Nieuws en webinars, bijeenkomsten etc. Met a.a.: houdbaarheidstest gemeentefinanciën 2023, bestaanszekerheid, Wet op de politieke partijen, Raad op Zaterdag, VNG Jaarcongres
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online
  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Raadsledennieuwsbrief
30 maart 2023
 
 

Gemeenten agenderen bestaanszekerheid:

oproep aan maatschappelijke partners

 

Bestaanszekerheid als grondwettelijke overheidszorg verkeert in een crisis. Om een menswaardig bestaan veilig te stellen, moeten we het tij keren.

 

De VNG pleit voor een doorbraak en een lokale agenda bestaanszekerheid, we roepen maatschappelijke partners op daarover met ons het gesprek aan te gaan. Als basis daarvoor presenteren we het essay 'Bestaanszekerheid als belofte: naar een lokale agenda bestaanszekerheid'.

Lees meer
 
Voorstel voor Wet op de politieke partijen pakt mager uit
Bestuur

De VNG zag reikhalzend uit naar het wetsvoorstel Wet op de politieke partijen. We herkennen de intentie om voor lokale politieke partijen een gelijk speelveld te creëren en hun onafhankelijke positie te vergroten. Maar wat het voorstel regelt voor lokale partijen pakt helaas mager uit.

Lees meer
 
Gemeenten en de Code Interbestuurlijke Verhoudingen
Bestuur

Het rijk, de VNG, het IPO en de UvW ondertekenden 20 maart de vernieuwde Code Interbestuurlijke Verhoudingen: een set spelregels en afspraken tussen rijk, gemeenten, provincies en waterschappen. De nieuwe Code positioneert alle overheden als gelijkwaardig om zo, als één overheid, onze inwoners zo goed mogelijk te helpen. De Code helpt gemeenten en bestuurders om de gelijkwaardigheid te bevestigen: in houding, gedrag en concrete afspraken

Lees meer
 
Nieuwe regels geheimhouding per 1 april van kracht
Bestuur

In de Gemeentewet staan de regels over besloten raadsvergaderingen en het opleggen van geheimhouding. Per 1 april zijn nieuwe bepalingen voor geheimhouding van kracht, deze volgen uit de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur.

Lees meer
 
Model Verordening gemeentelijke rekenkamer vernieuwd
Bestuur

De Model Verordening gemeentelijke rekenkamer is aangepast aan de Wet versterking decentrale rekenkamers. Die trad op 1 januari 2023 in werking en heeft een overgangstermijn van een jaar. Dit betekent dat alle gemeenten uiterlijk 1 januari 2024 een onafhankelijke (gemeenschappelijke) rekenkamer moeten hebben.

Lees meer
 
Inspiratiesessie: Quick Scan Lokale Democratie
Bestuur

De Quick Scan Lokale Democratie biedt gemeenten een toegankelijke manier om inzicht te verkrijgen in de stand van hun lokale democratie. In deze inspiratiesessie wisselen gemeenten die met de scan zijn gestart en gemeenten die in dit instrument geïnteresseerd zijn kennis en ervaringen met elkaar uit.

Lees meer
 
Interactieve bijeenkomst: Ready to connect?!
Bestuur

Onze democratie kan niet zonder de betrokkenheid van jongeren. Dat vinden we allemaal, en toch staan jongeren vaak aan de zijlijn. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die hier verandering in brengen, en wordt er niet alleen óver, maar vooral steeds meer mét jongeren gesproken.

Lees meer
 
Regionale leerbijeenkomsten: Versterking lokale driehoeken
Bestuur

Om het samenspel binnen de driehoek burgemeester-griffier-gemeentesecretaris te versterken, organiseren het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), de Vereniging van Griffiers (VvG) en de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) 6 regionale bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst is achter de rug, de reeks wordt op vrijdag 12 april voortgezet.

Lees meer
 
Programma 'Young Elected Politicians' zoekt deelnemers
Europa en internationaal

Het Europees Comité van de Regio’s kondigt een nieuwe ronde van het Young Elected Politicians programma aan. Dit programma geeft jonge politici in het lokale en regionale bestuur de kans om contact te krijgen met andere jonge Europese politici, door bijvoorbeeld trainingen bij te wonen over EU-onderwerpen. 

Lees meer
 
Uitvoering Agenda Digitale Grondrechten & Ethiek krijgt vorm
Informatiesamenleving

Gemeenten willen verantwoord omgaan met technologie en data. Dat is ook vastgelegd in de Principes voor de Digitale Samenleving en Agenda Digitale Grondrechten en Ethiek (DGE). De volgende stap is om hier daadwerkelijk invulling aan te geven.

Lees meer
 
Webinar: Informatiebeveiliging en rekenkameronderzoek naar Digitale Grondrechten en Ethiek
Informatiesamenleving

Informatiebeveiliging en gegevensbescherming komen steeds vaker op de politieke agenda van decentrale overheden. De NVRR en de VNG hebben samen de resultaten van 36 rekenkamerrapporten naar informatiebeveiliging systematisch ontsloten via het Metadossier Informatiebeveiliging (zie hier).

Lees meer
 
Inschrijving VNG Jaarcongres 2023 geopend
Over de VNG

Op 13 en 14 juni is het zover: het VNG Jaarcongres in Groningen! De inschrijving is geopend voor raadsleden, gemeentesecretarissen, griffiers, wethouders en burgemeesters.

Lees meer
 
Online discussie over Verenigingsstrategie 2030
Over de VNG

De VNG werkt samen met gemeenten aan de nieuwe Verenigingsstrategie 2030. In deze bijeenkomst gaan VNG-directeur Leonard Geluk en VNG-vicevoorzitter Sharon Dijksma met u in gesprek hierover. De input van de discussies wordt gebruikt om de strategie verder aan te scherpen.

Lees meer
 
Terugblik VNG-bestuursvergadering van 16 maart
Over de VNG

VNG-voorzitter Jan van Zanen opent de bestuursvergadering met een terugblik op de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen van 15 maart. Het bestuur ziet de hoge opkomst en de grote winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) als een duidelijk signaal van de inwoners.

Lees meer
 
Bijeenkomst: Gemeenten en de strijd tegen discriminatie
Sociaal domein

Tijdens deze bijeenkomst wordt aan bestuurders, ambtenaren en politici de mogelijkheid gegeven om vanuit verschillende perspectieven van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. Gastsprekers gaan met elkaar en met u in gesprek, en in verschillende workshops wordt aansluiting gezocht met de praktijk.

Lees meer
 
Webinar: Aanpak van racisme door gemeenten
Sociaal domein

Wat kunt u als gemeente doen tegen racisme? Hierover houden Movisie en Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, een online sessie.

Lees meer
 
 
Moties gemeenteraden
Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden. (Recentelijk o.a. over het gedoogbesluit garnalenvisserij, PAS-melders Noordoostpolder, en de cao Sociale Werkvoorziening.)

Bekijk de moties op de VNG-website
vng.nl
Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.