Voel je goed! leefstijlinterventie voor laaggeletterden. |
Voel je goed! is een leefstijlinterventie die zich richt op mensen met laaggeletterdheid, die willen werken aan een gezonder gewicht. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen patiënten die laaggeletterd zijn en hun leefstijl willen veranderen doorverwijzen naar deze interventie. Bij twijfel over laaggeletterdheid van de patiënt kan ook worden doorverwezen naar de leefstijlcoach van de GLI CooL.
In het kader van het project Regiosamenwerking GLI is een van de uitkomsten dat laaggeletterdheid een belangrijk knelpunt is voor deelname aan de GLI CooL: laaggeletterde volwassenen hebben onvoldoende kennis van de taal om deel te kunnen nemen aan de GLI CooL, maar hebben wel behoefte aan ondersteuning om een gezonde(re) leefstijl aan te leren. Dit speelt vooral in de lage ses-wijken.
Om beter aan de behoefte van laaggeletterde patiënten te kunnen voldoen, zijn Voel je goed! en Hadoks een samenwerking gestart! De start van de samenwerking is de Trainingsdag van Voel je goed! door de Stichting Lezen en Schrijven: op vrijdag 22 april zijn een aantal leefstijlcoaches van de GLI CooL in Haaglanden getraind in het bespreken van laaggeletterdheid. De coaches waren erg enthousiast over deze inspirerende dag!
Als een deelnemer zich nu aanmeldt bij de GLI CooL, kan de coach lager opgeleide cliënten screenen. Als blijkt dat laaggeletterdheid aan de orde is, kan de leefstijlcoach Voel je goed! adviseren in plaats van een GLI. Na afloop van Voel je goed! kan de deelnemer alsnog een GLI volgen.
Wat houdt Voel je goed in?
Het doel van Voel je goed! is dat deelnemers zich zowel fysiek als mentaal gezonder gaan voelen en een gezonder gewicht krijgen. Dit wordt bereikt door te werken aan het verbeteren van gezondheidsvaardigheden, inclusief taalvaardigheden (in relatie tot gezondheid). Ook draait de aanpak om de beïnvloedende factoren bij voedings- en beweeggedrag.
Gedurende zes maanden volgen de deelnemers in totaal 20 lessen gezondheidsvaardigheden van een getrainde vrijwilliger. Dit gebeurt in groepjes van ongeveer 4 tot 6 deelnemers. De wekelijkse lessen gaan over gezonder eten en meer bewegen. Ook behandelt de vrijwilliger elementen als motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de verleidelijke eetomgeving. Eén van de lessen is een supermarktrondleiding met een diëtist. Daarnaast begeleidt de diëtist de deelnemers door 4 tot 5 individuele afspraken.
Kijk hier voor meer informatie over Voel je Goed, of bekijk het informatiefilmpje.
Doorverwijzen naar Voel je goed!
Doorverwijzen kan op twee manieren.
Direct naar Taal aan Zee
Inge van der Schoot (projectleidster)
i.vanderschoot@taalaanzee.nl
06 4392 7598
Naar de leefstijlcoach GLI (vindbaar op Zorgdomein)
In Escamp kan direct worden gestart, in andere wijken (Zuidwest) in overleg.
Bent u benieuwd wat een leefstijlinterventie kan betekenen voor een deelnemer? Sonja en Margje vertellen in dit filmpje over hun ervaringen met GLI CooL, en wat het hen heeft gebracht.
|
|
|
|
|