VNG onderschrijft het advies van verkenner Frans Rooijers om private warmtebedrijven zo snel mogelijk publiek te maken. Op 23 januari heeft hij dit advies aan de minister van KGG aangeboden aan de Tweede Kamer. Om de doelen in de gebouwde omgeving te halen moet een doorbraak geforceerd worden.

Lees meer
 
Nieuwe standaard maakt veilige gegevensuitwisseling mogelijk
Informatiesamenleving

De Programmeringsraad GDI heeft in december 2024 de Federatieve Service Connectiviteit (FSC) als standaard vastgesteld. Deze standaard zorgt ervoor dat gegevensuitwisseling bij (overheids)organisaties schaalbaar wordt en tegelijkertijd veilig en beheersbaar blijft.

Lees meer
 
Gebruik gezichtsherkenning soms meldingsplichtig
Informatiesamenleving

In de media verschenen berichten over het gebruik van gezichtsherkenning bij het aanvragen van identiteitsbewijzen. Daarin wordt gesteld dat gemeenten verplicht zijn het gebruik ervan vooraf te melden aan de AP. Dit blijkt echter niet het geval. 

Lees meer
 
Training voor voorbereiding gevolgen digitale ontwrichting
Informatiesamenleving

Een cyberaanval, een hack, een ontwrichting: cybercrises zijn de crises van nu. Maar hoe ga je om met de complexiteit en de maatschappelijke effecten van deze crisis? Een nieuwe training biedt uitkomst. 

Lees meer
 
Stijgende cijfers dakloosheid bevestigen signalen gemeenten
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

De schattingsmonitor die het CBS vandaag publiceerde bevestigt wat gemeenten al geruime tijd aangeven: de druk op de opvang van daklozen neemt toe. Ondanks de impuls die alle partijen van het Nationaal Actieplan Dakloosheid geven aan de aanpak van dakloosheid zien we de aantallen ook in deze monitor toenemen.

Lees meer
 
VNG verduidelijkt brief VRO over Wkb aan Eerste Kamer
Omgevingswet

De VNG heeft in een reactie aan de Eerste Kamer verduidelijkingen gegeven op de brief van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) over de Wkb, specifiek over verbouwactiviteiten en de monitoring van de werking van het stelsel.

Lees meer
 
Gesprekken Integraal Zorgakkoord (IZA) hervat
Openbare gezondheid

De afspraken over gelijkwaardigheid tussen de VNG, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS zijn door het bestuurlijk overleg IZA vastgesteld. Daarmee zal de VNG de inhoudelijke gesprekken met de IZA-partijen hervatten.

Lees meer
 
Terugblik cie. Raadsleden & Griffiers 12 december
Over de VNG

In deze vergadering kwamen onder meer ter sprake: woningbouw, de modelinstructie griffiers en digitale veiligheid. De voorzitter heette de nieuwe leden van de commissie welkom: Annelie Bonnet, raadslid in de gemeente Westerkwartier en Steven van der Heijden, raadslid in de gemeente Best.

Lees meer
 
Terugblik bestuursvergadering 24 januari
Over de VNG

Deze keer was er geen reguliere vergadering maar een ‘heimiddag’. Het VNG-bestuur besprak in kasteel Kerckebosch in Zeist 3 onderwerpen: de VNG-inzet richting het Overhedenoverleg, het thema ‘Gemeenten ontwikkelen zich tot 1 sterke bestuurslaag’, en de inzet om Nederland weerbaarder te maken.

Lees meer
 
Vervolgafspraken voor versterking VTH-stelsel ondertekend
Ruimte, wonen en mobiliteit

Na afloop van het Interbestuurlijk Programma Versterking VTH-stelsel hebben de betrokken partijen afgesproken om het stelsel te blijven versterken. Die afspraken zijn onlangs ondertekend. De VNG gaat regionale bijeenkomsten organiseren over de opbrengsten van het programma en de consequenties voor gemeenten.

Lees meer
 
IPE-rapport onderstreept VNG-oproep over armoedebeleid
Werk, inkomen en sociale zekerheid

Het onderzoek ‘Eerlijker en eenvoudiger armoedebeleid’ van het Instituut voor Publieke Economie (IPE) ondersteunt onze oproep dat het rijk zo snel mogelijk verantwoordelijkheid moet nemen om landelijk de basis op orde te brengen. Zo kunnen gemeenten zich richten op het benodigde en aanvullende maatwerk.

Lees meer
 
Webinar uitvoeringskracht en arbeidsmarktkrapte: Aantrekkelijk werkgeverschap - secure-base door gemeente Dordrecht
Arbeidszaken

Gemeenten staan voor grote uitdagingen: burgers vragen om meer transparantie en maatwerk, terwijl de arbeidsmarkt kampt met vergrijzing en lage participatie. Hoe gaat u hiermee om? De gemeente Dordrecht zetten in op aantrekkelijk werkgevershap met de secure-base filosofie.

18-02-2025
Lees meer
 
Bijeenkomst: Platform uitvoering WOZ
Belastingen

De 3e bijeenkomst van het (fysieke) platform uitvoering WOZ. Gespreksonderwerpen zijn onder andere: lancering nieuwe online community uitvoering WOZ, wens voor extra gegevens Kadaster, input nieuw gemeentelijk gebouwmodel en verhogen kwaliteit Landelijke Voorziening WOZ. 

12-02-2025
Lees meer
 
Community of practice: Nieuwe handreiking Jongerenparticipatie
Bestuur

Online bijeenkomst over jongerenparticipatie en de VNG-handreiking daarover die binnenkort verschijnt. In de handreiking worden de bouwstenen voor betekenisvolle jongerenparticipatie van de Nationale Jeugdraad (NJR) gebruikt om gemeenten handvatten te bieden om daar snel en goed mee aan de slag te gaan.

18-02-2025
Lees meer
 
Dag van het Bestuur
Bestuur

Kom ook naar de Dag van het Bestuur 2025. Het ministerie van BZK presenteert hier de ‘De Staat van het Bestuur 2024’ en biedt daarbij een dagprogramma vol inspiratie en verdieping aan.

17-03-2025
Lees meer
 
Online vragenuur: Wet collectieve warmte (Wcw)
Energietransitie

Met de aankomende inwerkingtreding van de Wet collectieve warmte (Wcw) komt er veel op gemeenten af. Om u zo goed mogelijk te ondersteunen en informeren organiseert NPLW interactieve online sessies over verschillende onderwerpen. Dit vragenuur gaat over tariefregulering en tarieflimiet.

10-02-2025
Lees meer
 
Leer- en ontwikkeldag: Integraal programmeren
Energietransitie

Tijdens deze dag gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden, casussen en ervaringen in gesprek over de producten en het proces van het integraal programmeren. Deze 4 onderwerpen staan centraal: energievisies, pMIEK, uitvoeringsprogramma’s en het vervolg van integraal programmeren richting 2025 en verder.

04-03-2025
Lees meer
 
Schone Lucht Jaarcongres
Milieu

Het thema ‘Ruimte voor een gezonde leefomgeving’ staat deze dag centraal. Schone lucht wordt daarmee gekoppeld aan andere beleidsterreinen. Het congres biedt u kennisuitwisseling, inspiratie en versterking van uw netwerk. 

12-02-2025
Lees meer
 
Inspiratiemiddag: Bewegen van het jonge kind (0-6 jaar) (save the date)
Onderwijs

Inspirerende en interactieve middag speciaal gericht op het belang van beweging bij jonge kinderen. Het programma omvat werksessies waarin kennis, ervaring en inspiratie worden gedeeld.

24-03-2025
Lees meer
 
Congres: Jongeren in de (toekomstige) eetomgeving
Openbare gezondheid

Uniek symposium waar de onderwijssector en gemeenten elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Het Voedingscentrum organiseert dit congres in het kader van de Dag van de Gezonde Schoolkantine.

20-03-2025
Lees meer
 
Conferentie: Huisvesting arbeidsmigranten - hoe los je de problemen op?
Ruimte, wonen en mobiliteit

Tijdens de conferentie ‘Huisvesting arbeidsmigranten - hoe los je de problemen op?’ gaan we met elkaar in gesprek over de problemen rondom de huisvesting van arbeidsmigranten in de 20 NPLV-gebieden en andere gebieden in Nederland waar soortgelijke problemen spelen. 

10-02-2025
Lees meer
 
Bijeenkomst bestuurlijk netwerk mobiliteit: In stand houden gemeentelijke infrastructuur - samen sterker
Ruimte, wonen en mobiliteit

Tijdens deze bijeenkomst duiken we dieper in op beheer en onderhoud van (gemeentelijke) infrastructuur. Door toenemende stijging van kosten, door onder meer zwaardere wegvoertuigen, krapte op de arbeidsmarkt en bodemdaling, staan gemeenten voor de grootste instandhoudingsopgave ooit.

19-03-2025
Lees meer
 
vng.nl
Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.