Aandachtspunten radiologie. |
Om onze dienstverlening te blijven verbeteren hebben we regelmatig overleg met verschillende zorgverleners. Zo ook met de afdeling Radiologie. Daar zijn een aantal aandachtspunten uitgekomen voor de behandelaar die de patiënt lichamelijk onderzoek.
Wanneer iemand zich op de post meldt met letsel van meer dan 48 uur oud, zal de SEH geen actieve behandeling starten. Het is daarom belangrijk om vooraf goed na te gaan of het nodig is om in de ANW-setting een röntgenfoto te plannen. Bij ouder letsel kan de patiënt beter worden doorverwezen naar de traumapoli binnen de reguliere tijden.
Mocht na fysiek onderzoek de conclusie zijn dat er toch een röntgenfoto moet worden gemaakt, dan graag de volgende werkwijze aanhouden:
- Benoem kort de anamnese en het lichamelijk onderzoek.
- Vraag gericht het onderzoek aan met de hulpvraag.
Voorbeeld:
De patiënt is gevallen en door zijn rechterenkel gegaan. Daarbij ziet u een dikke rechterenkel, hematomen aan laterale zijde en asdrukpijn is positief en tevens ook drukpijnlijk aan voorzijde van laterale malleolus.
Op de aanvraag schrijft u het volgende:
- X-enkel rechts (indien indicatie eventueel ook nog X-onderbeen indien u een fibulakop fractuur vermoedt).
- S/ val met daarbij distorsie enkel. O/ Enkel rechts: oedeem, hematoom laterale zijde met daarbij asdrukpijn en drukpijn thv voorzijde laterale malleolus.
- Vraagstelling: “Fractuur?”
Door het op deze manier te beschrijven heeft de radioloog ook meer de kliniek in beeld en het maakt het beoordelen van de röntgenfoto eenvoudiger. Probeer te allen tijde te voorkomen dat u een aanvraag indient waarbij u bijvoorbeeld vermeldt: X-been. Dit is te summiere informatie voor de laborante en radioloog. |
|
|
|