Nieuwe koppeling voor betere informatiedeling tussen huisartsen met Medicom en de huisartsenpost |
Op de huisartsenpost werken we al jaren met LSP waardoor een beperkt patiëntendossier beschikbaar kan worden gesteld. Veel patiënten geven hiervoor toestemming (tijdens corona bleek dit zelfs rond 90% te zijn) maar niet alle patiënten zijn daadwerkelijk geregistreerd. Daarnaast stelt LSP een beperkte set gegevens beschikbaar. Om de samenwerking tussen de eigen huisarts en de huisartsenpost verder te verbeteren, is de Medicom-koppeling aangeschaft.
Deze nieuwe koppeling werkt landelijk, maar alleen patiënten uit de eigen regio kunnen hiermee worden ingezien tijdens diensten bij Hadoks. Het voordeel van de koppeling is dat de medewerkers op de posten dossiers kunnen inzien over een periode van 2 jaar (i.p.v. 4 maanden als bij LSP). Ook dossiers van patiënten zonder LSP-toestemming kunnen ingezien worden, tenzij ze hier bij de huisarts of op de huisartsenpost bezwaar tegen maken. Bovendien is er geen toestemming van de patiënt nodig, enkel bij bezwaar wordt het dossier tegengehouden.
Wanneer er geen Medicom-dossier beschikbaar is, wordt alsnog het LSP bevraagd. Voor de patiënt blijft het belangrijk om toestemming voor LSP goed te regelen omdat u als huisarts dan ook digitaal contactverslagen van buiten de regio kunt ontvangen en waarnemers elders in Nederland het dossier op kunnen vragen indien een patiënt zich daar moet melden.
Alle Medicom-praktijken hebben reeds een bericht ontvangen in het portaal met meer informatie en aanvullende overeenkomsten. Tijdens de diensten zullen triagisten en huisartsen de komende maanden merken dat bij patiënten steeds vaker een uitgebreider dossier beschikbaar komt.
|
|
|
|
|