Casuïstiek: epiglottitis. |
Naar aanleiding van een calamiteit brengen we graag de volgende casus bij u onder de aandacht. |
In de vroege ochtend belt een 63 jarige man op ivm keelpijn. Er is sprake van een taalbarrière, meneer spreekt Engels. Hij heeft sinds de dag ervoor keelpijn wat steeds erger wordt. Hij was al een week verkouden. Bij het gesprek hoor je dat de man een soort persende, fluisterende, hese ademhaling heeft. Hij is wel in staat om korte zinnen achter elkaar te spreken.
Mede door de taalbarrière worden essentiële triage vragen vergeten te vragen. Hierdoor is er op een lagere urgentie uitgekomen dan waarschijnlijk nodig was. De patiënt wordt geadviseerd om de eigen huisarts te bellen zodra deze open is.
Aandachtspunten
U moet epiglottitis in overweging namen bij een patiënt met koorts, keelpijn en een typische anamnese zoals acute, snel progressieve pijn, pijn bij slikken, een veranderde stem, kwijlen.
Of bij een minder typische anamnese als er een discrepantie bestaat tussen de ernst van de klachten en weinig afwijkende bevindingen bij keelonderzoek (waardoor het vermoeden van epiglottitis wordt versterkt).
Ook bij signalen van hoge luchtwegobstructie (kwijlen, inspiratoire stridor, dyspneu, angst en onrust) bij een patiënt met keelpijn is de kans op epiglottitis groter. Pijn bij palpatie van de larynx en opgezette lymfeklieren passen bij een epiglottitis. Bij kinderen is het klassieke beeld van een oedemateuze epiglottis een kersrode zwelling, wat de diagnose epiglottitis zeker maakt. Bij volwassenen kan men de epiglottis niet zien. Het gevoel iets te moeten wegschrapen kan wijzen op een gezwollen epiglottis.
Over Epiglottitis
Epiglottitis is een acute ontstekingsaandoening waarbij de epiglottis en andere supraglottische structuren betrokken zijn. In ernstige gevallen kan het leiden tot obstructie van de luchtwegen. Patiëntenpopulatie met een bijzonder risico op epiglottitis zijn onder meer blanke mannen van middelbare leeftijd, mensen met een rookgeschiedenis en mensen met comorbide medische aandoeningen zoals diabetes.
Acute epiglottitis wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, waarvan de Haemophilus influenzae type b (Hib) de beruchtste is. Infecties met andere bacteriën, zoals streptokokken, hebben een trager beloop, beperken zich niet tot de epiglottis en geven minder risico van luchtwegafsluiting. Ook virussen en – vooral bij immuun gecompromitteerde patiënten – Candida albicans en Mycobacterium tuberculosis, kunnen een epiglottitis veroorzaken. Sinds de landelijke invoering van de Hib-vaccinatie van kinderen is de incidentie van epiglottitis afgenomen en wordt epiglottitis relatief vaker bij volwassenen gediagnosticeerd.
Werkwijze
Indien er hoge verdenking is op epiglottitis moet de patiënt snel worden doorgestuurd naar een SEH met intubatie/beademingsmogelijkheden. Indien u op een post werkt waar geen SEH aanpalend is, dient de ambulance onder A1 aangevraagd te worden.
Moraal van het verhaal: controleer of de ABCDE goed uitgevraagd is en of alle alarmsymptomen uitgevraagd zijn. Indien ABCDE afwijkt, dan beoordelen op het spreekuur. En is er sprake van een taalbarrière, kijk dan of u deze kunt oplossen door iemand het gesprek over te laten nemen die de taal goed spreekt of maak gebruik van vertaalhulpmiddelen |
|
|
|