Casuïstiek pijn op de borst. |
Naar aanleiding van een calamiteit nemen wij u graag mee in de volgende casus. Een familielid belt voor een 64-jarige man in verband met pijnlijke schouder en nek. Door een taalbarrière is de anamnese wat moeizaam. De pijn zou begonnen zijn in de linkerarm, straalt uit naar nek en borst. De pijn is nu 3-4 dagen aan de gang. Meneer heeft telefonisch contact gehad met de eigen huisarts, daar had hij Zaldiar gekregen, wat onvoldoende effect had.
Meneer gaf aan dat de klachten waren ontstaan na een val. Hij heeft diabetes, en heeft een Hindoestaanse achtergrond. Bij beoordeling op de huisartsenspoedpost komt meneer in een rolstoel naar binnen. De saturatie en hartslag zijn normaal, de bloeddruk is niet gemeten. Pijn op de borst is op te wekken door te drukken op de borstkas en de linkerschouder beperkt in beweging. Het is geduid als pijn passend bij de val. Hiervoor is adequate pijnstilling en fysiotherapie geadviseerd.
In de nacht komt meneer bij de SEH binnen in een reanimatiesetting en overlijdt. Terugkijkend zijn er een aantal dingen die bij hebben gedragen aan deze calamiteit. De taalbarrière is een belangrijk onderdeel hierin. De patiënt bleek drie maanden geleden gevallen te zijn, niet drie dagen. De pijn was sinds een dag ineens hevig, thuis was meneer volgens familie al grauw. Dit komt echter niet duidelijk uit het triagegesprek, de patiënt zelf lijkt het ook deels te bagatelliseren waardoor de telefoonarts besloot af te schalen van U1 naar U2. De telefoonarts ervoer druk met veel wachtende triagisten die wilde overleggen, en heeft hierdoor ook onvoldoende zicht gehad op een mogelijk cardiale oorzaak.
Tijdens het consult zelf was de valkuil dat er door is gegaan op de eerdere diagnose van de eigen huisarts, namelijk pijn na val. Hierdoor is te weinig aandacht geweest voor een mogelijk cardiale oorzaak.
Leerpunten die er uit deze calamiteit getrokken kunnen worden zijn:
» Let op bij taalbarrière: begrijpt de patiënt de vragen correct?
» Denk aan risicoverhogende factoren zoals etniciteit en co-morbiditeit
» Ga niet door op het verhaal van een collega, probeer altijd met een frisse blik te kijken. |
|
|
|