Verzoeken vanuit de Spoedapotheek. |
Hadoks heeft periodiek overleg met de spoedapotheek in onze regio. In het meest recente overleg kwamen een aantal aandachtspunten naar voren waar wij u graag van op de hoogte brengen. Het gaat hierbij om aandachtspunten en recente wijzigingen die betrekking hebben op de ANW-uren.
Recepten verzenden
Indien u als verpleegkundig specialist of huisarts tijdens uw dienst op onze post medicatie voorschrijft, vragen wij u de gewenste apotheek te selecteren en vervolgens direct op ‘’Recept verzenden’’ te klikken (zie onderstaand met oranje omlijnd). Zo wordt het recept zo snel mogelijk naar de apotheek verzonden en kunt u vervolgens het consult verder uittypen.

Herhaalrecepten
Indien u als zorgverlener het dossier van de patiënt kunt inzien omdat het LSP openstaat, betekent het helaas niet direct dat de spoedapotheek de gegevens ook kan inzien. De patiënt moet apart toestemming geven voor medicatie inzage apotheek. Indien de patiënt hier geen toestemming voor heeft gegeven, heeft de apotheek een recept van Hadoks nodig. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn als triagist en telefoonarts, om discussies in de toekomst te voorkomen.
Geen abortuspil op de post
Het moeten voorschrijven van een abortuspil is een proces waarbij het belangrijk is dat er veel aandacht is voor de patiënt, er bedachtzaamheid is op eventuele complicaties en er voldoende vervolgzorg wordt afgestemd. Omdat de huisartsenspoedpost hier niet de aangewezen plek voor is, schrijven wij de abortuspil niet voor. De spoedapotheek heeft deze dan ook niet op voorraad.
Codeïne
Let op: codeïne wordt vanaf 2025 niet meer vergoed. Schrijft u dit tijdens de dienst voor dan kost dit dienstapotheek ter handstellingskosten (ca 25 euro) + de kosten voor de tabletten zelf.
Opiaten en benzodiazepinen
De spoedapotheek bemerkt de laatste tijd dat er weer voor langere tijd opiaten en benzodiazepinen worden voorgeschreven. Zij attenderen ons erop dat ze echt alleen tot de volgende werkdag leveren.
SEH-arts in Rijnstate Arnhem Joris Holkenborg, heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd over opioïdgebruik en -misbruik onder patiënten op de SEH. Hieruit komt naar voren dat er in Nederland relatief vaak sprake is van opioïdgebruik en -misbruik.
Alertheid bij voorschrijven is daarom nodig. Daarnaast blijkt uit studies dat in andere landen een derde van de patiënten die vanuit het ziekenhuis opioïden meekrijgt, deze thuis minimaal 30 dagen blijft gebruikten, terwijl dit bedoeld is voor enkele dagen. |
|
|
|